Υπουργείο Ανάπτυξης: Μία “ηλεκτρική” καρέκλα, οι δημοσκοπήσεις και οι κινήσεις Μητσοτάκη

Υπουργείο Ανάπτυξης: Μία “ηλεκτρική” καρέκλα, οι δημοσκοπήσεις και οι κινήσεις Μητσοτάκη

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll (Μανιφέστο) οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι για το κυβερνητικό έργο ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θέμα το οποίο ιεραρχούν κατά 50% ως το σημαντικότερο που τους απασχολεί. Εάν, ωστόσο, μελετήσει κανείς τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης, το πρόβλημα για την κυβέρνηση γίνεται σοβαρότερο.

Συγκεκριμένα:

Αποτυπώνεται ότι τα βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες έχουν οικονομικό υπόβαθρο. Η ακρίβεια βρίσκεται σταθερά στην κορυφή με το 50,7% και ακολουθούν η οικονομία γενικότερα με 48.9%, η στεγαστική κρίση και το ύψος των ενοικίων με 22% και το ύψος μισθών/ συντάξεων με 16.8%.

Στη συνέχεια έρχονται η κατάσταση στο ΕΣΥ με 16.6%, η εγκληματικότητα/ φαινόμενα βίας με 15.6%, τα εθνικά θέματα με 14.1 και η κατάσταση στην παιδεία με 12.8%. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι συμμετέχοντες είχαν δικαίωμα να δώσουν μέχρι τρεις επιλογές.

Αυτό, λοιπόν, που κρατά τη Ν.Δ στη ζώνη του 28-30% στην Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι η οικονομία, ήτοι η ακρίβεια. Παρά τα εγκωμιαστικά δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που επικαλείται η κυβέρνηση και σε πείσμα του ότι, όντως, η ελληνική οικονομία ευημερεί στους αριθμούς σε μία ευρωζώνη όπου κλυδωνίζονται οι ισχυρότερες οικονομίες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), οι πολίτες στέλνουν ηχηρό μήνυμα.

Αυτός είναι, εν τέλει, ο πραγματικός πολιτικός αντίπαλος της κυβέρνησης και ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι τρεις τελευταίοι υπουργοί Ανάπτυξης -υπουργείο που υποτίθεται ότι καλείται να αντιμετωπίσει το μείζον κοινωνικό πρόβλημα-, Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Σκρέκας, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχουν αναδείξει το έργο τους: εορταστικά και άλλα ειδικά “καλάθια” προσφορών, καρτελάκια για τις μειωμένες τιμές, βαριά πρόστιμα στις εταιρείες που κερδοσκοπούν, αύξηση των ελέγχων στην αγορά και άλλα, επιστρατεύθηκαν στην μάχη κατά της ακρίβειας. Οι δύο πρώτοι προσπάθησαν να εκλαϊκεύσουν τις παρεμβάσεις τους και έδρασαν επικοινωνιακά με αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ, συνεντεύξεις Τύπου για ανακοινώσεις προστίμων, συναντήσεις με παράγοντες της αγοράς, ο τελευταίος φαίνεται ότι εστιάζει περισσότερο στις επενδύσεις…

Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι μία πολιτική “ηλεκτρική” καρέκλα που “καίει”, όχι τόσο τα πρόσωπα όσο τις πολιτικές της κυβέρνησης. Οι πολίτες δεν θεωρούν ότι έχουν αποδόσει εάν λάβει κανείς υπόψη του τις μετρήσεις.

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη χρονιά, καθώς η αναμονή να υποχωρήσουν διεθνώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των τιμών. Ούτε, ως φαίνεται, οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων μπορούν να εξισορροπήσουν την αγανάκτηση.

Στον επερχόμενο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε αλλαγές που θα αγγίζουν και τις πολιτικές αλλά και τα πρόσωπα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν το κλίμα είναι αρκετά βαρύ για τον υπουργό Ανάπτυξης, από την άλλη, όμως, αξιολογείται ότι τυχόν αντικατάστασή του θα αποτελέσει έμμεση ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης συνολικά. Αφήστε που ακόμα κι αν τοποθετηθεί στη θέση του ένας “Κίμων Κουλούρης” (όπως προτείνουν κάποιοι, παραπέμποντας στο στυλ του παλαιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ που περιφερόταν στις λαϊκές αγορές για να ελέγξει τις τιμές…) δεν είναι εύκολο να επιλυθεί το πρόβλημα. Προσώρας, λοιπόν, προκρίνεται να παραμείνει στην “ηλεκτρική” καρέκλα ο κ. Θεοδωρικάκος. Εάν θα “καεί” και πότε κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει…

Σχετικά Άρθρα