Ο Χοχστάιν κομίζει σχέδιο κατάπαυσης πυρός-Ισραήλ και Χεζμπολάχ διαπραγματεύονται εν μέσω άγριας κλιμάκωσης

 Ο Χοχστάιν κομίζει σχέδιο κατάπαυσης πυρός-Ισραήλ και Χεζμπολάχ διαπραγματεύονται εν μέσω άγριας κλιμάκωσης

Με την πεποίθηση στο Ισραήλ ότι οι διαπραγματεύσεις της Ντόχα θα συμπεριλάβουν και το λιβανικό ζήτημα και με τη συζήτηση για ένα νέο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Άμος Χόχσταϊν, Ισραήλ και Χεζμπολάχ επιδόθηκαν σε μια «άγρια» κλιμάκωση των αμοιβαίων βομβαρδισμών. Ειδικοί στο Τελ Αβίβ επιβεβαίωσαν ότι και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν τα πυρά ως βασικό εργαλείο στις διαπραγματεύσεις.

Το Ισραήλ ασκεί πίεση στη Χεζμπολάχ, εκτοπίζοντας περισσότερα πολίτες λιβανέζικα χωριά μαζί με την καταστροφή δεκάδων σπιτιών κάθε μέρα, και η Χεζμπολάχ συνεχίζει να στήνει ενέδρες στις ισραηλινές δυνάμεις, μαζί με τους βομβαρδισμούς ισραηλινών οικισμών.

Τα χτυπήματα συνέχισαν να κλιμακώνονται τη Δευτέρα, καθώς κυκλοφόρησε η είδηση ότι οι διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία για τον Λίβανο δεν ήταν δυνατή χωρίς μια συμφωνία ανταλλαγής που θα σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα. Τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, κατά νεότερο, «μη οριστικό» απολογισμό του λιβανικού υπουργείου Υγείας, ο οποίος αναφέρεται στα πλήγματα σε 12 κοινότητες του νομού Μπααλμπέκ και της κοιλάδας Μπεκάα, οχυρά της Χεζμπολά.

Δεν υπήρξαν προειδοποιήσεις στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από πλευράς ισραηλινού στρατού προτού βομβαρδιστούν πολλές από αυτές τις κοινότητες. 

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο ασφαλείας που επικαλείται η Haaretz τη Δευτέρα, η Χεζμπολάχ προσπαθεί να προσποιηθεί ότι η δολοφονία του γενικού της γραμματέα Χασάν Νασράλα δεν σημαίνει ότι έχει αποδυναμωθεί ή παραδοθεί και ότι εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στο Λίβανο.

Ως εκ τούτου, η Χεζμπολάχ επιμένει να συνδέει τα μέτωπα της Γάζας και του Λιβάνου μεταξύ τους και απορρίπτει τους ισραηλινούς όρους για την προσθήκη στοιχείων στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις.

Οι ισραηλινές ρήτρες

Σύμφωνα με την Yedioth Ahronoth, το Ισραήλ έθεσε τους ακόλουθους όρους στις διαπραγματεύσεις για το μέτωπο του Λιβάνου:

1. Πλήρης εφαρμογή της απόφασης 1701, συμπεριλαμβανομένης: Την πλήρη κατάπαυση του πυρός από τη Χεζμπολάχ και την απόσυρση όλων των δυνάμεων της Χεζμπολάχ πέρα από τον ποταμό Λιτάνι και την ανάπτυξη δυνάμεων του λιβανικού στρατού στο νότιο Λίβανο, μετά την οποία το Ισραήλ θα αποσυρθεί στα διεθνή σύνορα.

2. Εφαρμογή της απόφασης 1559, η οποία περιλαμβάνει τον αφοπλισμό και τη διάλυση της Χεζμπολάχ ως ανεξάρτητης πολιτοφυλακής στο Λίβανο εντός 24 μηνών υπό τη διοίκηση του λιβανέζικου στρατού και ενός διεθνούς μηχανισμού επιβολής.

3. Σύνταξη νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ισραηλινών κυρώσεων σε κάθε χώρα που εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ, με ρητή αναφορά στο Ιράν, όπως η Συρία και η Ρωσία.

4. Καθορισμός διάταξης που να επιτρέπει στο Ισραήλ απόλυτη ελευθερία στρατιωτικής δράσης υπέρ της εφαρμογής των ψηφισμάτων, σε κάθε περίπτωση αύξησης της δύναμης της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ή παραβίασης της εκεχειρίας.

Η προσπάθεια του Χόχσταϊν

Οι Ισραηλινοί λένε ότι ο Χόχσταϊν, ο οποίος αναμένεται να φτάσει την Τρίτη στο Τελ Αβίβ, συμφωνεί με την ανάγκη να προστεθούν μηχανισμοί εφαρμογής στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά προσπαθεί να μετριάσει τους ισραηλινούς όρους. Επιδιώκει τη δημιουργία ενός πρόσθετου διαπραγματευτικού μηχανισμού για την οριστική οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και τη συμφωνία για την επίλυση των διαφορών σε 12 σημεία των συνόρων.

Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ πιστεύει ότι ασκώντας στρατιωτική πίεση στη Χεζμπολάχ, στο οικοσύστημά της και στον Λίβανο συνολικά, μπορεί να επιβάλει τους όρους του και να δημιουργήσει ιστορικές ισορροπίες και αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Γι’ αυτό και έρχεται η κλιμάκωση, αν και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το τίμημα που πληρώνει ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεών του στο Λίβανο έχει αρχίσει να κλιμακώνεται απότομα.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό εμπειρογνώμονα Αματσία Μπαραάμ, ο ισραηλινός στόχος είναι σήμερα μια στρατηγική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στο Λίβανο και μια σαφής διάβρωση της ιρανικής επιρροής στην περιοχή, γύρω από την οποία μπορούν να συγκεντρωθούν τα κόμματα στο Λίβανο και στη διεθνή και περιφερειακή σκηνή.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το Ισραήλ πρέπει να σχεδιάσει τη νέα πραγματικότητα στο Λίβανο μέσω μιας πολιτικής διευθέτησης, ρίχνοντας παράλληλα το βάρος της στρατιωτικής ισχύος ως μοχλό πίεσης. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, κατά τις οποίες η διευθέτηση ουσιαστικά δέσμευε μόνο ένα μέρος, το Ισραήλ, αυτή τη φορά πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν δύο δεσμευτικοί όροι: Ένας ουσιαστικός μηχανισμός επιβολής που θα διασφαλίζει την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και η διατήρηση της νομιμότητας για στρατιωτική δράση που θα ξεκινήσει το Ισραήλ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις συμφωνίες.

Εν τω μεταξύ, πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει λάβει αρκετές προληπτικές αποφάσεις για να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να επιτύχει τον στόχο της να εξαπολύσει στρατιωτικό πλήγμα κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και των υπουργών του με προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Κατά συνέπεια, αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει κυβερνητικές συνεδριάσεις σε καθορισμένο χώρο. Οι υπουργοί ενημερώνονται για τις ημερομηνίες των κυβερνητικών συνεδριάσεων την τελευταία στιγμή, όπως συνέβη τη Δευτέρα, όταν ενημερώθηκαν πριν από μισή ώρα ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί σε ένα μυστικό υπόγειο αρχηγείο απέναντι από το σημερινό κυβερνητικό αρχηγείο στη Δυτική Ιερουσαλήμ, γνωστό ως «Generi 2», ενώ απαγορεύεται η παρουσία συμβούλων και η είσοδος οποιουδήποτε υπουργού με όπλα.

Σχετικά Άρθρα