Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς-Πούτιν- Τι ζήτησε ο ρώσος πρόεδρος για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς-Πούτιν- Τι ζήτησε ο ρώσος πρόεδρος για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Η συνομιλία Σολτς – Πούτιν ήταν η πρώτη απευθείας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αλλά και η πρώτη δυτικού ηγέτη μετά τον οριστικό τερματισμό των διπλωματικών επαφών, τον Δεκέμβριο του 2022 και έγινε ενόψει της συνόδου κορυφής της G20, που θα διεξαχθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, 18 και 19 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή απο το Βερολίνο που μίλησε στο Bloomberg, υπογράμμισε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν για πιθανούς τρόπους τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία θα πρέπει να βασίζεται σε νέες εδαφικές πραγματικότητες και να επιλύει τις αρχικές αιτίες της σύγκρουσης» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Γερμανό καγκελάριο, σύμφωνα με τα ρωσικά Μέσα που επικαλούνται οι NYT.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει αυτούς τους ευφημισμούς για να επισημάνει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να παραδώσει ουκρανικό έδαφος, που έχει καταλάβει και θα απαιτήσει μάλιστα, εγγυήσεις για την ουκρανική ουδετερότητα σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Μία από αυτές τις εγγυήσεις είναι η δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο ανέφερε στα ρωσικά κρατικά Μέσα ότι ο Πούτιν και ο Σολτς είχαν «μια λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία». Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, ο Πούτιν επέρριψε ευθύνες στον Σολτς για «μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας».

Οι δύο άνδρες ωστόσο δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε επαφή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελάριου.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την Ουκρανία, που θα ανοίξουν τον δρόμο για «δίκαιη ειρήνη που θα διαρκέσει».

Η επικοινωνία έρχεται σε μια κομβική στιγμή για τη Γερμανία, καθώς ο κυβερνητικός συναπισμός υπό τον Όλαφ Σολτς κατέρρευσε και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 23 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα η κατάσταση στην Ουκρανία είναι επίσης κρίσιμη. Η χώρα προετοιμάζεται τον τρίτο πολεμικό χειμών, με κατεστραμμένα μεγάλα τμήμα της ενεργειακής υποδομής της, αλλά και αρνητικές εξελίξεις στα πεδία των μαχών. Στο ανατολικό μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν διαρκώς εδαφικές επιτυχίες, ενώ η αντεπίθεση των Ουκρανών στο Κούρσκ έχει περιέλθει σε τέλμα.

Ταυτόχρονα η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη προεδρία των ΗΠΑ δημιουργεί νέα δεδομένα, καθιστώντας εξαιρετικά αμφίβολο τη συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία. Σημειώνεται πως η Γερμανία είναι δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κιέβου μετά τις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει διαμηνύσει πως θα επιδιώξει μια γρήγορη συμφωνία μεταξύ Κίεβου και Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου, έχοντας ενημερώσει και τον Ζελένσκι για τις προθέσεις του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιό του προβλέπει την παραχώρηση των ουκρανικών εδαφών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ένα σενάριο που μέχρι σήμερα απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Κίεβο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, την παραχώρηση εδαφών ως ενδεχόμενο συμμερίζεται παρασκηνιακά και ο Όλαφ Σολτς. «Ο καγκελάριος θέλει να κάμψει τις αντιδράσεις της Ουκρανίας» οδηγώντας τις δύο πλευρές στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών, ανέφερε στις αρχές Σεπτεμβρίου κοινοβουλευτική πηγή από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο Σολτς ήταν εδώ και καιρό ο ισχυρότερος εκ των συμμάχων του Κίεβου που υποστήριζε με θέρμη την ανάγκη επαναπροσέγγισης με τον Ρώσο Πρόεδρο. Εξάλλου η Γερμανία είναι και η μεγαλύτερη χαμένη της Ευρώπη από τη ρήξη με τη Ρωσία. Το φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο τροφοδοτούσε για χρόνια την «ατμομηχανή» της Ευρώπης, η οικονομία της οποίας πλέον βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Επιπλέον η υποστήριξη της Ουκρανίας μεταφράζεται σε ένα τεράστιο κόστος για τη γερμανική κυβέρνηση και τελικά αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ της αναστολής του φρένου χρέους, καθώς υπάρχει αδυναμία συγκέντρωσης κεφαλαίων για την Ουκρανία, μια πρόταση με την οποία διαφώνησε ο υπουργός οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του FDP, και οδηγήθηκε στην έξοδο από τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Το ζήτημα της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει άτυπα στη Γερμανία, καθώς εκκρεμεί η καταψήφιση της κυβέρνησης μέσω της ψήφου εμπιστοσύνη, η οποία θα διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η δημοτικότητα του Σολτς έχει καταρρεύσει και το κόμμα του βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Δημοσιεύματα το προηγούμενο διάστημα χαρακτήριζαν την επικείμενη επικοινωνία με τον Πούτιν ως την απέλπιδα προσπάθεια του Σολτς να ενισχύσει την εικόνα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ως ο «Καγκελάριος της Ειρήνης».

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε πώς θα φτάσουμε σε ειρήνη τερματίζοντας τον πόλεμο, με ταχύτερο ρυθμό», είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Όμως οι εξελίξεις στο εσωτερικό έτρεξαν με… «ταχύτερο ρυθμό». Σύμφωνα με το Bloomberg, ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος χλεύασε την κίνηση του Σολτς ως παντελώς άχρηστη, ενώ αξιωματούχος άλλης κυβέρνησης είπε ότι ο καγκελάριος ενεργεί από θέση αδυναμίας και πρότεινε ότι θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί με τα εγχώρια βάσανα του.

Σχετικά Άρθρα