Τι απήχηση θα έχει ένα “κόμμα Κασσελάκη”; – ‘Ολα ανοιχτά, λέει ο ίδιος

Τι απήχηση θα έχει ένα “κόμμα Κασσελάκη”; – ‘Ολα ανοιχτά, λέει ο ίδιος

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να παρήλθε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, ωστόσο η πλευρά του έκπτωτου προέδρου του κόμματος πιστεύει πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορέσει τελικά να είναι υποψήφιος -και να κερδίσει, όπως λένε με βεβαιότητα- με τη “βούλα” της πλειοψηφίας στο συνέδριο του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για τις 8-10 Νοεμβρίου.

Δύο είναι τα βασικά επιχειρήματα της ομάδας Κασσελάκη:

Πρώτον, η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος που έκρινε ότι οι αποφάσεις της Κ.Ε και της Π.Γ μπορούν να κριθούν και να αναιρεθούν στο συνέδριο,

Δεύτερον, οι θέσεις που έχουν εκφράσει κορυφαία στελέχη, όπως ο πρώην γραμματέας και μέλος της Π.Γ Πάνος Ρήγας που έχει αποφανθεί πως “όλες οι υποψηφιότητες κρίνονται και αξιολογούνται από μηδενική βάση στο συνέδριο”.

Η πλειοψηφία (87/100), ωστόσο, αμφισβητεί αφενός την αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας (το μοναδικό όργανο στο οποίο διαθέτει πλειοψηφία ο Στέφανος Κασσελάκης και προεδρεύει ο σύντροφος της Ρένας Δούρου, Γιάννης Μπενίσης), αφετέρου θεωρεί πως ο αποκλεισμός του έκπτωτου προέδρου από τις υποψηφιότητες είναι οριστικός και αμετάκλητος.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θεωρείται σοβαρός κίνδυνος είναι ότι το συνέδριο, εφόσον διεξαχθεί, θα μεταβληθεί σε αρένα με πρωτοφανείς σκηνές σύγκρουσης (εις το πολλαπλάσιο, λένε, απ΄ όσα είδαμε έξω από την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε). Γι αυτό και υπάρχουν πάντοτε δεύτερες σκέψεις για την αναβολή του, παρότι ο χώρος έχει βρεθεί (Gazi Live) και οι σχετικές προετοιμασίες γίνονται διακριτικά.

Plan b και Plan c

Το πιό ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να έχει στο τραπέζι και το plan b, αλλά και το plan c. Το πρώτο αφορά την συγκέντρωση υπογραφών από το 15% των ενεργών μελών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα που θεωρεί πως θα τον αποκαταστήσει στην προεδρία του κόμματος. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι πως πλέον αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, και μάλιστα με κοινοβουλευτική ομάδα που θα απαρτίζεται από βουλευτές που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη οι Πέτρος Παππάς και Αλέξανδρος Αυλωνίτης έχουν δηλώσει πως σε περίπτωση αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη “δεν χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ το σκέφτονται η Ραλλία Χρηστίδου, η Γιώτα Πούλου και άλλοι. Πρακτικά, σε μία τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απωλέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι δε βουλευτές που θα αποχωρήσουν θα πρέπει να δικαιολογήσουν γιατί δεν παραδίδουν τις έδρες τους στο κόμμα που τους εξέλεξε, όπως έλεγαν πέρυσι τέτοιο καιρό (και έκτοτε διαρκώς) για τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν και συγκροτούν τώρα την Κ.Ο της Νέας Αριστεράς.

Και γι αυτό, όμως, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης προετοιμάζει το έδαφος, όπως φάνηκε και από την χθεσινή διαρροή μέσω κύκλων του.

Υπαινιγμοί για νέο κόμμα

Ο τέως πρόεδρος, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης εγκαινίασε τα γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του στον Ταύρο, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διάσπασης, λέγοντας ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ αν το κόμμα «λειτουργεί δημοκρατικά» και ότι μπορεί να αποχωρήσει μαζί με τους βουλευτές που τον στηρίζουν.

«Αν υπάρξει έλλειμμα δημοκρατίας, αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις πολλών. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια», είπε χαρακτηριστικά ο έκπτωτος πρόεδρος μιλώντας στον Γιώργο Κουβαρά, ενώ, ερωτηθείς για το εάν θα κάνει νέο κόμμα, ανέφερε: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί η διαδικασία να είναι δημοκρατική. Αλλιώς, θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση δημοκρατικά».

Το επιχείρημα, δηλαδή, μιας πιθανής αποχώρησης βουλευτών και της ίδρυσης νέου κόμματος, θα έχει ως βάση την αντιδημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη της πλειοψηφίας. Θα ισχυριστούν δηλαδή ότι “μας έδιωξαν” και πως “δεν υπήρχε άλλος δρόμος”. Ωστόσο, μένει ανοικτό πόσοι και ποιοί από τον στενό πυρήνα Κασσελάκη θα αποχωρήσουν.

Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί η διαδικασία να είναι δημοκρατική. Αλλιώς, θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση δημοκρατικά“, λέει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η απάντηση της πλειοψηφίας

Η μίσθωση γραφείων στον Ταύρο αλλά και οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για έλλειμα δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάστηκαν με σφοδρότητα από κύκλους της πλειοψηφίας. «Τέτοια είναι η δυσανεξία του για τις συλλογικές διαδικασίες, που αμφισβητεί τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που διαχρονικά έχει δώσει αγώνες για δημοκρατία στη χώρα, επειδή δεν του αρέσουν τα αποτελέσματά τους. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι κανένας δεν είναι υποψήφιος πρόεδρος επειδή δεν είναι ο ίδιος.

Στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, πλειοψηφίες, μειοψηφίες και αποτελέσματα συλλογικών διαδικασιών, τα οποία δεν θέλει να αποδεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό έκανε με την Κ.Ε., αυτό προαναγγέλλει ότι θα κάνει και με το Συνέδριο αν δεν του αρέσουν τα αποτελέσματα, αφήνοντας πρωτοφανή και απαράδεκτα υπονοούμενα ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές των συνέδρων, από την Επιτροπή Νομιμοποίησης».

Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν: «Όλα αυτά, φυσικά, δεν τα κάνει επειδή, δήθεν, μάχεται για την Αριστερά, τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά γιατί έχει έτοιμο το κόμμα του, με πολυτελή γραφεία και ιστοσελίδα η οποία είναι παραπλανητική με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ, και ανταγωνιστική του.

Θα έχει απήχηση ένα κόμμα Κασσελάκη;

Με σχεδόν ειλημμένη την απόφαση για ίδρυση νέου κόμματος που, με παράταση του μισθωτηρίου, θα στεγαστεί στα γραφεία στον Ταύρο, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ένα νέο κόμμα μπορεί να σταθεί και να βρει θέση στη δημοσκοπική κατάταξη ώστε να έχει ελπίδες εισόδου στη Βουλή στις επόμενες εκλογές. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιβεβαιώσει, σε μία τέτοια περίπτωση, εκείνους που τον κατηγορούν ότι ρευστοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και διαλύει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στερώντας του κάθε δυνατότητα να ανταγωνιστεί τελικά το ΠΑΣΟΚ.

Η τελευταία μέτρηση της Metron Analysis δείχνει, ωστόσο, και κάτι πολύ σημαντικότερο. Όσο κι αν μεταθέτει τις ευθύνες περί διάλυσης στην πλειοψηφία των 87/100, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν (;) να μετρούν ως επικεφαλής του κόμματος, έχει καταρρεύσει και στην δημοτικότητα και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Με τον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ να έχει βυθιστεί στις δημοσκοπήσεις (8,7% στην Εκτίμηση Ψήφου στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis), το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη που “φιγουράρει” (ακόμα) ως επικεφαλής καταρρέει στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης και συναγωνίζεται την Αφροδίτη Λατινοπούλου και τον Δημήτρη Νατσιό.

Παρότι, αναμφισβήτητα επικοινωνιακός, έχει χάσει δέκα μονάδες σε δημοτικότητα από τον Ιούνιο, ενώ στην “Καταλληλότητα για πρωθυπουργός” λαμβάνει 4% και βρίσκεται μαζί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, κάτω από τον Κυριάκο Βελόπουλο και το Νίκο Ανδρουλάκη. Το σύνθημά του “θα νικήσω τον Μητσοτάκη” έχει καταρρεύσει και αρκετοί λένε πως αν και διεισδυτικός στα social media -με φανατικούς οπαδούς- η απήχησή του στην κοινωνία είναι πολύ μικρή. Η πλευρά Κασσελάκη, ωστόσο, επικαλείται τη θερμή υποδοχή που του επιφυλάσσουν υποστηρικτές του στις περιοδείες του, όμως είναι σαφές πως δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις και μάλλον δεν φταίνε οι μετρήσεις.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και στην μέτρηση της MRB για το Open:

Τον Νίκο Ανδρουλάκη θεωρούν ηγέτη της αντιπολίτευσης οι πολίτες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 18,2% έναντι 28,1% της ΝΔ δηλαδή – που καταγράφει απώλειες – με τη διαφορά των δύο κομμάτων να είναι σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει το ερώτημα ποιον αντιλαμβάνονται οι πολίτες ως ηγέτη της αντιπολίτευσης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να λαμβάνει 26,3%, με μεγάλη απόκλιση από τον Κυριάκο Βελόπουλο που λαμβάνει 12%.

Ακόμα, στην εκτίμηση για την πορεία του ΠΑΣΟΚ οι πολίτες σε ποσοστό 63,5% θεωρούν πως θα αυξηθούν και άλλο τα ποσοστά του και μόλις το 5,9% εκτιμούν ότι θα μειωθούν.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Αναλυτικά, για τη δημοσκόπηση της ΜΡΒ, στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΝΔ: 28,1%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 8,3%
  • ΠΑΣΟΚ: 18,2%
  • ΚΚΕ: 9,7%
  • Ελληνική Λύση: 11%
  • Νίκη: 3,8%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 5,3%
  • Φωνή Λογικής: 4,7%
  • ΜέΡΑ25: 3,9%
  • Νέα Αριστερά: 1,6%
  • Άλλο κόμμα: 2,4%

Ηγέτης της αντιπολίτευσης ο Ανδρουλάκης

Στο ερώτημα «Ποιον αντιλαμβάνονται ηγέτη της αντιπολίτευσης» οι πολίτες απαντούν:

  • Νίκος Ανδρουλάκης: 26,3%
  • Κυριάκος Βελόπουλος: 12%
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: 8,6%
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: 7,8%
  • Στέφανος Κασσελάκης: 5,8%
  • Αφροδίτη Λατινοπούλου: 3,2%

Είναι βέβαιο ότι η ίδρυση κόμματος από τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει κατάτι τα δημοσκοπικά ποσοστά του τελευταίου, από την άλλη, όμως, θα τον απελευθερώσει ώστε να αποκτήσει συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα. Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη, είναι υποχρεωμένος, σε μία τέτοια περίπτωση να δώσει σαφές πολιτικό στίγμα, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο με βάση όσα έχει πει κατά καιρούς, που θεωρούνται αντιφατικά και εκτός πλαισίου κεντροαριστεράς.

Σχετικά Άρθρα