Ρωμανός για Σαμαρά: Tο 2024 δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει 1993

 Ρωμανός για Σαμαρά: Tο 2024 δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει 1993

Είναι ξεκάθαρο ότι το 2024 δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει 1993» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, σχετικά με το αν μετά την εξέλιξη στο εσωτερικό του κόμματος με τον κ. Σαμαρά, υφίσταται ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης. «Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς το έργο της. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η ισχυρότερη και η πιο συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση έχει ήδη καταγράψει τρεις πολύ σημαντικές νίκες με ποσοστά της τάξεως του 40%. Μία κυβέρνηση που είναι από τις ισχυρότερες και σταθερότερες αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπετε τι γίνεται σε άλλες χώρες.Άρα έχουμε πολύ σημαντική δουλειά μπροστά μας. Κανείς δεν μπορεί να παίξει με τη σταθερότητα της χώρας. Και εμείς προχωράμε αυτά για τα οποία έχουμε ψηφιστεί και στα οποία, επί τη βάσει των οποίων θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας», όπως τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα .

Με δεδομένο ότι οι πρώην πρωθυπουργοί διατηρούν το «προνόμιο» να διαφοροποιούνται στις πολιτικές τους απόψεις, ερωτηθείς ο κ. Ρωμανός αν θα μπορούσε να αποτραπεί η διαγραφή του κ. Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, επισήμανε τα παρακάτω:

«Πράγματι, οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν αυτό το προνόμιο και τις δικές τους απόψεις, αλλά και της ενστάσεις τους σε πολλές περιπτώσεις, τις ανησυχίες τους μπορούν να καταγράφουν. Από κει και πέρα όμως, υπήρξε μια ποιοτική διαφορά ανάμεσα σε αυτό το οποίο σεβόμαστε διαχρονικά και σε αυτό το οποίο έγινε προχθές.

Η ποιοτική διαφορά έγκειται στο ότι ο κύριος Σαμαράς εν προκειμένω, αμφισβήτησε τα πατριωτικά αισθήματα της κυβέρνησης, του υπουργού Εξωτερικών και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, άρα και του πρωθυπουργού που τον έχει επιλέξει.

Αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι μια πολύ σημαντική ποιοτική διαφορά σε συνδυασμό με τις ανοίκειες εκφράσεις, τη διαστρέβλωση και τις προσβλητικές, θα μου επιτρέψετε να πω, αναφορές όχι μόνο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γιατί όταν μιλάει κανείς για χαριεντίσματα, αναφερόμενος προφανώς σε συναντήσεις που για πρώτη φορά καταφέρνουν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κύριο Ερντογάν, αυτό που θα έπρεπε να αναγνωριστεί από όλους ως μια πολύ μεγάλη επιτυχία, το να ονομάζεται χαριεντίσματα θεωρώ ότι είναι, επιμένω να λέω προσβλητικό, πέραν όλων των άλλων και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Εγώ δεν μπορώ να μπω σε μια τέτοια συζήτηση που βασίζεται σε υποθέσεις και εάν» απάντησε στο ποια θα μπορούσε να είναι η σκοπιμότητα της νέας επίθεσης του Αντώνης Σαμαρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

«Το βασικό θέμα της των διαφοροποιήσεων, που έχει επαναλάβει πολλές φορές ο κύριος Σαμαράς μέχρι προχθές και οι οποίες όμως έχουν απαντηθεί, έχουν εξηγηθεί και δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα, καμία βάση για αυτή την ανυπόστατη κριτική.

Νομίζω λοιπόν ότι το να κατηγορείται μια κυβέρνηση η οποία, στην πιο ισχυρή φάση για τη χώρα, κάθεται στο τραπέζι και συζητάει με μια σταθερή εθνική γραμμή που λέει ότι αναγνωρίζουμε μία και μόνη διαφορά που είναι η χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και μάλιστα να γίνεται αυτή η κριτική όταν δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που να μην έχει κάνει διάλογο με την Τουρκία, να μην έχει κάτσει στο τραπέζι με τον Ερντογάν να μην έχει κάνει διερευνητικές επαφές.

Μόνο ο ίδιος ο κύριος Σαμαράς έχει κάνει τέσσερις συναντήσεις με τον κύριο Ερντογάν και έξι κύκλους διερευνητικών επαφών επί θητείας του» προσέθεσε ο κ. Ρωμανός.

«Η αλήθεια είναι ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Δηλαδή σήμερα δεν γίνεται καμία υπερπτήση. Τότε γίνονταν καθημερινά υπερπτήσεις. Σήμερα είμαστε, επαναλαμβάνω, πιο ενισχυμένοι από ποτέ, έχουμε ισχυροποιήσει τη θέση μας σε όλα τα πεδία περισσότερο από ποτέ, έχουμε ισχυροποιήσει τις συμμαχίες μας, έχουμε ισορροποιήσει την άμυνα, τη θωράκιση της χώρας και ούτω καθεξής.

Άρα πράγματι διαφέρουν οι συνθήκες, αλλά σε κάθε περίπτωση ξαναλέω ότι είναι λίγο έτσι παράλογο να ασκείται μια τέτοια κριτική και πολύ περισσότερο όταν αυτή η κριτική καταλήγει στη διαστρέβλωση, κοπτορραπτική και διαστρέβλωση δηλώσεων προκειμένου να χτιστεί ένα αφήγημα περί μειοδοσίας. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι και παράλογο για έναν άνθρωπο ο οποίος μέχρι προχθές στήριζε αυτή την κυβέρνηση που κατηγορούσε για όλα αυτά» συμπλήρωσε ο κ. Ρωμανός.

Σχετικά με την παραίτηση του διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επισήμανε το εξής. «Ο συγκεκριμένος διευθυντής, αν ανατρέξει κανείς και δει τα στοιχεία της υπόθεσης, θα δει ότι νομίζω σε ένα μήνα θα ”αποστρατευόταν”. Είχε ήδη πάρει μία ετήσια αναβολή στην ”αποστράτευσή” του με μια επιμήκυνση της θητείας του επί της ουσίας για ένα χρόνο και το μόνο που έγινε είναι ότι στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχε ο διάδοχός του, γιατί είναι αυτός ο οποίος θα χειριστεί όλα αυτά τα ζητήματα και στις επόμενες συσκέψεις.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο. Το να προσπαθούμε διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα, να χτίσουμε ένα αφήγημα που είναι προσβλητικό όχι μόνο για τη χώρα, όχι μόνο για τον πρωθυπουργό, όχι μόνο για τον Πρόεδρο της Κύπρου εν προκειμένω, με βάση αυτά που ειπώθηκαν προχθές, αλλά κυρίως για το 41% των πολιτών που εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση και που έχουν εμπιστευτεί και επιβεβαιώσει ξανά και ξανά την εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση, νομίζω ότι είναι, αν μη τι άλλο παράλογο».

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα βουλευτών οι οποίοι συμμερίζονται τέτοιες απόψεις. Να σας θυμίσω ότι τέτοιες απόψεις δεν ακούμε ούτε από ακραία κομμάτια της αντιπολίτευσης και επαναλαμβάνω μετά λόγου γνώσεως ότι η κυβέρνηση έχει μια συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα και ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσει και να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει» τόνισε ερωτηθείς αν θα οδηγηθούν προς την έξοδο και βουλευτές άλλοι που συμμερίζονται τις απόψεις του κ. Σαμαρά.

Σε ό,τι αφορά στον κ. Κώστα Καραμανλή, ο κ. Ρωμανός σημειώνοντας ότι ενεπλάκη το όνομά του μέσω του κ. Σαμαρά «σε μία επίσης άκομψη και άκαιρη συζήτηση για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», επισήμανε πως «ο ίδιος ο κ. Καραμανλής μέσω κύκλων του ουσιαστικά διέψευσε την όποια ενημέρωσή του για το συγκεκριμένο ζήτημα, άρα από κει και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι παραπάνω να ειπωθεί».

«Ο κύριος Καραμανλής, με απόλυτο σεβασμό τον ακούμε πάντα και πολλές φορές και αυτός πράγματι έχει διατυπώσει και ενστάσεις και διαφορετικές οπτικές και πολλές φορές είναι και πολύ ενδιαφέρον το να ακούει κανείς διαφορετικές οπτικές από ανθρώπους που έχουν μια τέτοια εμπειρία, αλλά αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό το οποίο είχαμε προχθές» τόνισε ο κ. Ρωμανός.

Σχετικά Άρθρα