Λαϊκό Νοσοκομείο: SOS εκπέμπουν 258 γιατροί και ζητούν την αλλαγή του τρόπου εφημερίας 

Λαϊκό Νοσοκομείο: SOS εκπέμπουν 258 γιατροί και ζητούν την αλλαγή του τρόπου εφημερίας 

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λαϊκό, 258 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, ειδικευόμενοι, ειδικευμένοι, Διευθυντές και Επιμελητές Α’ και Β’, σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ.

Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται, εξετάσεις π.χ υπέρηχοι καθυστερούν πολύ, κλινικές έχουν ελάχιστους γιατρούς, ενώ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) γίνεται το αδιαχώρητο από τα ράντζα, σε κάθε εφημερία.

Σύμφωνα με τους 258 γιατρους που υπογράφουν την επιστολή-καταγγελία, η αιτία που επικρατεί το «χάος» στο Λαϊκό είναι, το νέο καθεστώς πρωινής εφημέρευσης -πέραν των γενικών εφημεριών ανά τετραήμερο- που ισχύει στο Λαϊκό Νοσοκομείο από την 1η Νοεμβρίου.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, επισφαλή και προειδοποιούν ότι το προσωπικό είναι εξουθενωμένο με συνέπεια οι πιθανότητες ιατρικού λάθους να αυξάνονται επικίνδυνα.

«Ο νέος αυτός τρόπος λειτουργίας του Νοσοκομείου μας έχει επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας μας, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς μας. Ο φόρτος εργασίας στα πρωινά ιατρεία έχει υπερδιπλασιαστεί. Το ιατρικό προσωπικό συνεπώς που πρέπει να απασχολείται στα πρωινά ΤΕΠ έχει υπερδιπλασιαστεί (με αντίστοιχη μείωσή του από τις κλινικές). Οι ώρες απλήρωτης υπερεργασίας μας έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι γιατροί στην επιστολή τους:

Πολλές προγραμματισμένες παρακλινικές εξετάσεις (π.χ υπέρηχοι) ήδη νοσηλευόμενων ασθενών αναβάλλονται ή προγραμματίζονται καθυστερημένα.

Διαταράσσεται σημαντικά η εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων ενώ προγραμματισμένες επεμβάσεις αναβάλλονται.

Ως εκ τούτου, η ορθή και επιστημονικά σωστή διακίνηση των περιστατικών είναι δυσχερέστερη, πολλά από τα τακτικά ιατρεία είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους, και η πιθανότητα ιατρικών λαθών όταν λειτουργούν διαρκώς σε κατάσταση εφημερίας έχει αυξηθεί.

Ελλείψεις σε προσωπικό

Παράλληλα, οι ελλείψεις σε νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου καθιστούν αδύνατη τη σωστή λειτουργία των πρωινών ιατρείων σε καθεστώς γενικής εφημερίας.

«Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η κατάσταση για τους ασθενείς όχι μόνο να μη βελτιώνεται (όπως διατείνεστε ότι θα γίνει με τον νέο τρόπο εφημέρευσης), αλλά να έχει επιδεινωθεί» επισημαίνουν οι γιατροί.

Τα ράντζα στα ΤΕΠ

Οι αναμονές στα ΤΕΠ παραμένουν πολύωρες, η διάρκεια νοσηλείας των ασθενών έχει αυξηθεί, ενώ τα ράντζα αποτελούν πλέον μόνιμη καθημερινότητα.

«Να τονίσουμε δε ότι και πριν την εφαρμογή του νέου αυτού τρόπου εφημέρευσης, οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων καθιστούσαν τη λειτουργία του νοσοκομείου «Λαϊκό» οριακή. Πλέον, με τη σημαντικότατη αύξηση των περιστατικών που αντιμετωπίζουμε κάθε δεύτερη μέρα – την ώρα που το προσωπικό παραμένει το ίδιο – το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί.» όπως επισημαίνουν οι γιατροί.

Στην όλη κατάσταση συμβάλλει και η απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στην Αττική, αλλά και η αποσάθρωση των Δημόσιων Δομών Υγείας στην Περιφέρεια ιδίως των γειτονικών Περιφερειών.

«Όπως πολύ σωστά έχει επισημάνει και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας (Αρ. Πρωτ. 309/6-11-2024), η λειτουργία του νοσοκομείου «Λαϊκό» με βάση το νέο μοντέλο εφημέρευσης, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και με το υπάρχον προσωπικό, είναι επισφαλής τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτό, όσο και για τους ασθενείς μας. Η κίνησή σας να αφαιρέσετε την ημέρα προ γενικής εφημερίας από το καθεστώς πρωινής εφημέρευσης επιβεβαιώνει την ορθότητα των όσων λέμε, αλλά δεν αρκεί» αναφέρουν στην επιστολή τους.

Τι ζητούν οι γιατροί

Οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να αποσύρουν το επίμαχο ΦΕΚ που άλλαξε τον τρόπο εφημέρευσης των Νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ και να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού όπως νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμου και λοιπό προσωπικό.

Σχετικά Άρθρα