“Φρένο” στη χαλάρωση μέτρων από Μέρκελ
Με δήλωσή της αργά το βράδυ της Πέμπτης η καγκελάριος τονίζει ότι παραμένει το “ραντεβού” που έχει κανονιστεί για τις 30 Απριλίου με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, αλλά εκείνη την ημέρα δεν θα ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω κοροναϊού.
Η Άγκελα Μέρκελ επισημαίνει ότι χρειάζονται 14 μέρες ώστε να εκτιμηθούν στο σύνολό τους οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στη Γερμανία, γι αυτό οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το νωρίτερο στις 6 Μαίου, σε νέες διαβουλεύσεις με τους πρωθυπουργούς μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ήδη το πρωί της Πέμπτης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή προειδοποιούσε ότι η πανδημία δεν έχει περάσει, κάνοντας μάλιστα μία σύγκριση με την αποκαλούμενη “ισπανική γρίππη” που είχε αφήσει πίσω της 50 εκατομμύρια νεκρούς, με τα περισσότερα θύματα να καταγράφονται όχι στο πρώτο, αλλά σε ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων. Ωστόσο η εντύπωση που επικρατούσε μέχρι χθες το βράδυ είναι ότι αναμένονται νέα μέτρα χαλάρωσης από τις 30 Απριλίου, καθώς είχαν ήδη κατατεθεί σχετικές προτάσεις. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ ζητούσε να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς από τις αρχές Μαΐου, ενώ η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFL) ανακοίνωνε προτάσεις για τη συνέχιση του γερμανικού πρωταθλήματος, της “Μπούντεσλιγκα”, έστω και με άδεια γήπεδα. Τη χαλάρωση των μέτρων ζητεί και το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).
2.337 νέα κρούσματα
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφονται στη Γερμανία 2.337 νέα κρούσματα του κοροναϊού, ανακοίνωσε το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ το πρωί της Παρασκευής. Πρόκειται για σχετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με παλαιότερες καταγραφές. “Ας μην βιαστούμε να χαλαρώσουμε τα περιοριστικά μέτρα”, προειδοποιεί ο υποδιευθντής του ινστιτούτου, Λαρς Σάαντε, υπενθυμίζοντας ότι αν η Γερμανία είχε μία σχετικά αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοροναϊού μέχρι σήμερα, αυτό οφείλεται στην τήρηση των περιορισμών και γι αυτόν τον λόγο “δεν επιτρέπεται να δείξουμε αμέλεια”. Αλλά πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για μία περαιτέρω χαλάρωση; “Μόλις δούμε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει περιοριστεί σε μερικές εκατοντάδες κάθε μέρα”, λέει ο Λαρς Σάαντε.
Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία έχει ξεπεράσει τα 150.000, ενώ τα θύματα είναι περισσότερα από 5.300. Πάντως τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ιαθέντων παραμένει σταθερά μεγαλύτερος από εκείνον των “ενεργών κρουσμάτων”. Είναι και αυτό ένα από τα ενθαρρυντικά στοιχεία είχαν οδηγήσει στην απόφαση για χαλάρωση των περιορισμών, με τα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν από την περασμένη Δευτέρα και τους μαθητές να επιστρέφουν στα σχολεία από την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, ώστόσο, γίνεται υποχρεωτική σε ολόκληρη τη Γερμανία η χρήση προστατευτικής μάσκας σε εμπορικά καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Φυλακισμένοι… ράβουν μάσκες
Πού θα βρεθούν όμως όλες αυτές οι μάσκες που χρειάζεται η Γερμανία; Στη Βαυαρία, το κρατίδιο με τα περισσότερα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, οι τοπικές αρχές έλαβαν μία ασυνήθιστη απόφαση: οι κρατούμενοι στις φυλακές καλούνται να ράψουν έως επτά εκατομμύρια μάσκες ετησίως. Ήδη έχουν αγοραστεί 65 σύγχρονες ραπτομηχανές για σωφρονιστικά καταστήματα στο Μόναχο, στη Νυρεμβέργη και άλλες πόλεις της Βαυαρίας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης περισσότεροι από εκατό κρατούμενοι, άνδρες και γυναίκες, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την παρασκευή προστατευτικού εξοπλισμού με τη συνεργασία επιχειρήσεων από τον κλάδο της υφαντουργίας.
Πηγή: DW