“Μόνιμη απειλή”, πλέον, ο Σαμαράς για το Μαξίμου- Ποιοί είναι οι βουλευτές που τον στηρίζουν και πώς θα αντιδράσουν

“Μόνιμη απειλή”, πλέον, ο Σαμαράς για το Μαξίμου- Ποιοί είναι οι βουλευτές που τον στηρίζουν και πώς θα αντιδράσουν

Όχι μόνο εκτός της Κ.Ο της Ν.Δ αλλά και εκτός κόμματος θα βρεθεί (Δευτέρα) ο Αντώνης Σαμαράς, για δεύτερη φορά στην μακρά πολιτική διαδρομή του και το ερώτημα που πλανάται πλέον είναι πως ο ίδιος θα συνεχίσει την αμφισβήτηση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, αλλά και τι θα πράξουν οι βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν παραιτήσεις ή διαφοροποιήσεις που να προκαλούν περαιτέρω αποσταθεροποίηση, όμως η κυβέρνηση εισέρχεται σε βαλτώδες πολιτικό τοπίο και η ρευστοποίηση δεν είναι πλέον κάτι που αφορά μόνο την αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά εν μέρει και την ίδια. Στο πλαίσιο αυτό τα σενάρια πρόωρων εκλογών μπαίνουν στο τραπέζι, κάτι που πρέπει πιά να εκτιμήσει ο πρωθυπουργός, όπως και δύο ακόμα ζητήματα: πρώτον, εάν θα προχωρήσει σε έναν επικοινωνιακού τύπου αλλά και με χαρακτηριστικά “δεξιάς στροφής” ανασχηματισμό, και, δεύτερον, ποιό πρόσωπο θα επιλέξει να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς μετατρέπεται πιά σε μόνιμη πολιτική απειλή, ακόμα κι αν δράσει ως “μοναχικός λύκος”, όμως είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει πόλο έλξης για δυσφορούντες βουλευτές της Ν.Δ και ολόκληρο το υπερδεξιό τόξο, ενώ στα ελληνοτουρκικά οι παρεμβάσεις του θα είναι συχνές και θα καλλιεργεί κλίμα… “μειοδοσίας”. Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, είναι βουλευτής και το κοινοβούλιο θα αποτελεί χώρο δράσης, αφού μπορεί να λαμβάνει όποτε θέλει τον λόγο και να διατυπώνει την κριτική του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Εν κατακλείδι, ενώ μέχρι σήμερα η ΝΔ δεν απασχολούσε την επικαιρότητα με εσωτερικές τριβές, και αυτό ήταν “προνόμιο” του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο του ΠΑΣΟΚ, τώρα θα προσφέρει καθημερινά “άρτο και θέαμα”, κάτι που θα αξιοποιείται, τόσο από την εξ αριστερών αντιπολίτευση, όσο και από τα κόμματα στα δεξιά της.

Εκτός κόμματος

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης παραπέμπει τον κ. Σαμαρά στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, με επιστολή που στέλνει στον πρόεδρο της Επιτροπής.

Η Επιτροπή αναμένεται εν συνεχεία να συνεδριάσει και να αποφασίσει. Η απόφαση περνάει μετέπειτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει την επιστολή με την απόφαση της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Βουλής -κάτι που σύμφωνα πληροφορίες αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα- Κώστας Τασούλας.

Τι θα πράξουν οι υποστηρικτές Σαμαρά

Από τις πρώτες αναλύσεις φαίνεται ότι πολύ δύσκολα κάποιος από αυτούς θα ακολουθήσει σε μια πορεία εξόδου τον κ. Σαμαρά, καθώς ήδη εδώ και καιρό ορισμένοι από αυτούς έκαναν λόγο για «υπερβολικές αντιδράσεις από την πλευρά του Σαμαρά», σχετικά με τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο. Αρνητικά είχαν σχολιάσει ορισμένοι από αυτούς σε κατιδίαν συζητήσεις τους και τους «χαριεντισμούς» του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά. Το δεδομένο επίσης είναι ότι η ΝΔ μετά την διαγραφή Σαμαρά διαθέτει 155 βουλευτές και κανένας βουλευτής δεν διατίθεται να διακινδυνέψει την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ αρκετοί από αυτούς συμμετέχουν και στην κυβέρνηση ως υφυπουργοί.

Η διαγραφή Σαμαρά ενισχύει εκ των πραγμάτων τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ και δεν είναι τυχαίο ότι πρώτη αντέδρασε και μάλιστα πολύ έντονα η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία προέρχεται από το κυβερνών κόμμα και είναι πολιτική φίλη τόσο του Αντώνη Σαμαρά, όσο και του Κώστα Καραμανλή. Πρώτη η ίδια, άλλωστε, είχε δηλώσει πως ο τελευταίος θα ήταν μία καλή λύση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν παλαιότερα πως στις ευρωεκλογές είχε δεχτεί τη συνδρομή του πρώην πρωθυπουργού σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι στη Μεσσηνία (η ίδια κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη) η Φωνή Λογικής έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο 3,04%. Η ατζέντα Σαμαρά ταυτίζεται με αυτή της Φωνής Λογικής και αναμένεται πως το περιβάλλον που διαμορφώνεται την ευνοεί.

Οι βουλευτές που ανήκουν στους συνομιλητές του Σαμαρά

Πάντως, στους συνομιλητές του κ. Σαμαρά συγκαταλέγονται οι Στράτος Σιμόπουλος, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρώην υφυπουργός, Κώστας Βλάσης, ο Ξενοφώντας Μπαραλιάκος, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, ο πρώην υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Στους συνομιλητές του κ. Σαμαρά ανήκουν επίσης και οι βουλευτές Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Στύλιος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Μπουκώρος.

Σημειώνεται πως στο εσωτερικό της ΝΔ λέγεται ότι από όλους τους παραπάνω αρκετοί κρατούν εδώ και καιρό αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό και την τακτική έντασής του με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ άλλοι αν και συμμερίζονται αρκετές από τις απόψεις του, διαφωνούσαν με την στρατηγική της σύγκρουσης.

Τεστ συνοχής και αντοχής

Τούτων δοθέντων, τα βλέμματα στρέφονται προφανώς στην ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου και στο αν θα διατηρηθεί η συνοχή της ΚΟ της ΝΔ, ενώ μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι οι επιθέσεις του Αντώνη Σαμαρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι πλέον σφοδρές. Όμως, η ψήφος στον προϋπολογισμό ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ως εκ τούτου δεν πρέπει να αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις διότι σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει η απειλή να πέσει η κυβέρνηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στον Κώστα Αλ. Καραμανλή και τη στάση που θα τηρήσει, δεδομένου ότι εδώ και καιρό είχε συμπαραταχθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και εγκαταλείποντας την τακτική της σιωπής των προηγουμένων ετών. Ο πρώην πρωθυπουργός διακίνησε μέσω συνεργατών του ότι δεν γνώριζε για την πρόταση Σαμαρά ως προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, όμως αποκτά μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον η ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου την Παρασκευή στην Πάτρα.

Σχετικά Άρθρα