Η κυβερνητική πρόταση για ΠτΔ: Τα περιθώρια δεν είναι… “ευρύχωρα”, η εξίσωση παραμένει δύσκολη

Η κυβερνητική πρόταση για ΠτΔ: Τα περιθώρια δεν είναι… “ευρύχωρα”, η εξίσωση παραμένει δύσκολη

Η διαδικασία είναι γνωστή και… δεν βάζει τη χώρα σε περιπέτειες… Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι. Εφόσον δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία. Εκλογές πάντως με βάση την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος δεν προκύπτουν…

Μέχρι εδώ καλά, ωστόσο με βάση τις τελευταίες εξελίξεις με τις αντιδράσεις εντός ΝΔ, ο γρίφος της επιλογής προσώπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι καθολου εύκολο να λυθεί…. Ο πρωθυπουργός θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το θέμα κατά τη διάρκεια των γιορτών με τα περιθώρια να μην είναι… “ευρύχωρα” καθώς η διαδικασία στη Βουλή θα πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Την ώρα που τα σενάρια φουντώνουν η επιλογή του προσώπου θα πρέπει να κινείται μεταξύ της θεσμικότητας που απορρέει η κορυφαία πολιτειακή θέση, δηλ. κλίμα συναίνεσης αλλά και πολιτικής δεοντολογίας, και από την άλλη να μην “προκαλεί” τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ, μετά και τα τελευταία γεγονότα με τη διαγραφή Σαμαρά, και νωρίτερα τις αντιδράσεις εντός ΝΔ για απο το αποτέλεσμα των εκλογών, τις διαρροές στην ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών κλπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του και δηλώνει πως «θα κάνετε λίγο υπομονή και στην κατάλληλη στιγμή θα ανακοινώσουμε την πρότασή μας». Παράλληλα υπογράμμισε πως «το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στη Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα».

Στο κυβερνών κόμμα θα ήθελαν μια υποψηφιότητα που θα υπερψηφιζόταν και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να σταλεί μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων. “Γαλάζιοι” βουλευτές σε τοποθετήσεις τους δείχνουν πως προτιμούν μία υποψηφιότητα, που να συνδέεται με τις ρίζες του κόμματος.

Δεδομένο είναι πως στο Μαξίμου δε θέλουν να υπάρξουν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αλλά στόχος είναι και να σταλεί ένα μήνυμα συσπείρωσης και στη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Θα έχει προηγηθεί η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου και έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Από την κυβέρνηση πάντως εξακολουθούν να παραπέμπουν το θέμα για τη νέα χρονιά αν και σταδιακά η συζήτηση ανοίγει από την αντιπολίτευση.

Η Νέα Αριστερά πρότεινε τον πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως ο ΠτΔ πρέπει να είναι αμερόληπτος και δεν πρέπει να είναι φωνή κανενός κόμματος. Μάλιστα υπογράμμισε πως «δεν είναι δουλειά μιας Αρχής να κάνει αντιπολίτευση, ούτε συμπολίτευση. Θα είχε λυθεί όλο αυτό αν είχε πάρει αποστάσεις ο κ. Ράμμος από αυτές τις προτάσεις».

Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί- σε περίπτωση που δεν υπάρξει δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου – είναι μεταξύ άλλων του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα,του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πάντως δεν θεωρείται απίθανο να επιλεγεί τελικά πρόσωπο έκπληξη

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε καθαρά προς δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνεντεύξεις του κλείνει τη σχετική συζήτηση. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και δεν έχει κλειδώσει η σχετική απόφαση στο Μαξίμου.

Σχετικά Άρθρα