Απάντηση Kεφαλογιάννη για το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης

Απάντηση Kεφαλογιάννη για το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτή της ΝΔ κ. Σέβης Βολουδάκη για τη λειτουργία του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης τόνισε ότι η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (ΝΝΚ) δεν έχει ανασταλεί.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «επ’ ουδενί  δεν θα το επιτρέπαμε να συμβεί ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Κανένα ζήτημα, κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο όταν υπάρχει βούληση, προνοητικότητα και αποφασιστικότητα. Όταν υπάρχει ενσυναίσθηση του καθήκοντος. Να είστε σίγουροι ότι όχι μόνο έχουμε υψηλή αίσθηση του εθνικού μας καθήκοντος αλλά δεν φειδόμαστε έργων και νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι όποιες παθογένειες λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Συγκεκριμένα για το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, εγώ προσωπικά, μερίμνησα για τη διάθεση κατάλληλων Αξιωματικών Υγειονομικού Ιατρών (ΥΙ) όχι μόνο του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και του Στρατού Ξηράς και και της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρετούν σε Μονάδες της νήσου Κρήτης, για εκτέλεση εφημεριών στο ΝΝΚ και τη στελέχωσή του ακόμη και με στρατιώτες ιατρούς κάθε κλάδου που υπηρετούν τη θητεία τους σε Μονάδες της Κρήτης.» 

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για την ουσιαστική αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Οι διατάξεις και ρυθμίσεις του, ειδικά αυτές που αναφέρονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία και δη στη δυνατότητα της διακλαδικής τους στελέχωσης με το νέο σύστημα μετατάξεων αλλά και η διακλαδική χρήση των υγειονομικών υπηρεσιών αποτελούν βασική μεταβλητή της ευρυθμίας και της απρόσκοπτης λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων ως κύριο προβληματισμό της σημερινής σας ερώτησης. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία αποκτούν οικονομική αυτοτέλεια χάριν της βιωσιμότητάς τους και το δικαίωμα της υγειονομικής περίθαλψης επαναπροσδιορίζεται ως διακλαδική αξίωση χάριν της απρόσκοπτης απολαβής του ενιαίου και αδιαίρετου εννόμου αγαθού της υγείας.»

Τέλος τόνισε πως «η υγεία αποτελεί το υπέρτατο και μη διαπραγματεύσιμο αγαθό και  ουσιώδη μεταβλητή για το αξιόμαχο των στελεχών πάνω στο οποίο εδράζεται η αποτελεσματικότητα του έργου και του ‘Ιερού καθήκοντος’ προς την Πατρίδα και τον ελληνικό λαό. Διότι ‘οι ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ’ ως στοχοθεσία και επίτευγμα της ‘Ατζέντας 2030’ συνδέεται ουσιωδώς και αιτιωδώς με τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας, και τη μέριμνα για το προσωπικό μας.»

Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης απάντησε σε ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Πέτρου Παππά για το αν προτίθεται το ΥΠΕΘΑ να νομοθετήσει, ώστε τα στελέχη να μετατίθενται και να υπηρετούν υποχρεωτικά στον τόπο προτίμησης τους, με 

την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος υπηρέτησης, ήτοι στα τριάντα έτη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι, «το σύστημα μεταθέσεων και των αντίστοιχων υπηρεσιακών μεταβολών στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) διέπεται κατά προτεραιότητα από υπηρεσιακά, κοινωνικά και αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία παραμετροποιούνται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Σκοπός είναι η εξασφάλιση της μαχητικής ικανότητας των ΕΔ και οπωσδήποτε η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη στη διοίκηση και αξιοποίηση του προσωπικού.  Τόσο στο νόμο, συγκεκριμένα στο άρθρο 5 ν.3883/10 όσο και στη σχετική Υπουργική απόφαση (ΦΕΚΒ΄5700/21) προβλέπονται σαφή και ειδικά κριτήρια για τις μεταθέσεις του προσωπικού, ώστε όχι μόνο να μην αναιρούνται αλλά να εξασφαλίζονται ουσιαστικά συνταγματικά ατομικά δικαιώματα και να προστατεύονται έννομα αγαθά όπως  η υγεία, η προστασία του θεσμού της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας.

Ειδικότερα, υπάρχουν προβλέψεις ειδικής μεταθετικότητας για Στελέχη που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, Στελέχη που επιμελούνται ΑμεΑ, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογενείας τους προβλήματα υγείας και, παράλληλα, έχουν θεσμοθετηθεί ειδικές διατάξεις για αιτήματα συνυπηρέτησης,  για ζητήματα που σχετίζονται με τη φοίτηση  και τις σπουδές των τέκνων τους, για ζητήματα τοποθέτησης μετά από  επιστροφή από άδεια κύησης-τοκετού και ανατροφής τέκνου.»

Οι στρατιωτικοί δεν κατέχουν μόνιμη οργανική θέση υπηρεσιακής τοποθέτησης, αλλά, χάριν της ευρυθμίας και εξασφάλισης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ε.Δ., μετατίθενται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και την εξυπηρέτηση του έργου του στρατεύματος, στη βάση πάντοτε της αρχής της νομιμότητας.»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων επεσήμανε ότι, «η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με στόχο μας να διασφαλίσουμε στέγη σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται για την εκτέλεση της υπηρεσίας του, από τον χώρο της βασικής κατοικίας του, στο πλαίσιο του οικιστικού προγράμματος μας και πολλών άλλων διευκολύνσεων που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Τυχόν θέσπιση όμως ειδικής μεταθετικότητας για κατηγορίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με μόνο κριτήριο τα έτη υπηρεσίας δύναται να εισάγει ασφυκτικούς περιορισμούς στη Στρατιωτική Υπηρεσία για την αξιοποίηση του στρατιωτικού προσωπικού με αντίκτυπο στο αξιόμαχο και στο εθνικό συμφέρον. Αξιολογούμε συνεχώς όλες τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων που υποβάλλονται για την αναθεώρηση της νομοθεσίας, ώστε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ζητήματα των μεταθέσεων των Στελεχών του να διαφυλάττουν τόσο την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και τον πυρήνα των ατομικών τους δικαιωμάτων αλλά και του περί δικαίου αίσθημα μεταξύ των Στελεχών.»

Σχετικά Άρθρα