DW: Θα είναι η Γερμανία η “επόμενη Ιταλία”;- Εφιαλτικές προβλέψεις.
Η Γερμανία είναι από τις χώρες που έχουν έως τώρα “χτυπηθεί” λιγότερο από τον Covid 19, αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως μπορεί να εκδηλωθεί έξαρση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της Deutsche Welle που αναπαράγει άλλα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, “η Γερμανία μπορεί να είναι η επόμενη Ιταλία”.
Συγκεκριμένα, η Deutsche Welle αναφέρει:
Δραματική προειδοποίηση επιστημόνων: αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η εξάπλωση του κορωνοϊού, η Γερμανία θα μπορούσε να ζήσει «ιταλικές καταστάσεις». Συγκλονίζει η αυτοκτονία του υπ. Οικονομικών της Έσσης Τόμας Σέφερ.
Ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής της επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, που καταγράφει τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία και ενημερώνει για την εξέλιξη της νόσου με καθημερινές ανακοινώσεις, είναι συνήθως ιδιαίτερα εγκρατής στις προβλέψεις του.
Ωστόσο, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός ειδικός δεν διστάζει να προχωρήσει σε μία δραματική προειδοποίηση, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία δεν αποκλείεται να ζήσει ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στην Ιταλία, δηλαδή να μην επαρκούν για όλους τους ασθενείς οι κλίνες εντατικής θεραπείας και τα μηχανήματα για την υποστήριξη της αναπνοής.
Όπως εξηγεί ο Γερμανός ειδικός, «στην αρχή είχαν νοσήσει πολλοί άνθρωποι που δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Πολλές αλυσίδες μετάδοσης είχαν την αφετηρία τους σε κάποιους οι οποίοι, για παράδειγμα, επέστρεφαν από τις χειμερινές τους διακοπές. Αν όμως συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού σε γηροκομεία και νοσοκομεία, τότε θα αυξηθεί το ποσοστό των ευπαθών ομάδων».
Σε αυτή την περίπτωση, λέει ο Λόταρ Βίλερ, δεν αποκλείεται ο αριθμός των ασθενών να υπερβεί εκείνον των διαθέσιμων ιατρικών μηχανημάτων. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιεί ο Γερμανός επιδημιολόγος, τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διατηρηθούν, παρά τις όποιες εισηγήσεις περί του αντιθέτου, καθώς «η Γερμανία βρίσκεται ακόμη στην αρχή του κύματος επιδημίας».
Άνοδος στα κρούσματα, μικρό ποσοστό θνησιμότητας
Η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται στη Γερμανία. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν καταγραφεί περισσότερα από 57.600 κρούσματα και 433 θύματα. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφονται περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα. Ένας από τους επώνυμους που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό είναι ο Γιορν Κουμπίκι, σύντροφος του πρώην δημάρχου του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ. Τα περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται μέχρι τις 20 Απριλίου. Οι αρχές εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου. Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, τα γερμανικά ταχυδρομεία αναμένεται να περιορίσουν τη λειτουργία τους, παραδίδοντας μόνο επείγοντα δέματα, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού.
Στο Βερολίνο 350 αστυνομικοί έχουν ως αποκλειστική αποστολή να διενεργούν ελέγχους για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και ιδιαίτερα της απαγόρευσης των συναθροίσεων. Το έργο τους δεν είναι πάντα εύκολο. Μόνο το Σάββατο κατατέθηκαν 40 μηνύσεις εναντίον πολιτών, οι οποίοι κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις εναντίον αστυνομικών, βήχοντας επιδεικτικά μπροστά τους σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τον έλεγχο.
Συγκλονίζει η αυτοκτονία υπουργού
Στο μεταξύ, η γερμανική κοινή γνώμη συγκλονίζεται από την αυτοκτονία του υπουργού Οικονομικών στο κρατίδιο της Έσσης Τόμας Σέφερ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις γραμμές του τρένου κοντά στη Φρανκφούρτη, το πρωί του Σαββάτου. Ο 54χρονος Σέφερ, πατέρας δύο παιδιών, δικηγόρος και υπουργός από το 2010, ήταν βασικό στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης και για πολλούς ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή του σημερινού πρωθυπουργού Φόλκερ Μπουφιέρ.
ίδιος ο Μπουφιέρ εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια και δήλωσε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Σέφερ «συνεθλίβη» από την ανησυχία του για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και την αγωνία του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.
Πηγή: DW