Γιατί το Ιράκ αλλάζει στάση απενάντι στην Ουάσινγκτον
Ενώ η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποβολή επίσημου σημειώματος διαμαρτυρίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ, κυβερνητική επιτροπή άρχισε να επανεξετάζει τη σχέση με την Ουάσιγκτον σύμφωνα με τη συμφωνία στρατηγικού πλαισίου που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2008. Η Ανώτερη Συντονιστική Επιτροπή για τη Συμφωνία Στρατηγικού Πλαισίου Φιλίας και Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τόνισε κατά τη συνεδρίασή της το βράδυ της Κυριακής την ανάγκη να μετακινηθεί η σχέση με την Ουάσιγκτον σε μια οικονομική εταιρική σχέση και να μην επικεντρωθεί στο στρατιωτικό ζήτημα.
Η επιτροπή πραγματοποίησε την τακτική της συνεδρίαση υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν, με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των υποεπιτροπών που αποτελούν μέρος της ανώτατης επιτροπής.
- «Η συνεδρίαση συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτός από την ανασκόπηση των επιτευγμάτων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων μεταξύ των δύο μερών στα μέσα Απριλίου στην Ουάσιγκτον», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
«Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα μελλοντικά έγγραφα εργασίας που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων συνεδριάσεων της επιτροπής, που έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων θεμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν τη συνεργασία στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα, την ασφάλεια και την άμυνα, την ενέργεια, την οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε «τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες με την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας και τη μετάβαση της σχέσης σε μια σταθερή οικονομική εταιρική σχέση, καθώς και την ανάγκη να μην επικεντρωθούμε μόνο στις στρατιωτικές πτυχές και τις πτυχές της ασφάλειας, αλλά να επεκτείνουμε τη συνεργασία ώστε να συμπεριλάβει οικονομικούς, υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους τομείς», αναφέρει η ανακοίνωση.
- Νωρίτερα φέτος, το Ιράκ ανακοίνωσε το τέλος του διεθνούς συνασπισμού που σχηματίστηκε το 2014 για την καταπολέμηση του ISIS, αφού η ομάδα κατέλαβε τέσσερις ιρακινές επαρχίες, καθώς και το τέλος των εργασιών της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ (UNAMI).
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η ιρακινή κυβέρνηση, μέσω της τριμερούς στρατιωτικής επιτροπής μεταξύ του Ιράκ, των ΗΠΑ και των εκπροσώπων του διεθνούς συνασπισμού, ανέπτυξε ειδικούς μηχανισμούς για την αλλαγή του προτύπου της σχέσης σε διμερή, με βάση την αρχή της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Η μεικτή επιτροπή πραγματοποίησε τρεις συνεδριάσεις στην Ουάσιγκτον και τη Βαγδάτη, κατά τις οποίες κατέληξε σε έναν νέο μηχανισμό ρύθμισης της σχέσης μεταξύ των δύο μερών, ο οποίος προβλέπει την αποχώρηση των εναπομεινάντων μάχιμων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη διατήρηση ενός αριθμού συμβούλων για συμβουλευτική και υλικοτεχνική υποστήριξη, σύμφωνα με τη Συμφωνία Στρατηγικού Πλαισίου που υπεγράφη το 2008 και επικυρώθηκε από το ιρακινό κοινοβούλιο.
- Παρά τις διαβεβαιώσεις της Βαγδάτης για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, οι φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ είναι επιφυλακτικές ως προς τη σοβαρότητα της αποχώρησης.
Μετά από μια ημέρα έντονων συζητήσεων σχετικά με το αν ισραηλινά αεροσκάφη παραβίασαν τον ιρακινό εναέριο χώρο όταν έπληξαν το Ιράν, η Βαγδάτη ανακοίνωσε την υποβολή επίσημου σημειώματος διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικάζοντας αυτό που αποκάλεσε «κατάφωρη παραβίαση» που διέπραξε το Ισραήλ, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο και την κυριαρχία του Ιράκ και χρησιμοποιώντας τον ιρακινό εναέριο χώρο για να πραγματοποιήσει την επίθεση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
«Ο πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σια αλ-Σουντανί έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να επικοινωνήσει με την αμερικανική πλευρά σχετικά με την παραβίαση αυτή, σύμφωνα με τους όρους της διμερούς συμφωνίας στρατηγικού πλαισίου και τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και την κυριαρχία του Ιράκ», ανέφερε επίσημη ανακοίνωση.
«Η ιρακινή κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευσή της για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και εργάζεται σε διάφορα επίπεδα για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων, τονίζοντας ότι ο ιρακινός εναέριος χώρος ή το έδαφος του Ιράκ δεν θα χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε γειτονικές χώρες με τις οποίες το Ιράκ έχει σχέσεις σεβασμού και κοινά συμφέροντα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Η θέση αυτή αντανακλά την προθυμία του Ιράκ να ακολουθήσει μια πολιτική διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή, αποτρέποντας οποιαδήποτε εκμετάλλευση του εδάφους του σε περιφερειακές συγκρούσεις και υποστηρίζοντας την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης», αναφέρει η δήλωση.