Προς νέα συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για το μεταναστευτικό;
Ανοιχτό πρέπει να θεωρείται, πλέον, το ενδεχόμενο για εκ βάθρων αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε-Τουρκίας, του 2016, για το μεταναστευτικό μετά όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στον Έβρο.
Ο εκβιασμός του Ταγίπ Ερντογάν στους Ευρωπαίους φαίνεται πως οδηγεί σε επανεξέταση όρων που έχει θέσει η Τουρκία αλλά και η ανάγκη της Ε.Ε, υπό την πίεση και της Ελλάδας, να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα της οργανωμένης μετακίνησης μεταναστευτικών ροών, ίσως οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία.
Την βάση της έναρξης του διαλόγου με την Τουρκίας για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας για το Προσφυγικό έθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο στις Βρυξέλλες, η οποία ακολουθεί την επίσκεψη της ηγεσίας της Κομισιόν στον Έβρο, όπου απέκτησαν ίδια αίσθηση για το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν τη συνάντησή τους, ότι η Τουρκία θα πρέπει να μετακινήσει πρόσφυγες και μετανάστες μακριά από τα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο.
«Η εξεύρεση λύσης στην κατάσταση θα απαιτήσει ανακούφιση της πίεσης στα σύνορα» δήλωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης.
Όπως ανέφερε ακόμα για τη διασφάλιση του δικαιώματος ασύλου, χρειάζονται αμέσως«υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων – ιδιαίτερα των ανηλίκων – που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά».
Η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έρχεται λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρόεδορ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες τόσο της ίδιας όσο και του προέδρου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ, όπου αναμένεται να συζητηθούν μέτρα μείωσης της έντασης στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Από τη ρητορική συνάγεται ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο αίτημα του Τούρκου προέδρου για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, στη βάση της αύξησης της χρηματοδότησης, εφόσον η Τουρκία αποκαταστήσει την “κανονικότητα” στα σύνορα με την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει τόσο κατ΄ιδίαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, όσο και δημοσίως με δηλώσεις του, ζήτημα κατάρρευσης της συμφωνίας και ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης της.
Επί του θέματος, πάντως συμφωνεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος ανακοίνωσε ότι η συμφωνία είναι “νεκρή”, αποδίδοντας ευθύνες στην Τουρκία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN
Οι δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν
Η «πολιτικά υποκινούμενη πίεση» στα σύνορα πρέπει να τερματιστεί, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες, η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία «χρειάζονται βοήθεια».
Η συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη σχέση της Ε.Ε. με την Άγκυρα, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της «οξείας κατάστασης» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η διαχείριση της κρίσης, παράλληλα, πρέπει να γίνει«με σεβασμό στο ατομικό δικαίωμα αναζήτησης ασύλου»,πρόσθεσε. Επιπλέον, σχετικά με την ανανέωση της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και πιθανή νέα χρηματοδότηση για την Τουρκία, είπε ότι«δεν πρόκειται να συμφωνηθεί κάτι σήμερα…είμαστε ακόμα στην αρχή ενός νέου διαλόγου».
Η πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε επίσης για την «επείγουσα ανάγκη» να ανακουφιστούν τα ελληνικά νησιά με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι «ιδιαίτερα επείγον», τόνισε, να ληφθούν μέτρα για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανήλικων από τα νησιά σε πιο ασφαλείς προορισμούς.
«Χρειάζεται μία μακροπρόθεσμη λύση, αλλά, σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα από τα κράτη-μέλη να κάνουν κάτι άμεσα»,
είπε η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας ότι ανταποκρίθηκαν θετικά η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Την Πέμπτη που θα βρεθεί ξανά στην Ελλάδα θα γνωρίζει περισσότερα για τον ακριβή αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων που θα μεταφερθούν από τα νησιά, όπως είπε.
Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον έχουν συνομιλήσει με όλα τα 27 κράτη-μέλη ώστε να καταλήξουν στο νέο συνολικό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η πρόταση της Κομισιόν για το σύμφωνο θα «παρουσιαστεί μετά το [Καθολικό] Πάσχα», είπε.
Με πληροφορίες από το crisismonitor.gr