Guardian για τις εξελίξεις στη Συρία/ Παραμερίζεται η Ρωσία, στο προσκήνιο η Τουρκία

Guardian για τις εξελίξεις στη Συρία/ Παραμερίζεται η Ρωσία, στο προσκήνιο η Τουρκία

Καθώς οι πανηγυρικοί πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την απελευθερωμένη Συρία, τα διπλωματικά όπλα του Ιράν και της Ρωσίας, που βρίσκονταν στη Ντόχα για να συμμετάσχουν σε ένα σημαντικό φόρουμ διαλόγου, σιώπησαν, καθίστανται ανίσχυρα και άσχετα με τα γεγονότα στη Δαμασκό, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Guardian (απόδοση από το KREPORT).

Μόλις 12 ώρες νωρίτερα οι βασικές εξωτερικές δυνάμεις – η Ρωσία και το Ιράν μαζί με την Τουρκία – είχαν συναντηθεί με πέντε αραβικά κράτη στο περιθώριο του φόρουμ για να εκδώσουν κοινή δήλωση με την οποία ζητούσαν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και διαβουλεύσεις για μια πολιτική λύση μεταξύ του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και της αντιπολίτευσης. Ήταν μια τελευταία προσπάθεια να διατηρηθεί μια επίφαση ελέγχου των γεγονότων, αλλά οι διπλωμάτες συζήτησαν επίσης με αγωνία την τύχη του Σύρου προέδρου στη συνάντηση και το κατά πόσον θα υπάρξουν σύντομα μάχες στους δρόμους της Δαμασκού.

Οι Ρώσοι εκπρόσωποι ανέφεραν στη συνάντηση ότι ο Άσαντ ήταν άκαμπτος, αρνούμενος να αποδεχθεί την πραγματικότητα ή την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία, τη χώρα που χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές δυνάμεις που απειλούν την πρωτεύουσα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi, φαινόταν στεναχωρημένος και αφηρημένος.

Έξι ώρες αφότου οι κουρασμένοι διπλωμάτες έφυγαν από τη συνάντηση, ξύπνησαν με την είδηση ότι ο Άσαντ είχε πέσει. Σπάνια τόσοι πολλοί διπλωμάτες είχαν καταστεί τόσο άσχετοι τόσο γρήγορα.

Νωρίτερα στη σύνοδο κορυφής του Σαββάτου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ερωτηθεί στη σκηνή για το μέλλον της Συρίας, μια ολοένα και πιο άβολη συνάντηση, καθώς του ζητήθηκε να εξηγήσει τον ρόλο της Ρωσίας στη χώρα την τελευταία δεκαετία. Κάποια στιγμή πιέστηκε από τον συνομιλητή του, τον James Bays από το Al Jazeera, να ξεστομίσει: «Αν θέλετε να πω: «ναι, χάσαμε στη Συρία, είμαστε τόσο απελπισμένοι», αν αυτό χρειάζεστε, ας συνεχίσουμε».

Εκνευρισμένος, πίεσε τον δημοσιογράφο να μεταφέρει τη συζήτηση στην Ουκρανία, ένα γνώριμο έδαφος στο οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ρωσική στρατιωτική ισχύ και την αμερικανική υποκρισία.

Αλλά συνέχισε να υποστηρίζει τη γραμμή ότι οι τζιχαντιστικές ομάδες δεν μπορούσαν να εδραιωθούν στη Συρία και ότι ο Άσαντ ήταν το προπύργιο που το απέτρεπε αυτό. «Είναι ανεπίτρεπτο να επιτρέψουμε στις τρομοκρατικές ομάδες να πάρουν τον έλεγχο των εδαφών κατά παράβαση των συμφωνιών που υπάρχουν», είπε, αναφερόμενος στην αντάρτικη ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Έκανε την παραδοσιακή αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, με έκκληση για δημοκρατική μετάβαση στη Συρία, με την οποία ο Άσαντ είχε αρνηθεί να συμμετάσχει.

Ερωτηθείς γιατί ο Άσαντ δεν είχε βοηθήσει στη μετάβαση της εξουσίας, ο Λαβρόφ είπε: «Κανείς δεν είναι τέλειος». Δεν έκανε καμία αναφορά στις 17 φορές που η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να προστατεύσει τον Άσαντ.

Καθώς η συνέντευξη συνεχιζόταν, ο Λαβρόφ έδειξε αμήχανος όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της ναυτικής βάσης της Ρωσίας στην Ταρτούς και της αεροπορικής βάσης στο Χμεϊμίμ, λέγοντας ότι «δεν είναι δουλειά του να μαντεύει» τι θα συμβεί. Το μόνο που γνώριζε ήταν ότι η Μόσχα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την επικράτηση των «τρομοκρατών», προσθέτοντας ότι λυπάται για τον συριακό λαό, αν ακολουθήσει τη μοίρα της Λιβύης και του Ιράκ, δύο χωρών που υπέστησαν παρατεταμένους εμφυλίους πολέμους μετά την ανατροπή ισχυρών ανδρών από χαοτικές επαναστάσεις.

Ερωτηθείς αν πραγματικά πιστεύει ότι ο Άσαντ θα κερδίσει τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές που απαιτεί το ψήφισμα 2254, ο Λαβρόφ άλλαξε το θέμα με την παρουσία των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία, «υποστηρίζοντας τους Κούρδους αυτονομιστές, μεταξύ άλλων και σε εδάφη που ιστορικά ανήκαν σε αραβικές φυλές, εκμεταλλευόμενοι τους πόρους πετρελαίου και τροφίμων, πουλώντας τους στην παγκόσμια αγορά και χρηματοδοτώντας το οιονοί κράτος που οικοδομούν εκεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, είχε κάνει επίσης το γύρο της Ντόχα, επιμένοντας ότι ήταν δυνατόν να επιβιώσει ο Άσαντ και εμμένοντας στο σημείο ότι όλες οι εξωτερικές δυνάμεις είχαν συμφωνήσει ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να προστατευθεί. Αλλά είχε το στοιχειωμένο βλέμμα ενός ανθρώπου που ήξερε ότι τα γεγονότα είχαν ξαφνικά ξεφύγει από αυτόν. Τις προηγούμενες ημέρες κάθε προσπάθεια να πειστεί το Ιράκ, το τελευταίο προπύργιο της Τεχεράνης στον αραβικό κόσμο, να έρθει να σώσει τον Άσαντ είχε αποτύχει. Η 12ετής εμπλοκή του Ιράν στη Συρία έφτανε στο τέλος της, σηματοδοτώντας το κλείσιμο του χερσαίου διαδρόμου του προς τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ. Ολόκληρη η στρατηγική ασφάλειας του Ιράν για την εμπροσθοβαρή άμυνα είχε καταρρεύσει και τώρα η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει πώς θα επιβιώσει.

Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επίσης πρώην επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, περιτριγυρισμένος από μια τεράστια συνοδεία, είπε ελάχιστα δημόσια, διαισθανόμενος ότι η χώρα του μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός ωφελημένος από την πτώση του Άσαντ. Η Τουρκία έχει στη διάθεσή της την ομάδα-ομπρέλα των συριακών πολιτοφυλακών που ονομάζεται Συριακός Εθνικός Στρατός και έχει μια είδους σχέση με την HTS. Αλλά με τη δύναμη έρχεται και η ευθύνη. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή έχει τη δύναμη να βοηθήσει τους Σύρους να σχηματίσουν την ανεξάρτητη κυβέρνηση συναίνεσης που τους αξίζει ο μακρύς αγώνας τους για απελευθέρωση.

Σχετικά Άρθρα