Γιάννης Μπουτάρης/Πιο φτωχή η Θεσσαλονίκη- Το ισχυρό αποτύπωμα μέσα από εμβληματικές παρεμβάσεις του

Γιάννης Μπουτάρης/Πιο φτωχή η Θεσσαλονίκη- Το ισχυρό αποτύπωμα μέσα από εμβληματικές παρεμβάσεις του

Θλίψη από τον θάνατο του Γιάννη Μπουτάρη, πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών το Σάββατο 9 Νοεμβρίου. Υπήρξε μια αντισυμβατική και προοδευτική προσωπικότητα, γνωστός για τις τολμηρές απόψεις του και τη μεταρρυθμιστική του δράση στη Θεσσαλονίκη. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε ανακοίνωση για τον χαμό του πρώην δημάρχου προχώρησε και η οικογένεια, μέσα από το λογαριασμό της εταιρείας «Κυρ Γιάννη».

«Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι πια μαζί μας.

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το βράδυ, σε ηλικία 82 ετών, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του.
Οραματιστής, χαρισματικός, πρωτοπόρος, αντισυμβατικός, ο Γιάννης Μπουτάρης είναι η ιστορία, αλλά και η πηγή έμπνευσης της αναγέννησης του ελληνικού κρασιού.
Και όχι μόνο.
Μια ανεξάντλητη δύναμη της φύσης που απαντούσε στο μικρό της όνομα.
Ο κυρ-Γιάννης θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά μας».

Γιάννης Μπουτάρης στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» – «Η ιστορία θα κρίνει εάν ήμουν καλός δήμαρχος»

Οι ατάκες του ήταν χαρακτηριστικές… «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» και «Η ιστορία θα κρίνει εάν ήμουν καλός δήμαρχος για τη Θεσσαλονίκη». Έτσι είχε απαντήσει ο Γιάννης Μπουτάρης στις τελευταίες συνεντεύξεις που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την οριστική του απόφαση να μην κατέβει εκ νέου υποψήφιος για τη διεκδίκηση, μιας τρίτης θητείας, του δήμου Θεσσαλονίκης και λίγο προτού μαζέψει τα πράγματα του από το δημαρχιακό μέγαρο παραδίδοντας στον επόμενο, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Τότε, ο κυρ Γιάννης παρά τον εκνευρισμό που, όπως ανέφερε, του προκαλούσαν οι μετακομίσεις, δεν μετάνιωνε καθόλου για την απόφαση του να μη θέσει υποψηφιότητα. Θεωρούσε πως μέσα από την εννιαετή παρουσία του στον δημαρχιακό θώκο η Θεσσαλονίκη κέρδισε «αναγνωρισιμότητα» χάρη στον «αντισυμβατικό» δήμαρχο της. «’Αρχισαν όλοι να μιλάνε για την πόλη και να υπάρχουν δημοσιεύματα» είχε πει χαρακτηριστικά.

Από τις συναντήσεις που είχε στο γραφείο του, καθ’όλη τη διάρκεια των δύο θητειών του, ξεχώρισε αυτές με τον Γερμανό πρέσβη, Γενς Πλότνερ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ και τη Βρετανίδα συγγραφέα ευπώλητων βιβλίων, Βικτόρια Χίσλοπ.

«Το κέρδος είναι πως οι επαφές που είχα με διάφορους ανθρώπους ανέδειξαν τη Θεσσαλονίκη. ‘Αρχισαν να μιλάνε και να υπάρχουν δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο για την πόλη και τον δήθεν «αντισυμβατικό» δήμαρχο της. Εμείς αναδείξαμε το παρελθόν της, καθώς έχουμε πολλά μνημεία ρωμαϊκά, τούρκικα και εξαφανισμένα εβραϊκά. Κανένας δεν έδινε σημασία στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η Ροτόντα είναι αντίγραφο του Πανθέου της Ρώμης και είναι μοναδική. Αναδείχθηκε η ιστορία και το πακέτο όλο με τον Κεμάλ. Αναδείξαμε την ιστορία των Εβραίων, που ήταν κρυμμένη κάτω από το χαλί», είχε αναφέρει ο Γιάννης Μπουτάρης.

Δήλωνε υπερήφανος ως δήμαρχος για το έργο της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, μια ιδέα για την οποία αγωνίστηκε πολύ και διεκδίκησε οικονομικούς πόρους, υπογραμμίζοντας πως «θα σφραγίσει τη Θεσσαλονίκη και τους επόμενους αιώνες. Θα δώσει άλλη αίγλη στην πόλη, μία διεθνοποίηση».

Στις συνεντεύξεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ είχε απαντήσει και στο ερώτημα εάν η άγρια επίθεση που δέχτηκε στο Λευκό Πύργο σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων τον επηρέασε ώστε να αποσυρθεί από τα αυτοδιοικητικά πράγματα. «Καθόλου. Ίσα-ίσα το περιστατικό αυτό με πείσμωσε. Μ΄ έκανε να σκεφτώ πώς θα μπορέσω από τη θέση που βρίσκομαι να εκθέσω αυτούς τους αλήτες. Δεν με τρόμαξε καθόλου», είχε δηλώσει.

Οι εμβληματικές παρεμβάσεις του

  • Ο θάνατός του έφερε στο προσκήνιο τόσο τη συμβολή του στην ανανέωση της Θεσσαλονίκης, όσο και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε από αντιπάλους του, οι οποίοι τον είχαν κατηγορήσει για τις θέσεις του πάνω σε θέματα που αφορούσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πολυπολιτισμικότητα​.

Άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης και ευρύτερα της χώρας. Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 2011 έως το 2019, έφερε μια νέα προοπτική στη διοίκηση της πόλης, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, την πολιτιστική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

1. Αναβάθμιση του διεθνούς προφίλ της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπουτάρη, απέκτησε νέα αναγνωρισιμότητα στο διεθνές στερέωμα. Ο Μπουτάρης δούλεψε για να εδραιώσει σχέσεις με πόλεις του εξωτερικού και να προωθήσει την πόλη ως διεθνή προορισμό. Επιπλέον, υποστήριξε την ιδέα μιας ανοιχτής και πολυπολιτισμικής πόλης, τονίζοντας το πολυεθνικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και προβάλλοντας την εβραϊκή και οθωμανική κληρονομιά της.

2. Βελτίωση της ποιότητας ζωής και υποδομών

Στην προσπάθειά του να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ο Μπουτάρης εστίασε σε έργα υποδομής, ανάπλασης των δημόσιων χώρων και διαχείρισης της καθαριότητας. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, υλοποίησε πολιτικές που ενίσχυσαν το δημόσιο χώρο και προσέφεραν στους πολίτες πρόσβαση σε καθαρότερες και καλλωπισμένες περιοχές. Το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και την οικολογία διαφάνηκε από πρωτοβουλίες όπως ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η ενίσχυση της ανακύκλωσης.

3. Καινοτομίες στην τοπική διακυβέρνηση

Η θητεία του συνδέθηκε με την εφαρμογή νέων πρακτικών διακυβέρνησης, εστιάζοντας στη διαφάνεια, την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ο Μπουτάρης έδωσε χώρο και φωνή σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες, φέρνοντας καινοτομίες που άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας του δήμου.

4. Προκλήσεις και Κριτική

Ωστόσο, η πορεία του Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν ανέφελη. Ο ίδιος αντιμετώπισε σφοδρή κριτική από μερίδα των πολιτών και πολιτικών αντιπάλων, που τον κατηγόρησαν για υποβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών και παραμέληση της καθημερινότητας των πολιτών. Υπήρχαν επίσης αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους, κυρίως εξαιτίας των απόψεών του για την Ελληνοτουρκική φιλία και την αποκατάσταση της σχέσης με την τοπική εβραϊκή κοινότητα. Το 2018, μάλιστα, δέχτηκε επίθεση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, γεγονός που επηρέασε την πολιτική του πορεία.

5. Κληρονομιά και Επίδραση

Η κληρονομιά του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη είναι εμφανής μέχρι σήμερα, καθώς το όραμά του για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη παραμένει πηγή έμπνευσης για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Οι πρωτοβουλίες του άνοιξαν τον δρόμο για μια αλλαγή στη νοοτροπία των δημοτών, δίνοντας έμφαση στην πολυπολιτισμικότητα και την ανεκτικότητα.

  • Συνολικά, ο Γιάννης Μπουτάρης τιμήθηκε για την ειλικρίνειά του, το θάρρος του να ακολουθεί τον δικό του δρόμο και την αποφασιστικότητά του να φέρει θετικές αλλαγές στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω του μια παρακαταθήκη που, όπως πολλοί υπογραμμίζουν, θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη των πολιτών

Δηλώσεις πολιτικών για τον Γιάννη Μπουτάρη

.«Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα και ολόκληρη η χώρα αποχαιρετούν μία ξεχωριστή προσωπικότητα», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη.

“Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν υπήρξε μόνο οραματιστής δήμαρχος της αγαπημένης του πόλης. Ούτε μόνο εμβληματικός επιχειρηματίας και πρωτοπόρος της οικολογίας ως ιδρυτής του «Αρκτούρου». Πάνω από όλα ήταν ένας άξιος πολίτης. Και ένας «ευπατρίδης της καθημερινότητας».

Ένας ζεστός άνθρωπος, που ήξερε να αντιμετωπίζει και να ξεπερνά με γενναιότητα τα προβλήματα. Και, ταυτόχρονα, να λατρεύει την τέχνη, ανοιχτός σαν αιώνιος έφηβος σε όλα τα νεανικά ρεύματα. Η παρουσία του ταυτίστηκε, έτσι, τόσο με την ευγενική συμπεριφορά, όσο και με τη ριζοσπαστική σκέψη.

Είμαι περήφανος που με τιμούσε με τη φιλία του, καθώς το πνεύμα του έμεινε πάντα μακριά από τη φυλακή των δογμάτων και των συμπλεγμάτων. Αυτό είχα διαπιστώσει και στην τελευταία μας, δυστυχώς, συνάντηση, λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές, όταν με φιλοξένησε στο ξακουστό οινοποιείο του.

Κρατώ από τότε τη γαλήνη στο χαμόγελό του. Τη σπίθα στα μάτια του. Και την ηρεμία στα λόγια του. Έτσι θα τον θυμούνται όσοι τον ήξεραν. Αλλά και όσοι δεν έτυχε να τον γνωρίσουν από κοντά, σίγουρα κάπως έτσι θα τον διατηρήσουν στη μνήμη τους. Γιατί, πράγματι, ο κυρ-Γιάννης είχε μία ξεχωριστή ακτινοβολία που θα διαρκεί…

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του”, καταλήγει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την κοινωνική και πολιτική προσφορά του εκλιπόντος, καθώς και τον προοδευτικό χαρακτήρα του έργου του που στόχευε στην ενότητα και την εξωστρέφεια της πόλης.

Ανδρουλάκης: «Ο Μπουτάρης ήταν πολυσχιδής, αντισυμβατικός και δημιουργικός»

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Γιάννη Μπουτάρη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε:

«Ο Γιάννης Μπουτάρης, πολυσχιδής, αντισυμβατικός και δημιουργικός, έδωσε όλες του τις δυνάμεις για μια Θεσσαλονίκη προοδευτική, ανοιχτή, ζωντανή και εξωστρεφή.

Η απώλειά του είναι μεγάλη για την πόλη που αγάπησε, για την οινική παραγωγή της πατρίδας μας και για τους ανθρώπους της που τον αγάπησαν και τον αποκαλούσαν έτσι απλά “κυρ-Γιάννη”.

Ο Γιάννης Μπουτάρης τίμησε και δικαίωσε την εμπιστοσύνη των δημοτών της Θεσσαλονίκης, της κοινωνίας των πολιτών, του ΠΑΣΟΚ και όσων στήριξαν την υποψηφιότητά του, που επέφερε τομή στην ιστορία και την ταυτότητα της πόλης.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Αγγελούδης: «Ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε στη Θεσσαλονίκη ελπίδα και αυτοπεποίθηση»

«Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο άνθρωπος που άφησε όσο ελάχιστοι το αποτύπωμά του στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι πλέον κοντά μας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη.

«Υπήρξε ο τολμηρός οραματιστής που αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις να φέρει και πάλι την πόλη σε επαφή με το πλούσιο πολυπολιτισμικό, πολύχρωμο και κοσμοπολίτικο παρελθόν της, τόλμησε υπερβάσεις και ανατροπές, συγκρούστηκε με καθεστηκυίες νοοτροπίες και συμφέροντα, προώθησε την εξωστρέφεια, έδωσε στην πόλη ελπίδα και αυτοπεποίθηση», προσθέτει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αγγελούδης χαρακτηρίζει τον Γιάννη Μπουτάρη «φίλο, αντισυμβατικό και αιρετικό, έναν ελεύθερο άνθρωπο, δεν υπάκουε στους συμβατικούς κανόνες: Έζησε όπως ήθελε, πολλές ζωές σε μία. Τον αποχαιρετώ με αισθήματα θλίψης και οδύνης και τον ευχαριστώ γιατί μας έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να κερδίσουμε τη Θεσσαλονίκη που μας αξίζει και δικαιούμαστε. “Από τη ζωή μέχρι το θάνατο ένα τσιγάρο δρόμος” έλεγε η Μελίνα Μερκούρη. Και το τσιγάρο αυτό το απόλαυσε ο Γιάννης μέχρι τη τελευταία ρουφηξιά. Καλό ταξίδι…».

«Θεσσαλονίκη Για Όλους»: «Ο κυρ-Γιάννης προσέδωσε αξία και φως στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη»

Με ανείπωτη οδύνη η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» αποχαιρετά τον δημοτικό της σύμβουλο, τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Σε ανακοίνωση τονίζεται πως «ο κυρ-Γιάννης ενέπνευσε, ενθάρρυνε και εμπλούτισε με την προσωπική του συμμετοχή την πρόσφατη προσπάθεια του Σπύρου Πέγκα, ως επικεφαλής, αλλά και των πολλών αξιόλογων ανθρώπων που τον πλαισίωσαν, να διεκδικήσει στις τελευταίες δημοτικές εκλογές τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης».

Συμπληρώνεται επίσης πως η παρουσία του στα δημοτικά έδρανα με τη Θεσσαλονίκη Για Όλους «ήταν η τελευταία του πολιτική πράξη. Θα την τιμούμε για πάντα. Ο Κυρ-Γιάννης προσέδωσε αξία και φως στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη. Το δικό του αυτό φως συνεχίζει να καθοδηγεί τη Θεσσαλονίκη Για Όλους, αλλά και την καθεμία και τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά. Κυρ-Γιάννη χαίρε».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η παράταξη εισηγείται την άμεση ονοματοδοσία της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ως Αίθουσα «Γιάννης Μπουτάρης» και τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ονοματοδοσία δρόμου της πόλης της Θεσσαλονίκης σε Οδό Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης 2011-2019.

Σχετικά Άρθρα