Bloomberg: Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε πόλεμο με τη Ρωσία;

Bloomberg: Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε πόλεμο με τη Ρωσία;

Ο Μαρκ Ρούτε, ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ, είπε καθαρά αυτό που αρνούνται πολλοί Ευρωπαίοι: «Είναι καιρός να αναπτύξουμε νοοτροπία εποχής πολέμου» αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg με τίτλο: “Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε πόλεμο με τη Ρωσία;”…

Ονομάστε τον, σκιώδη ή υβριδικό – ή ακόμα και τρομοκρατία – όμως όλα δείχνουν πόλεμο με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και επίσης την απροθυμία μας να τον αποκαλέσουμε έτσι, που οφείλεται σε δεκαετίες εφησυχασμού για θέματα ασφαλείας όσο οι κυβερνήσεις προτιμούσαν τις ενεργειακές συμφωνίες και το εμπόριο.

  • Μια χορωδία από Κασσάνδρες κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της στρατιωτικής συμμαχίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια.

Ακόμα κι αν η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τερματιστεί σύντομα, η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει μια εχθρική Ρωσία, της οποίας ο σκληραγωγημένος στρατός στηρίζεται από μια πολεμική οικονομία που παράγει τεράστιους όγκους εξοπλισμών. Ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση όχι πολύ αργότερα και ανησυχούν ότι η Ευρώπη θα μείνει εκτεθειμένη εάν οι εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ περιοριστούν στην επερχόμενη προεδρία Τραμπ.

Η Ευρώπη πρέπει να ξοδέψει πολλά για να τις αναπληρώσει. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών του ΝΑΤΟ πρόκειται να φτάσουν ή να υπερβούν τον στόχο της συμμαχίας να επενδύουν τουλάχιστον το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην άμυνα.

  • Αλλά η ΕΕ εξακολουθεί να διερευνά πώς να αυξήσει την παραγωγή όπλων της, κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται. Το πρόβλημα, είπε ένας αξιωματούχος, είναι ότι πολλοί στο μπλοκ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να βασιστούν τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Ο Πούτιν έδειξε καθαρά τι μπορεί να συμβεί. Ο Ρώσος ηγέτης θεωρεί τραγωδία την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και όλα όσα ακολούθησαν και προσπαθούσε πάντα να αποκαταστήσει την ισχύ της. Δήλωσε την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει τη Δύση ήδη από το 2007 όταν, στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, χαρακτήρισε την επέκταση του ΝΑΤΟ «σοβαρή πρόκληση»,.

Η Ρωσία τον επόμενο χρόνο πολέμησε στη Γεωργία, καταλαμβάνοντας το ένα πέμπτο της χώρας. Στη συνέχεια, ο Πούτιν ξεκίνησε έναν τεράστιο δεκαετές πρόγραμμα επανεξοπλισμού και αυτές οι δυνάμεις χρησιμοποιήθηκαν το 2014 για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Έστειλε ρωσικές δυνάμεις για να ενισχύσουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία το 2015, αυξάνοντας την πρόσβαση της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

  • Κάθε φορά, τα στοιχήματα του Πούτιν έμοιαζαν να αποδίδουν, προκαλώντας ελάχιστη ή καθόλου αντίθεση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και ωθώντας τους Ρώσους αξιωματούχους να τον βλέπουν όλο και περισσότερο ως έναν αλάνθαστο ηγέτη του οποίου οι αποφάσεις δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ποτέ.

Ο Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να «προκαλέσουν στρατηγική ήττα» της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ταυτόχρονα, με το πρόσχημα μιας ανύπαρκτης ρωσικής απειλής, τρομάζουν τον πληθυσμό τους με ισχυρισμούς ότι σκοπεύουμε να επιτεθούμε σε κάποιον», είπε σε συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους Άμυνας τη Δευτέρα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε στην Ευρώπη κάποια πίστωση χρόνου.

Εντούτοις, παραμένει ασαφές πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Πούτιν.

Το ΝΑΤΟ, εν τω μεταξύ, έχει ενισχύσει την παρουσία του στη Βαλτική, με τη Γερμανία να μεταφέρει μια πλήρη ταξιαρχία στη Λιθουανία ως μέρος των νέων περιφερειακών αμυντικών σχεδίων που η συμμαχία υποστηρίζει ότι είναι τα πιο περίτεχνα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η Φινλανδία και η Σουηδία, τα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ, συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για σύγκρουση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άργησαν να αποδεχτούν ότι βρίσκονται σε μια επικίνδυνη νέα εποχή εναντίον ενός Ρώσου αντιπάλου που διεξάγει αυτό που θεωρεί ως υπαρξιακό αγώνα εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Το κρίσιμο είναι πώς θα αντιδρούσε η Ευρώπη σε μια επίθεση.

  • Οι ρωσικές εχθρικές ενέργειες ήταν βασικό στοιχείο συζήτησης στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αυτόν τον μήνα.

Η Μόσχα θα είναι σε θέση να εξαπολύσει επίθεση στο έδαφος του ΝΑΤΟ σε πέντε έως οκτώ χρόνια, και οι χώρες της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο στρατιωτικό αξιωματούχο.

Υπάρχει ήδη ένας μακρύς κατάλογος περιστατικών. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε αυτόν τον μήνα τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και διέταξε την επανάληψή του, αφού αξιωματούχοι ασφαλείας αποκάλυψαν ρωσική εκστρατεία ανάμιξης για την υποστήριξη ενός υποψηφίου υπέρ του Πούτιν.

  • Αυτό έγινε αφού οι αρχές στη Μολδαβία κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι δωροδόκησε ψηφοφόρους σε δημοψήφισμα για τη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ. Η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να τοποθετήσει -μέσα σε φορτία- εμπρηστικούς μηχανισμούς σε αεροπλάνα. Οι γερμανικές αρχές κατέδειξαν τη Ρωσία τον Ιούλιο, αφού ένα εμπρηστικό δέμα αναφλέγηκε σε κέντρο logistics της DHL στη Λειψία.

Τον Ιούλιο, επίσης προέκυψε, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και της Γερμανίας απέτρεψαν ρωσική συνωμοσία για τη δολοφονία του Άρμιν Πάπεργκερ, επικεφαλής της Rheinmetall AG, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων της Γερμανίας που παράγει όπλα και για την Ουκρανία.

Η Πολωνία διέταξε το κλείσιμο του προξενείου της Ρωσίας στο Πόζναν τον Οκτώβριο, αφού κατηγόρησε τους κατασκόπους του Κρεμλίνου ότι διεξήγαγαν «έναν υβριδικό πόλεμο» που περιλάμβανε πράξεις δολιοφθοράς στο έδαφός της και των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

  • Η συμμαχία ετοιμάζει νέους, συγκεκριμένους στόχους για τα κράτη μέλη, ώστε να παράγουν πολλά περισσότερα όπλα, όπως τανκς, αεροπλάνα και συστήματα αεράμυνας. Αυτό μπορεί να απαιτήσει οι χώρες να δεσμευτούν να αυξήσουν τις σχετικές δαπάνες τους στο 3% του ΑΕΠ.

Ο Ρούτε, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, γνωστός για την ευθύτητα του, εξέθεσε την άποψή του στην πρώτη του ομιλία ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τον Οκτώβριο. Η Ευρώπη μπορεί να μην βρίσκεται ακόμη σε έναν πλήρη πόλεμο, αλλά σίγουρα δεν είναι σε ειρήνη. «Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που μας έρχεται σε τέσσερα με πέντε χρόνια», είπε την περασμένη εβδομάδα. «Πόση προειδοποίηση χρειαζόμαστε ακόμα;»

Σχετικά Άρθρα