Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου: Η Ουκρανία έχασε τον Νοέμβριο τα περισσότερα εδάφη από την αρχή του πολέμου

Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου: Η Ουκρανία έχασε τον Νοέμβριο τα περισσότερα εδάφη από την αρχή του πολέμου

Ο Νοέμβριος υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολος για την Ουκρανία, καθώς υπέστη τις μεγαλύτερες εδαφικές απώλειες από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία το 2022. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), η Ουκρανία έχασε περισσότερα από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια έκταση αντίστοιχη με εκείνη της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, απώλεσε το 40% των εδαφών που είχε κατακτήσει τον Αύγουστο στην περιοχή του Κουρσκ.

Ο Guardian έγραψε σε σχετικό δημοσίευμα ότι η πλειοψηφία των εδαφών είναι αγροτικές εκτάσεις, χωρίς στρατηγική σημασία ή φυσικούς πόρους. Εντούτοις, για να καταληφθούν δόθηκαν σφοδρές μάχες, με την Ουκρανία να καταγράφει σοβαρές απώλειες, που δεν αναπληρώνονται.

Το βρετανικό δημοσίευμα έγραψε ότι η Ρωσία σημείωσε σημαντική νίκη τον Οκτώβριο με την κατάληψη της πόλης Βουχλεντάρ, που είχε αντέξει επανειλημμένες επιθέσεις από την αρχή του πολέμου. Στη συνέχεια, προχώρησε προς την πόλη Ποκρόβσκ, καταλαμβάνοντας πόλεις όπως η Νοβογκροντίβκα, η οποία είχε πληθυσμό 15.000 πριν από τον πόλεμο.

Στο βόρειο τμήμα, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Πιβνιτσνέ και Ζαλίζνε, πλησιάζοντας στην πόλη Τορέτσκ. Στο Λουχάνσκ, η Ρωσία ελέγχει πλέον το 98,6% της περιοχής, ενώ στην περιοχή του Χαρκόβου έχουν καταλάβει 392 τετραγωνικά χιλιόμετρα φέτος. Στην Κουπιάνσκ, οι συγκρούσεις επανήλθαν ύστερα από μήνες ηρεμίας, υπογραμμίζοντας τη συνεχή πίεση που ασκεί η Ρωσία στα ουκρανικά μέτωπα.

Η ανάλυση του ISW δείχνει ότι η Ρωσία ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος των τεσσάρων περιοχών που προσάρτησε το 2022: Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντονέτσκ. Ειδικά στο Ντονέτσκ, οι πρόσφατες επιτυχίες αποτελούν σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εδραίωση της ρωσικής παρουσίας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις, τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές. Η πίεση να κρατήσει τις γραμμές της ενόψει πιθανών διαπραγματεύσεων το 2025 και η ανάγκη για συνεχιζόμενη δυτική υποστήριξη καθιστούν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.

Σχετικά Άρθρα