Οι σινο-αμερικανικές σχέσεις στη δεύτερη θητεία Τραμπ- Τι εκτιμούν κινέζοι αναλυτές

Οι σινο-αμερικανικές σχέσεις στη δεύτερη θητεία Τραμπ- Τι εκτιμούν κινέζοι αναλυτές

Η δεύτερη άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με την Κίνα, οι οποίες γνώρισαν έντονες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του που ξεκίνησε το 2016. Ο Τραμπ ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, θεωρεί τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ως ένα σημαντικό μέσο πίεσης στο Πεκίνο, το οποίο οι αναλυτές θεωρούν ως μοχλό νέων καταιγίδων στο πρόσωπο αυτών των σχέσεων, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τα προηγούμενα βήματά του από φόβο μήπως επηρεάσει την αμερικανική οικονομία.

Όσον αφορά τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, οι παρατηρητές αναμένουν ότι ο Τραμπ θα υιοθετήσει παρόμοιες πρακτικές όπως και κατά την προηγούμενη θητεία του, όπως η ανέγερση εμπορικών φραγμών, η επιβολή περιορισμών στην τεχνολογία και η υιοθέτηση ελέγχων στις εξαγωγές, ενώ αναμένονται οικονομικοί πόλεμοι και περιορισμοί στις επενδύσεις.

Ο Ντινγκ Τζιγιούν, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών στη Σαγκάη, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο Τραμπ δεν θα αυξήσει το ανώτατο όριο των κυρώσεων από αυτό που ήταν κατά την πρώτη του θητεία για δύο λόγους:

  • Πρώτον λόγω του απότομου διπλασιασμού της πίεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, γεγονός που θα καταστήσει δύσκολο για τις αμερικανικές εταιρείες να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές χαμηλού κόστους σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος παραγωγής και θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική αγορά.
  • Δεύτερον στις αντι-πιέσεις από τη διεθνή αγορά. Το 2018, οι αγρότες των ΗΠΑ αντιμετώπισαν μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά μετά την επιβολή αντιτίμων από την Κίνα.

Ο Τραμπ είχε προτείνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να επιβάλει δασμούς έως και 60% στα κινεζικά προϊόντα.

Αυτή η ρητορική κλιμάκωση συνέπεσε με την πρώτη επίσκεψη στο Πεκίνο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνυπάρχουν ειρηνικά για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αυτό επαναλήφθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να ενισχύσουν τον διάλογό τους».

Ο Σουν Σιντζιγιέ, αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen, πιστεύει ότι η πολιτική του Τραμπ έναντι της Κίνας μπορεί να λάβει νέες μορφές, αλλά οι δασμοί και ο εμπορικός πόλεμος δεν θα είναι τόσο έντονοι όσο ήταν κατά την πρώτη θητεία του.

  • Ο Τραμπ θεωρεί κάθε χώρα με εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ ως άμεσο αντίπαλο, αλλά η Κίνα έχει διολισθήσει και έχει γίνει το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό έθνος για την Ουάσινγκτον, εξήγησε ο Σουν σε συνέντευξή του στον κινεζικό ιστότοπο «Live News», Qi Xinwen.

Το άμεσο εμπόριο της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνεται, αλλά το εμπόριό της με χώρες που έχουν στενές εμπορικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, όπως το Μεξικό και το Βιετνάμ, αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετους δασμούς το 2018, το μερίδιο αγοράς των κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ μειώθηκε από 22% το 2017 σε 14% πέρυσι.

  • Ωστόσο, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών παρέμεινε υψηλός στα 457,7 δισ. δολάρια και το εμπορικό έλλειμμα Κίνας-ΗΠΑ παρέμεινε υψηλό στα 310,4 δισ. δολάρια.

Ο Σουν λέει ότι η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία θα μπορούσε να αλλάξει τη μορφή των πολιτικών σχέσεων στην περιοχή και μπορεί να βοηθήσει λίγο στην ειρήνευση της περιφέρειας της Κίνας «επειδή οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον πρόθυμες να παίξουν το ρόλο του φρουρού ασφαλείας» και οι σύμμαχοί της δεν μπορούν πλέον να κάνουν πολλά από τα πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν με την Ουάσινγκτον να τους προστατεύει.

  • Βλέπει την πιθανότητα νέων ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, δεδομένης της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ κατά του Πεκίνου και άλλων χωρών.

Σε άρθρο που δημοσίευσε ο Λίαν Μπινγκ, πρόεδρος του Φόρουμ Κορυφαίων Οικονομολόγων της Κίνας, προχωρά πέρα από τον εμπορικό πόλεμο και τους αντιτίμους και υποστηρίζει ότι το εμπόριο μεταξύ Πεκίνου και ΗΠΑ κινδυνεύει να πέσει στον γκρεμό.

Το άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του φόρουμ εξηγεί ότι ελλείψει σαφών κοινών συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας «αποσύνδεσης» στο μέλλον.

Η εξωτερική πολιτική του Τραμπ δείχνει σαφή απομονωτισμό, καθώς όχι μόνο επιδιώκει να επιβάλει εμπορικό και τεχνολογικό προστατευτισμό και να αποκλείσει εφαρμογές καθαρής ενέργειας, αλλά και δεν εστιάζει στη διεθνή συνεργασία στους τομείς της ιατρικής περίθαλψης, της προστασίας του περιβάλλοντος και του ελέγχου της εγκληματικότητας.

Εάν η διπλωματία υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών δεν διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην από κοινού αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων μέσω του διαλόγου, αυτό θα περιορίσει τον χώρο για συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ή ακόμη και θα προκαλέσει μια de facto «αποσύνδεση» μεταξύ των δύο πλευρών.

Σχετικά Άρθρα