Χαλκιδική: Δύο πολεοδομίες αφορά η έρευνα των “αδιάφθορων”- Από 250 έως 20.000 ευρώ οι “ταρίφες”

Χαλκιδική: Δύο πολεοδομίες αφορά η έρευνα των “αδιάφθορων”- Από 250 έως 20.000 ευρώ οι “ταρίφες”

Έξι υπάλληλοι δύο Πολεοδομιών της Χαλκιδικής και 13 ιδιώτες, ανάμεσά στους οποίους μηχανικοί, αρχιτέκτονες κι ένας πρώην δήμαρχος (με την ιδιότητα του μηχανικού), περιλαμβάνονται μεταξύ των 21 ατόμων που συνελήφθησαν μέχρι στιγμής, κατά την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσαν χρηματικό ποσό που φτάνει το 1 εκατ. ευρώ, από το οποίο οι 600.000 ευρώ φαίνεται πως βρέθηκαν στους κατηγορούμενους πολεοδόμους. Η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες συλλήψεις. Οι έρευνες αφορούν τις Πολεοδομίες των δήμων Σιθωνίας και Προποντίδας Χαλκιδικής.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελία μηχανικού. Αφορούσε τη διαδικασία έκδοσης πολεοδομικών αδειών και “γρηγορόσημα“. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του κυκλώματος φαίνεται πως παρείχαν υπηρεσίες που συνδέονταν με την παράνομη έγκριση πολεοδομικών αδειών και τη διεκπεραίωση παράνομων αιτημάτων. Όλα αυτά με το “αζημίωτο”, ώστε να εξασφαλιστεί η ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων και να παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικοί και νομικοί σκόπελοι.

Η δικογραφία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της δωροληψίας- δωροδοκίας κ.ά. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν τα επόμενα 24ωρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου.

Επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση αναμένεται να κάνει η ΕΛ.ΑΣ. μετά το πέρας των ερευνών.

Οι «ταρίφες» του κυκλώματος στις πολεοδομίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν «γρηγορόσημο» 250 με 1.000 ευρώ για διάφορες ενέργειες, ενώ τα ποσά που ζητούσαν για έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας, τοπογραφικά κ.λπ. ξεκινούσε από τα 1.000 ευρώ και έφθανε ακόμη και τα 20.000 ευρώ.

Κατά πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και ήδη έχουν ταυτοποιήσει αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μια κατάσταση χρόνια, με τους υπαλλήλους να κάνουν χρόνια αυτή τη δουλειά. Είναι χαρακτηριστικό ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- μόνο μία υπάλληλος έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια ως νέο μέλος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, εκ των οποίων οι 600.000 στους υπαλλήλους.

Σχετικά Άρθρα