Τελικά τι ισχύει με τον ΝΟΚ;Διευκρινίσεις για τα θολά σημεία μετά την απόφαση του ΣτΕ

Τελικά τι ισχύει με τον ΝΟΚ;Διευκρινίσεις για τα θολά σημεία μετά την απόφαση του ΣτΕ

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Δεν ανακαλούνται οι άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) διαβεβαίωσε στη Βουλή ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει συνολική νομοθετική παρέμβαση όταν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Παρουσιάζοντας τη σχετική τροπολογία, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα, του τελευταίου που ψήφισε αργά χθες το βράδυ η Ολομέλεια για φέτος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται άδικα λόγω της πρόσφατης ανακοίνωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και αμφισβητεί πάνω από 14.000 οικοδομικές άδειες.

“Έχουμε αντισυνταγματικότητα που ανακαλύπτεται μετά από 12 χρόνια που ψηφίστηκε ο ΝΟΚ”, είπε  παρουσιάζοντας την τροπολογία που επιχειρεί να ρυθμίσει το πολεοδομικό πλαίσιο έως την έκδοση της τελικής απόφασης του ΣτΕ για να προσθέσει και σημείωσε “Έχουμε πάνω από 14 χιλιάδες άδειες οικοδομημάτων που είναι κατά τον ΝΟΚ και οι οποίες δεν έχουν καλέσει ακόμα ελεγκτή δόμησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες τους αλλά η ανακοίνωση του ΣτΕ δεν ορίζει τι σημαίνει έναρξη εργασιών. Αυτοί πρέπει να προστατευτούν. Πρέπει να προστατευτούν γιατί πίσω από αυτές τις άδειες έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι είναι νόμιμοι και για ένα σφάλμα κράτους καθίστανται παράνομοι”.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι “αυτό συμβαίνει σε μια χώρα στην οποία έχουν νομιμοποιηθεί εκατομμύρια παρανομίες” και διερωτήθηκε “Είναι δυνατόν με νομιμοποιήσεις εκατομμυρίων παρανομιών να συμπεριφερθούμε εκδικητικά σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είναι νόμιμοι;”  Πρέπει, τόνισε “να προστατεύσουμε την σοβαρότητα του Κράτους” και “προφανώς η κυβέρνηση θα έρθει να νομοθετήσει στον σωστό χρόνο όταν θα έχουμε την τελική απόφαση του ΣτΕ».

Εξήγησε τέλος ότι η τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή για το “πάγωμα” των νέων οικοδομικών αδειών κρίνεται απαραίτητη καθώς η ανακοίνωση του ΣτΕ έχει προκαλέσει σύγχυση. “Η ανακοίνωση του ΣτΕ σημειώνει ότι η αντισυνταγματικότητα πρέπει να καταλάβει τις άδειες των οποίων οι οικοδομικές εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει αλλά δεν ορίζει τι σημαίνει “έναρξη εργασιών”, είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος για να προσθέσει “Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγαίνουν οι Δήμοι και να δίνουν δικές τους ερμηνείες. Για παράδειγμα ο Δήμος Αλίμου ταυτίζει την έναρξη εργασιών με εργασίες σκυροδέματος. Δεν μπορούμε λοιπόν να αφήσουμε το απόλυτο πολεοδομικό χάος που θα προκληθεί αν επιτρέψουμε στους Δήμους να ερμηνεύσουν πριν βγει η τελική απόφαση ΣτΕ”.

“Αυτό που έχει κριθεί από το ΣτΕ, είναι ένα σύνολο διατάξεων που η κυβέρνηση της ΝΔ εισήγαγε από το 2019, τα συνδυαστικά μπόνους. Αυτό έχει κριθεί αντισυνταγματικό, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και έκανε λόγο για πλήρη επιβεβαίωση της αποτυχίας της κυβέρνησης και στο περιβαλλοντικό και στο οικιστικό σκέλος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος εστίασαν την κριτική τους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) θεωρώντας ότι η κυβέρνηση εμμέσως προωθεί την ιδιωτικοποίηση τους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση προβλέποντας έλευση ιδιωτών στις ΔΕΥΑ, έκανε λόγο για “πομφόλυγα”, γιατί όπως είπε οι ΔΕΥΑ είναι και θα παραμείνουν δημοτικές επιχειρήσεις και κανένας δεν έχει την πρόθεση να κάνει ιδιωτικοποίηση.

“Στο θέμα των ΔΕΥΑ έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες δικτύου με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να χάνεται πολύ νερό, το οποίο πληρώνεται και αντλείται με ηλεκτρικό. Επίσης, έχουμε και πολλές περιπτώσεις πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας. Συνεπώς, ναι μεν να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε της ΔΕΥΑ, και αυτό κάνουμε με αυτή την τροπολογία, αλλά η βοήθεια πρέπει να έχει και κάποιες δεσμεύσεις και από την άλλη μεριά.” είπε ο κ. Σκυλακάκης και επισήμανε:

  • η μια δέσμευση είναι η διαχειριστική επάρκεια, η οποία προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, ελέγχει η ΡΑΕΥ και θα παρέμβουμε για να γίνει αυτό πιο ξεκάθαρο και δίνουμε μια χρονιά ολόκληρη γι΄αυτό
  • η δεύτερη δέσμευση είναι όσοι επιθυμούν να συνενωθούν, να έχουν μια αυξημένη βοήθεια και πρόσθεσε: “για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν μπορούμε να λέμε ότι ένας τομέας μπορεί να αποφασίζει να μην πληρώνει το ηλεκτρικό γιατί ακρίβυνε. Πριν αρχίσει η ενεργειακή κρίση, υπήρχαν 100 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές του ηλεκτρικού, για τις οποίες δεν έφταιγε η ενεργειακή κρίση προφανώς. Χρειαζόμαστε λοιπόν σε αυτόν τομέα μια μεταρρύθμιση, η οποία να βοηθήσει τις ΔΕΥ να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Δεν μπορούμε ότι όλα αυτά τα χρέη, ένας τομέας ειδικά θα προστατευθεί, που θα είναι οι ΔΕΥΑ και οι άλλοι δεν θα προστατεύονται”.

Σχετικά Άρθρα