Τι επιδιώκει ο Δένδιας με τις παρεμβάσεις του- “Δεν υπάρχει δράκος”, απαντά ο Μαρινάκης

Τι επιδιώκει ο Δένδιας με τις παρεμβάσεις του- “Δεν υπάρχει δράκος”, απαντά ο Μαρινάκης

Η αντιπολίτευση “διαβάζει” όσα είπε ο Νίκος Δένδιας στο “Βήμα της Κυριακής” ως διάσταση απόψεών του με την πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Ο υπουργός Αμυνας εξηγεί ποιες θα πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις μιας ενδεχόμενης προσφυγής στη Χάγη και τονίζει ότι η Ελλάδα οφείλει να προβάλλει την «απαράδεκτη» στάση της Αγκυρας σε σειρά ζητημάτων όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το θέμα των έξι μιλίων. Σχετικά απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που τόνισε πως δεν υφίσταται καμία διάσταση.

«Βεβαίως προσφυγή στη Χάγη, αλλά για το αντικείμενο που είναι προς δικαιοδοτική κρίση. Οχι για οτιδήποτε η Τουρκία επιθυμήσει» τονίζει στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Εξηγεί τη θέση του σε σχέση με τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας ότι αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν από την πλευρά των γειτόνων και βασικές αρχές συμπεριφοράς, όπως «σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – έστω και αν δεν έχεις υπογράψει την UNCLOS, καθώς αποτελεί εθιμικό δίκαιο – και σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες», ενώ υπογραμμίζει την απαράδεκτη στάση της Αγκυρας στο ζήτημα του «casus belli». “Όσον αφορά τα «ήρεμα νερά», είναι άλλο τα «ήρεμα νερά» και άλλο ο «κατευνασμός», του οποίου η λογική κρίθηκε για την ανθρωπότητα την 1η Σεπτεμβρίου 1939, όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία”, είπε χαρακτηριστικά. Εμμέσως, λοιπόν, ο υπουργός Άμυνας έδειξε να αποκλίνει από τον χειρισμό που γίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών στις συνομιλίες με την Τουρκία στις συναντήσεις Γεραπετρίτη- Φιντάν, ιδιαίτερα μετά την συνέχιση των προκλήσεων της Άγκυρας.

Η απάντηση Μαρινάκη

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε εάν υπάρχει εκ μέρους του υπουργού Άμυνας έμμεση αμφισβήτηση της πολιτικής για “ήρεμα νερά” με την Τουρκία.

Δεν υπάρχει δράκος σε αυτό το παραμύθι, το έχω πει πάρα πολλές φορές. Είναι «φιλότιμη» η προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένα Μέσα να δημιουργήσει ένα αφήγημα πολλών διαφορετικών φωνών στην Κυβέρνηση ως προς την εξωτερική πολιτική. Η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης είναι μια, ενιαία, εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό και από τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών. Η Ελλάδα συνομιλεί, διεκδικεί και δεν υποχωρεί. Και όσο κι αν κάποιοι αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν, όλα αυτά μπορεί να γίνονται ταυτόχρονα. Πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία, δεν είμαστε αφελείς, γι’ αυτό και θέλουμε η Ελλάδα να είναι όλο και πιο σωστά θωρακισμένη. Είναι σημαντικό ότι πάνω από 250 βουλευτές υπερψήφισαν τις αμυντικές δαπάνες και αυτό πρέπει να το υπογραμμίσουμε. Και είναι και κάτι θετικό και για τα υπόλοιπα κόμματα που το έκαναν αυτό. Και με έναν τρόπο αναδεικνύεται και αυτή η ανάγκη, το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί πάνω από 70% οι αμυντικές δαπάνες μέσα σε λίγα χρόνια και αυτό το δέχεται με την ψήφο της η Αντιπολίτευση, δείχνει ότι δεν τρελαθήκαμε όταν είπαμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη πολιτική. Σε αυτή την πολιτική μέσα είναι και ο διάλογος με την Τουρκία. Ο διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση. Ο διάλογος σημαίνει διεκδίκηση. Και τα όσα είπε ο Υπουργός Άμυνας, κ. Δένδιας, είναι απολύτως συμβατά με τη στρατηγική της Κυβέρνησης.”.

Ερώτηση: Πάνω στο ίδιο ζήτημα. Ο κ. Δένδιας είπε σε συνέντευξή του ότι τα ήρεμα νερά δεν σημαίνει απλώς να γίνονται λιγότερες παραβάσεις, σημαίνει και ένα ολόκληρο λεξιλόγιο και μια ολόκληρη συμπεριφορά, η οποία εκφράζει τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Με βάση τον συλλογισμό του κ. Δένδια, δεν μπορούμε να μιλάμε για ήρεμα νερά με την Τουρκία, αφού το λεξιλόγιο της τουρκικής πλευράς δεν έχει αλλάξει, ούτε το τελευταίο 18μηνο. Άρα, ουσιαστικά υπονοεί ότι υπάρχει πολιτική κατευνασμού. Διαφωνείτε με αυτή την πρόταση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν εννοεί αυτό. Λέει κάτι πάρα πολύ απλό και πάρα πολύ λογικό, το οποίο το έχουμε πει όλοι. Είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε παραβιάσεις ή έχουμε ελάχιστες παραβιάσεις; Είναι σημαντικό. Είναι σημαντικό ότι έχουν εκμηδενιστεί οι ροές από τον Έβρο; Είναι σημαντικό. Άλλαξε η Τουρκία τη στάση της σε βασικά ζητήματα στα οποία έχουμε απολύτως διαφορετική αντίληψη, θέση και άποψη; Όχι. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τη θέση της, είναι δεδομένο. Εμείς έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη για μια σειρά από ζητήματα. Έχουμε μία διαφορά; Έχουμε μια διαφορά. Θα συζητήσουμε ποτέ άλλη διαφορά; Ποτέ. Υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε συνυποσχετικό για οτιδήποτε άλλο πέραν της μίας διαφοράς; Ποτέ. Αυτά δεν έχουν αλλάξει, ισχύουν για πάρα πολλά χρόνια. Τι έχει αλλάξει; Υπάρχει μια διαδικασία διαλόγου. Στον διάλογο διατυπώνονται και δημοσίως, αν δείτε και τις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας ή των Υπουργών Εξωτερικών, εκφράζονται και πάρα πολλές διαφορετικές θέσεις. Για παράδειγμα και για τη Χαμάς και η απάντηση που είχε δώσει ο Πρωθυπουργός για την υποτιθέμενη τουρκική μειονότητα, που δεν υπάρχει, είναι κάτι ανιστόρητο -και μίλησε ξεκάθαρα για μουσουλμανική μειονότητα. Αυτά τα έλεγε πάντοτε η Τουρκία και εμείς πάντοτε απαντούσαμε. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να γίνεται μπροστά και στις κάμερες, αλλά και σε συναντήσεις και ταυτόχρονα προχωράει και μια θετική ατζέντα. Αυτή είναι η ουσία, αυτό συμβαίνει. Και προφανώς εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση, ούτε καμία πρόθεση να παρουσιάσουμε μια άλλη πραγματικότητα. Πιστεύουμε σε αυτή την πολιτική, παράγει αποτελέσματα αυτή η πολιτική. Δεν έχει αποδυναμωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η χώρα. Δεν έχουμε χωρίσει το οτιδήποτε, δεν έχουμε βάλει καν σε συζήτηση οτιδήποτε δεν πρέπει να μπει και ούτε πρόκειται να μπει. Και καμία Κυβέρνηση δεν δέχθηκε στο παρελθόν να μπει, και ορθώς. Και σε αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε να κινούμαστε.

Τι προβληματίζει το Μαξίμου

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να προσπάθησε να διαλύσει κάθε πιθανότητα να εκληφθούν οι δηλώσεις Δένδια ως εσωτερική αντιπαράθεση, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την παρέμβαση του υπουργού Άμυνας, λίγες μόνο ημέρες μετά την κρίση που προκάλεσε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και η διαγραφή του. Ωστόσο και στο συνέδριο του “Βήματος” ο υπουργός Άμυνας παρενέβη στο ίδιο περίπου κλίμα, κάτι που δημιουργεί σε αρκετούς την αίσθηση ότι ο κ. Δένδιας ομιλεί συχνά εσχάτως περισσότερο ως πρώην υπουργός Εξωτερικών και λιγότερο στο πλαίσιο του σημερινού ρόλου του. Κι αυτό θεωρείται πως ίσως περικλείει την επιχείρηση ενίσχυσης του “πατριωτικού” προφίλ του ως στοιχείο που θα αξιοποιηθεί αργότερα στο πλαίσιο τυχόν εσωκομματικών εξελίξεων. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο υπουργός Άμυνας συμμερίζεται τις απόψεις που διατυπώνει συχνά ο Κώστας Καραμανλής, ενώ διατηρεί επικοινωνία και με τον Αντωνη Σαμαρά.

Σχετικά Άρθρα