Ο ακήρυχτος “πόλεμος” για τον εκτροχιασμό της οικονομίας – Νέο “μνημόνιο” βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ
Ένας ιδιότυπος επικοινωνιακός και όχι μόνον, «πόλεμος» είναι τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη. Ένας «πόλεμος» που αναμένεται να επεκταθεί σε βάθος χρόνου… Όχι, δεν αναφερόμαστε στα γεγονότα του Έβρου πρωτίστως, της θαλάσσιας οριογραμμής δευτερευόντως, αλλά στον «πόλεμο» κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δώσει η μία στην άλλη τον “μουντζούρη” της επικείμενης και βέβαιης πλέον, πτώσης της οικονομίας.
Με άλλα λόγια, είναι σίγουρο ότι η εικόνα της εθνικής οικονομίας αλλά και του ατομικού εισοδήματος θα είναι αρκετά διαφορετικά μερικούς μήνες αργότερα, σχολιάζουν έμπειροι οικονομικοί αναλυτές, το θέμα όμως είναι ποιος θα το χρεωθεί: Ο κοροναϊός, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση, ή η αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική, όπως είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τα χθεσινά μέτρα-ασπιρίνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί αφενός να εξαιρεθούν οι αυξημένες δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κοροναϊού, αφετέρου να χαμηλώσει ο πήχης στις συμφωνίες για τα δημοσιονομικά. Πάντως, παρατηρητές των ευρωπαϊκών πραγμάτων δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι στο βαθμό που μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, αυτή της Ιταλίας, έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα, πρώτα ανθρώπινο, και μετά οικονομικό –και μάλλον είναι στην αρχή ακόμη…
Στην Κουμουνδούρου βλέπουν νέα οικονομικά μέτρα σε βάθος χρόνου, όταν ο κοροναϊός θα έχει παρέλθει δηλαδή…
«Ήδη, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος ιός, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ διέψευσαν παταγωδώς το αφήγημα περί μεγέθυνσης των ρυθμών ανάπτυξης. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την οικονομία να τρέχει με ρυθμούς 2,8% το καλοκαίρι και το Δεκέμβρη την οδήγησε στο 1%», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρώντας στην εκτίμηση ότι «με τα νέα δεδομένα δε, που δημιουργεί ο νέος ιός, είναι προφανές ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν ήδη εκτροχιαστεί». Άρα; Μέτρα, Μνημόνια, και πάλι Μέτρα, Μνημόνια κ.ο.κ.
Από κοντά και το αναπτυξιακό «δίδυμο» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Τσίπρας, που προτείνουν επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών, με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησής τους, έργα που μπορούν να ισοφαρίσουν την επικείμενη πτώση του ΑΕΠ και να δημιουργήσουν 40.000 θέσεις εργασίας.
Τα «καμπανάκια» χτυπούν ήδη, σημειώνει ειδικότερα ο Γιώργος Τσίπρας: «Τέσσερις συνεχόμενοι μήνες πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής συγκριτικά με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες: -0,4% τον Οκτώβριο, -9,0% το Νοέμβριο, -4,5% το Δεκέμβριο, -1,2% τον Ιανουάριο». Και, αν ανοίξει κανείς περισσότερο το «κάδρο», «με το χθεσινό Δελτίο Τύπου της Eurostat, επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ανάπτυξη στην Ε.Ε. των 27 στο 4ο τρίμηνο (σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο). Αυτά συνέβαιναν προ κορωνοϊού», επισημαίνει ο αν. τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Και, για να κλείσουμε με ΤΟ πρόβλημα του κοροναϊού, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, πρόταση που «δείχνει υπευθυνότητα και επαφή με την πραγματικότητα» σχολίασε σήμερα ο συνήθως επικριτικός απέναντί του, αρθρογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, στα «Νέα».
Όμως, ο τ. πρωθυπουργός -την επομένη σημειωτέον της επικοινωνίας του με τους κ.κ. Κικίλια, Μόσιαλο και Τσιόδρα- χαρακτήρισε «αστεία» την αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας κατά 15 εκατομμύρια, αντιπροτείνοντας την έκτακτη χορήγηση κονδυλίου 150 εκατομμυρίων κατ’ ελάχιστον.
Το «μπαλάκι» είναι τώρα στα χέρια του πρωθυπουργού, οι ανακοινώσεις του οποίου το απόγευμα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Νίκος Παπαδημητρίου