Αποστάσεις Παππά από την υποψηφιότητα Ράμμου για ΠτΔ- “Να προέρχεται από την Αριστερά, με πολύ ισχυρή πείρα και πολιτικό εκτόπισμα”
Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε ο Νίκος Παππάς στην εκπομπή του Attica TV “Χωρίς Μακιγιάζ”. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς τοποθετήθηκε και για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε αποστάσεις από τη συγκεκριμένη πρόταση:
«Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την Αριστερά και να είναι ένα πρόσωπο με πάρα πολύ ισχυρή πολιτική πείρα και πολιτικό εκτόπισμα. Έχω απόλυτο σεβασμό για τον κύριο Ράμμο και τη θέση και τη στάση που έχει κρατήσει στο πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα να υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη, με πάρα πολύ μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα. Έχει δείξει η πολιτική πείρα, ότι όταν σε αυτή την πρώτη πολιτειακή θέση βρίσκονται άνθρωποι που έχουν αυτά τα εχέγγυα, είναι καλό και για τη χώρα».
«Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται βολική αντιπολίτευση»
Ο Νίκος Παππάς μίλησε και για την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται μια βολική αντιπολίτευση. Μία αντιπολίτευση που ήταν αρνητική έκπληξη για εμάς, αφού υπονόησε ότι υπάρχει θέμα σύγκλισης στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης και του δημογραφικού. Αυτά τα δύο ζητήματα είναι ζητήματα που άπτονται πολύ μεγάλης βεντάλιας θεμάτων. Αν τα βρίσκει το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία στη συνταγματική αναθεώρηση, τι σημαίνει; Ότι υπάρχει σύγκλιση πού; Στο άρθρο που διασφαλίζει ότι το νερό θα είναι δημόσιο αγαθό; Και λόγω αυτού του άρθρου ακυρώθηκε και η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ; Στο άρθρο που διασφαλίζει την αυτοτέλεια των ανεξαρτήτων αρχών; Στο άρθρο που διασφαλίζει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων; Σε ποια άρθρα συζήτησαν και διαπίστωσαν ότι είναι έτοιμοι για τανγκό;».
«Υπάρχουν περιθώρια για αξιοποίηση των στελεχών»
Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στο πώς θα πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα, μετά τη νίκη του Σωκράτη Φάμελλου στις προεδρικές εκλογές: «Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε όπως αποφάσισε. Με αυτήν την απόφαση πορευόμαστε. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια, τα οποία πρέπει να εξαντλήσουμε όλοι, με πρώτο τον Σωκράτη Φάμελλο, ούτως ώστε να γίνει αξιοποίηση όλων των στελεχών, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στην προεδρική εκλογή. Θα είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό σήμα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω θα πολλαπλασιάσει και τις δυνατότητες που εκ των πραγμάτων γεννώνται μέσα στο πολιτικό σκηνικό, που πλέον θυμίζει πάρα πολύ 2011».
«Κρατάμε μικρό καλάθι για τον προϋπολογισμό»
Για την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο Νίκος Παππάς σχολίασε: «Η κυβέρνηση φέρνει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει 2,5 δισεκατομμύρια παραπάνω φόρους από την προηγούμενη χρονιά,1,5 δισεκατομμύριο παραπάνω στο ΦΠΑ και 1 δισεκατομμύριο στον φόρο εισοδήματος. Δεν προβλέπει καμία αλλαγή στη φορολόγηση των μερισμάτων που κατά κανόνα θα προσπορίζονται συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν καλή οικονομική επιφάνεια. Αυτό θα ήταν μια πάρα πολύ σοβαρή τομή. Το προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον περασμένο Μάιο και είναι μια πρόταση, η οποία ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού πάρα πολλά χρόνια. Δηλαδή λέγαμε ότι όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής να μπουν στην ενιαία φορολογική κλίμακα».
Καταλήγοντας είπε: «Είναι ένας προϋπολογισμός, ο οποίος είναι μία αντιγραφή του προηγούμενου. Αναπαράγει ουσιαστικά τα ίδια αποτελέσματα. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί κάποιες εκπλήξεις. Θα κρατήσουμε μικρό καλάθι. Η κυβέρνηση βαδίζει ένα δρόμο ο οποίος από το 2019 μέχρι σήμερα έχει αυξήσει κατά 16 δισ. το ιδιωτικό χρέος, έχει διπλασιάσει το χρέος του δημοσίου προς τους ιδιώτες, έχει ρίξει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση στην αγοραστική δύναμη και έχει καθηλώσει τις επενδύσεις, βάζοντας την Ελλάδα στην τελευταία κυριολεκτικά θέση, με μεγάλη διαφορά από την επόμενη χώρα στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου, δηλαδή στις πραγματικές επενδύσεις και όχι στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του κυρίου Μητσοτάκη, παρόλο που υπήρχαν δύο μεγάλες δυνατότητες όλο αυτό το διάστημα, που ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης και η δυνατότητα δημοσίων δαπανών».