Γεωργιάδης: Τουλάχιστον 2.000 απογευματινά χειρουργεία μέχρι το τέλος του χρόνου

Γεωργιάδης: Τουλάχιστον 2.000 απογευματινά χειρουργεία μέχρι το τέλος του χρόνου

Τουλάχιστον 2.000 χειρουργικές επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ωστόσο προτεραιότητα είναι τα δωρεάν χειρουργεία.  Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανοίγοντας τις εργασίες του 7ου συνεδρίου «Healthcare Transformation» με παρουσία και εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της Υγείας, σήμερα Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024.

Το συνέδριο με τίτλο “Health AI: Invest & Engage”, που πραγματοποιείται στο Eleon Loft στον Βοτανικό, διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, της ΠΕΦ, του ΣΕΙΒ και του ΕΦΕΧ με στόχο να φέρει κοντά τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις λύσεις που οδηγούν στην πρόσβαση σε φάρμακα και νέες τεχνολογίες, καινοτόμες θεραπείες και ποιότητα στον χώρο της Υγείας.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα απογευματινά χειρουργεία που, όπως τόνισε, δεν συναγωνίζονται τα πρωινά χειρουργεία. Εξασφαλίζεται όπως είπε, η απόλυτη τήρηση της χρονικής σειράς. Τουλάχιστον μέχρι τέλος του 2025 στόχος είναι να εξασφαλιστούν 34.000 χειρουργεία. Κλεισμένες και προγραμματισμένες, όπως ανέφερε, είναι 2.000 χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

Απόλυτη προτεραιότητα δίνεται στα δωρεάν χειρουργεία, είπε ο κος Γεωργιάδης.

Το clowback ήταν το 2023 εκτός ελέγχου. Η φαρμακευτική δαπάνη καταγράφει 7% μέση αύξηση. Ένα πολύ σημαντικό σημείο ήταν η είδηση ότι επίκειται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία. Τα ποσά θα κατευθυνθούν στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Στόχος είναι να μειωθεί η διαφορά στις κατηγορίες του clowback. Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά τι πρόκειται να έρθει. Πρόοδος καταγράφεται στα διαγνωστικά, η μείωση στα clowback το 2024 είναι ανεπανάληπτη. Θα πέσει σε ετήσια βάση 15 μονάδες. Τα μέτρα αποδίδουν.

Από τις υπόλοιπες τοποθετήσεις στη συζήτηση της πρώτης ενότητας με τίτλο «Η μεγάλη εικόνα», ξεχώρισαν τα ακόλουθα:

Κυριάκος Μπερμπεριάν, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), General Manager Greece, Cyprus & Malta Genesis Pharma: Χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει καθυστέρηση στα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά την συνταγογράφηση. Για τις κλινικές μελέτες έχουν γίνει πολλά πράγματα. Ελπίζουμε να υπάρξει κάποιου τύπου συνυπευθυνότητα στην αγορά.

Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων ELPEN A.E., Φαρμακοποιός:

Έχουμε ανάγκη ένα βιώσιμο σύστημα υγείας με πρόσβαση στις θεραπείες. Υπάρχει όμως αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και υποστελέχωση. Το ζήτημα είναι ποια περιθώρια υπάρχουν λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος. Η χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Παρατηρούνται αυξήσεις και συσσώρευση χρεών. Αν δεν υπήρχαν οι «ενέσεις» από τις εξαγωγές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν ήταν τα φάρμακα. Στόχος είναι να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Χρειάζεται ενίσχυση χρηματοδότησης και πάνω απ’ όλα ενιαίο μητρώο φαρμάκων.

Σάββας Χαραλαμπίδης, Αντιπρόεδρος του PhARMA Innovation Forum και Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδος, Κύπρου και των European Distributor Markets: Γίνονται δυναμικές παρεμβάσεις κάθε χρόνο. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η άυλη είναι σταθμός και πρέπει να προχωρήσει και στα νοσοκομεία. Πρέπει να δούμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η τεχνολογία.

Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Medtronic Hellas: Αυτό που θέλουμε είναι το αποτέλεσμα. Να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης της δαπάνης στην Υγεία. Όλες οι εταιρείες έχουν εργαλεία, αρκεί να ληφθούν πρωτοβουλίες.

Γρηγόρης Καρέλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Γενικός Διευθυντής ΝΑ Ευρώπης, Kenvue* πρώην Jntl Consumer Healthcare:

Αν δεν υπήρχε η αυτό-φροντίδα, θα χρειάζονταν επιπλέον 8.000 ιατροί στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνει στοιχειοθέτηση των δραστικών ουσιών και πως θα περάσουν στα OTC.

Άδωνις Γεωργιάδης (δευτερολογία): Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στα OTC. Oι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ελλείψεις σε φθηνά φάρμακα. Τα φθηνά φάρμακα πρέπει να βρίσκονται στα φαρμακεία. Ο κάθε ασθενής πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο που χρειάζεται. Τα μέτρα είναι προσανατολισμένα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με το θέμα της ψηφιακής υγείας, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα περισσότερες ενέργειες, επειδή το χρονικό περιθώριο είναι ασφυκτικό. Πρέπει να υπάρξει ψηφιοποίηση στα νοσοκομεία με στρατηγική και σχέδιο.

Σχετικά Άρθρα