ΥΠΕΞ: Τι λένε διπλωματικές πηγές για την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή-“Πυρά” της αντιπολίτευσης

ΥΠΕΞ: Τι λένε διπλωματικές πηγές για την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή-“Πυρά” της αντιπολίτευσης

Την παραίτησή του υπέβαλε την Παρασκευή (15/11) ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κούνδουρος, ως επικεφαλής των πολιτικών διευθύνσεων του ΥΠΕΞ, ήταν υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία τους και διατηρούσε στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρέσβης θα αφυπηρετήσει σε έναν μήνα και υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας στο πρόσωπό του. Η εμπιστοσύνη αυτή αποτυπώθηκε με την παράταση της θητείας του για έναν χρόνο, από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, παρά το ότι είχε συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ενόψει της συνταξιοδότησής του, λόγω της συμπλήρωσης του εκ του Συντάγματος ανώτατου ηλικιακού ορίου στα τέλη του 2024, είχε δρομολογηθεί η αντικατάστασή του από το νυν διευθυντή της διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών, ο οποίος και συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, ενόψει της προετοιμασίας του ΑΣΣ Ελλάδας-Τουρκίας τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν:

“Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας της 8ης Νοεμβρίου, δεν συμμετείχε ο ομόλογός του. Μέχρι τη συνάντηση αυτή, ο Πολιτικός Διευθυντής συμμετείχε στο σύνολο των συναντήσεων του ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου”.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένουμε την άμεση ενημέρωση του Υπουργού Εξωτερικών

«Η παραίτηση του Ά Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβεως κ. Ρούσου Κούνδουρου, συνιστά δυσοίωνη όσο και αποκαλυπτική εξέλιξη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει ότι «φερνει στο φως ένα ακόμη σοβαρό θεσμικό και υπηρεσιακό ατόπημα της κυβέρνησης που εντάσσεται στη γενικότερη, επικίνδυνη πρακτική της, αυτή της μυστικής διπλωματίας.
Ο κ Κούνδουρος επικαλείται την μη συμπερίληψη του τόσο στην εθνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν όσο και στην προετοιμασία της, ενώ καταγγέλλει ότι δεν δόθηκε συνέχεια σε σειρά εισηγήσεών του για τις ελλήνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα σημειώνει τόσο την έλλειψη ενημέρωσης όσο και συζήτησης για αυτά και άλλα μείζονα θέματα συναρμοδιότητάς του. Το περιστατικό αυτό, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της ΙΧ διπλωματίας που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Κατηγορείται ευθέως ότι αποκλείει καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη και αγνοεί την άποψή τους, στο πλαίσιο της αδιαφανούς εξωτερικής πολιτικής της. Το θλιβερό αυτό φαινόμενο της απαξίωσης των Ελλήνων και Ελληνίδων διπλωματών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας περί αξιοκρατίας, αλλά και του περιβόητου επιτελικού κράτους του οποίου ο κ Γεραπετρίτης είναι, μάλιστα, αρχιτέκτονας. Αναμένουμε την άμεση ενημέρωση του Υπουργού Εξωτερικών ως προς τους ουσιαστικούς λόγους της παραίτησης ενός εκ των κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εξωτερικών»

ΠΑΣΟΚ: Ήταν εξαρχής μια κακή επιλογή ή υπήρξε αλλαγή πλεύσης;

Η χθεσινή επιστολή παραίτησης υψηλόβαθμου Διπλωμάτη του Υπουργείου Εξωτερικών, Διευθυντή της Α’ Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων και ιεραρχικά καθ’ ύλην αρμόδιου, σύμφωνα με τον Νόμο, για τον γενικό συντονισμό του συνόλου των πολιτικού θεμάτων -και του διαλόγου με την Τουρκία-, εγείρει κρίσιμα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν άμεσα και επίσημα και όχι μέσω «διπλωματικών πηγών». Είναι ακριβές ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις του; Γενικότερα, η προετοιμασία, η χάραξη και υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση -ιδίως στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων- δίνει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στους έμπειρους διπλωμάτες μας ή συντελούνται ερήμην της Διπλωματικής Υπηρεσίας και εν αγνοία -καθώς φαίνεται- των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου, που οφείλουν να εγγυώνται τη συνέχεια της στρατηγικής, του τρόπου διαπραγμάτευσης και της εθνικής γραμμής; Το, δε, γεγονός της επικείμενης αφυπηρέτησης του παραιτηθέντος Πρέσβη, ουδόλως αλλάζει την ουσία των ισχυρισμών του. Άλλωστε, η θητεία του είχε ήδη παραταθεί, καθώς ο ίδιος είχε επιλεγεί να ασκήσει τα καθήκοντα από τα οποία χθες αποχώρησε. Επομένως, ανακύπτει το εύλογο ερώτημα: Ποιος μετέβαλε άποψη; Ο Πρέσβης ή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου; Ήταν εξαρχής μια κακή επιλογή -στην οποία μάλιστα είχε ανανεωθεί η εμπιστοσύνη- ή υπήρξε αλλαγή πλεύσης στην ακολουθούμενη πολιτική, γεγονός, που οδήγησε στην παραίτηση; Ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού η σοβαρή διάσταση μεταξύ ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών για την ακολουθούμενη πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Ελληνική Λύση: Αυτή η ιστορία θυμίζει λίγο Σεφέρη και 1958

«Άλλη μια επιβεβαίωση της Ελληνικής Λύσης για τα όσα έχουμε καταγγείλει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για μυστική διπλωματία από τον κύριο Μητσοτάκη και προηγουμένως από τον κύριο Δένδια και τώρα από τον κύριο Γεραπετρίτη, σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι οτι αυτή η ιστορία θυμίζει λίγο Σεφέρη και 1958, τότε στο Λονδίνο, που έλεγε ο Σεφέρης, με τα λάθη που έκαναν οι κυβερνήσεις ότι θα φέρουν τους Τούρκους στην Κύπρο. Τώρα ο πρωθυπουργός έχει βαλθεί να φέρει τους Τούρκους όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά μέχρι και τον Παρθενώνα. Αυτή η προδοσία και η παραίτηση του διευθυντού, ο οποίος κατήγγειλε αυτή τη μυστική διπλωματία, αποδεικνύει το πόσο δίκιο είχαμε. Δένδιας, Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης, όλοι οι βουλευτές και Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, είναι με τη συμπεριφορά τους υποστηρικτές μιας εν δυνάμει προδοσίας» ανέφερε στην δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Φάμελλος: Η παραίτηση δημιουργεί νέα σοβαρά ερωτήματα

«Η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος επικαλείται τον αποκλεισμό του από τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν, δημιουργεί νέα σοβαρά ερωτήματα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στην ΙΧ εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη, για τα αποτελέσματα της οποίας, η κοινή γνώμη έχει επανειλλημένως ενημερωθεί εκ των υστέρων από Τούρκους αξιωματούχους. Έχουμε τόνισει ότι πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και ξεκάθαροι στόχοι στον ελληνοτουρκικό διάλογο, αντί η κυβέρνηση να χειρίζεται αυτά τα θέματα με επικοινωνιακά και ψηφοθηρικά κριτήρια ή για να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ. Στα εθνικά ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εχει αποδείξει τα οφέλη μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής με πρωτοβουλίες που να ενισχύουν τα συμφέροντα της χώρας μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε και να πιέζουμε» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος.Η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος επικαλείται τον αποκλεισμό του από τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν, δημιουργεί νέα σοβαρά ερωτήματα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα