Τζιτζικώστας: “Το μετρό μας κόσμημα καινοτομίας στις μεταφορές για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη
“Η καινοτομία θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των πολιτικών που θα εφαρμόσουμε, τόσο στις μεταφορές όσο και στον τουρισμό”, επεσήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε, στη Θεσσαλονίκη, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας, σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. “Το μετρό μας είναι ένα κόσμημα καινοτομίας στις μεταφορές για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη” πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στον τομέα των μεταφορών και με ευρωπαϊκούς πόρους (6.3 δισ. ευρώ μέσα από Horizon και 7 δισ. ευρώ από το Horizon Europe) πραγματοποιούνται “περισσότερα από τριακόσια έργα καινοτομίας”.
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την καινοτομία, ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ένα νέο, πιο απλοποιημένο, ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και περισσότεροι και πιο στοχευμένοι πόροι. Αναφέρθηκε στους διεθνείς ανταγωνιστές της Ε.Ε. στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, στην Κίνα και στις ΗΠΑ και πρόσθεσε: “Το μήνυμα είναι σαφές, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει τη θέση της στην καινοτομία, όπως άλλωστε υπογράμμισε πρόσφατα και στην έκθεση του, ο Μάριο Ντράγκι”.
“Και θα σας πω, επίσης, ότι η Ευρώπη είναι πρωτοπόρα στην κοινοτομία. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, γιατί η καινοτομία είναι ο μόνος τρόπος για να συντηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Αν, δηλαδή, θέλει να είναι η Ευρώπη και η οικονομία της ανταγωνιστική, πρέπει να επενδύσει – και αυτό κάνουμε – στην καινοτομία”, συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε: “Τι σημαίνει όμως πρακτικά ενίσχυση της καινοτομίας; Πρώτα απ’ όλα, μια νέα στρατηγική για τις νεοφυείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό πλαίσιο και θα παρέχει καλύτερη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις. Δεύτερον, αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη, είναι ένας ευρωπαϊκός νόμος καινοτομίας που θα απλοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και θα βάλει τους κανόνες για τη λειτουργία του και στα 27 κράτη – μέλη. Τρίτον, περισσότεροι και πιο στοχευμένοι πόροι για την ενίσχυση της καινοτομίας”.
Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τον Δημήτρη Τσιόδρα τόσο για τη δράση του στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και για την πρωτοβουλία να διοργανώσει την ημερίδα για την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη που “πραγματικά έχει όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στο συγκεκριμένο κλάδο τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη”. Πρόσθεσε δε, ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλα αυτά τα χρόνια “ή καινοτομία ήταν βασικός πυλώνας της πολιτικής μας”. “Μάλιστα, όπως έλεγα πολύ συχνά, για εμάς η καινοτομία θα αναδειχθεί και αναδεικνύεται ως ο τρίτος βασικός πυλώνας της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τον τουρισμό και την αγροτική οικονομία”, είπε.
Ο Τζιτζικώστας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μέσα στις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα προηγούμενα χρόνια συνεργάστηκε και συμμετείχε και με χρηματοδοτήσεις και μέσα από ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε σημαντικά έργα καινοτομίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο μετρό Θεσσαλονίκης “ένα έργο μεταφορών, που έλαβε συνολικά ευρωπαϊκούς πόρους πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ”, λέγοντας:
“Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί είναι το πιο σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη με αυτόνομους συρμούς, με καινοτόμα υλικά στις υποδομές, με υπερσύγχρονο σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας και με τον μοναδικό στην Ευρώπη σταθμό – μουσείο. Πραγματικά, το μετρό μας είναι ένα κόσμημα καινοτομίας στις μεταφορές για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Και θέλω να ευχαριστήσω την σημερινή κυβέρνηση που προχώρησε το έργο αυτό με προσωπική ενασχόληση του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη για να παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς. Ένα έργο που πάνω από όλα δίνει ουσιαστικές λύσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, λιγότερη συμφόρηση, μικρότεροι χρόνοι, μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη ρύπανση. Και δεν είναι τυχαίο, ότι είναι το έχουν χρησιμοποιήσει περισσότεροι από 600.000 συμπολίτες μας, σε αυτές τις πρώτες δύο βδομάδες”.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στο ρόλο της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων, καθώς τα έργα, όπως είπε, γίνονται για τους ανθρώπους και οι μεταφορές επηρεάζουν την καθημερινότητα ποιότητα ζωής των πολιτών. Υπογράμμισε ότι η καινοτομία μπορεί να αξιοποιηθεί για την πρόσβαση σε μεταφορές και υπηρεσίες, τη διασύνδεση απομακρυσμένων κοινοτήτων, την κατάρτιση και υπογράμμισε: “Για αυτό και η καινοτομία θα είναι, αναμφίβολα, προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.
Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε στον Δημήτρη Τσιόδρα να διοργανώσει την επόμενη ημερίδα για την καινοτομία, προσκαλώντας και την νέα Ευρωπαία Επίτροπο για την Έρευνα και την Καινοτομία, την Ekaterina Zaharieva, πρόταση που είχε θετική ανταπόκριση και συμπλήρωσε: “Ξέρουμε και τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε τα επόμενα χρόνια για να ενισχύσουμε την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα μας. Και βέβαια για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, ώστε ο τόπος μας η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία, να γίνει πράγματι η αιχμή του δόρατος της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη “.