Υπουργικό Συμβούλιο: Νέα μέτρα επί τάπητος και σενάρια
Όλα τα επόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στην πατρίδα μας θα βρεθούν επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκαλεί -με τηλεδιάσκεψη- ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σταϊκούρας, Κικίλιας, Πιερρακάκης και Χαρδαλιάς, οι εισηγητές. Μετά την περιγραφή της κατάστασης ως σήμερα και της απόδοσης των μέτρων από το δίδυμο Κικίλια – Χαρδαλιά, στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο θα μπουν στα πιο βαθιά, στις εκτιμήσεις για το από εδώ και πέρα αλλά και στις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Με… σύμμαχο την χαραμάδα αισιοδοξίας που για πρώτη φορά άφησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, «σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο» ο κοροναϊός.
Χαραμάδα αισιοδοξίας που στηρίζεται στα πραγματικά περιστατικά (ή πιο σωστά, όσα είναι γνωστά) αλλά και στις προβολές που κάνουν οι ειδικοί βάσει μαθηματικών μοντέλων. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μάλιστα ο Ηλίας Μόσιαλος, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Σκάι: επικαλούμενος τα μοντέλα που επεξεργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μεταξύ των 2-3 ευρωπαϊκών χωρών με τις λιγότερες συνέπειες, κάτι που εν πολλοίς αποδίδεται στα μέτρα εκείνα που ελήφθησαν νωρίς (εκπαίδευση, εργασία κλπ). Τη γρήγορη αντίδραση της χώρας μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, υπογράμμιζε και τηλεγράφημα του Reuters.
Και άρα τώρα εφησυχάζουμε; Κάθε άλλο. Οι έρημοι δρόμοι δίνουν την πρώτη απάντηση, την ώρα που στην κυβέρνηση καλούνται να προετοιμασθούν για το χειρότερο μεν, απευκταίο δε, σενάριο: με πλωτά νοσοκομεία, με επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων κ.α.
Και, μάλλον, αυτήν την ανάσχεση θα πρέπει να την δει κανείς όχι ως το τέλος μιας επίπονης διαδικασίας, αλλά -όπως έλεγε και ο Βασίλης Κικίλιας- ως αγορά χρόνου για ενίσχυση του ΕΣΥ, για εξεύρεση των κατάλληλων φαρμάκων από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ενώ και η εαρινή καλοκαιρία ίσως βοηθήσει…
Στο σημείο… μπαίνει στη συζήτηση ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σήμερα στο Υπουργικό, εκτός από την καταγραφή των ζημιών στην εθνική οικονομία, θα πρέπει να ανοίξει κι άλλο το πουγκί και να δώσει στο συνάδελφό του, της Υγείας. Το σήμα εκ Βρυξελλών, «ξοδέψτε!», ενισχύει τις αποφάσεις που πρέπει τώρα να πάρει η κυβέρνηση.
Υπάρχει, άλλωστε, πάντοτε και η πίεση που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση για επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, για προσλήψεις που δεν προχωράνε -την κυβερνητική πρόσκληση για εθελοντές δεν την είδε με καλό μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφηκε και σε δήλωση του Αλέξη Χαρίτση- για τη χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού για την προστασία γιατρών και νοσηλευτών, για την προμήθεια τεστ κοροναϊού, για την προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Αιτήματα που προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών. Βεβαίως ο υπουργός Υγείας είχε τις δικές του απαντήσεις τόσο για τις προσλήψεις όσο και για τις ΜΕΘ.
Νίκος Παπαδημητρίου