Οι παράνομες NAVTEX προβληματίζουν την Αθήνα πριν την άφιξη Φιντάν
H νέα Navtex που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, για έρευνες του ελληνικού σκάφους Αegeo που πήραν παράταση και για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου (προχθές υπήρξε παρόμοια Navtex για έρευνες μεταξύ Λέσβου και Χίου) προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας με διπλωματικές πηγές να υπογραμμίζουν πως το ερευνητικό πλοίο Αegeo πραγματοποίησε εργασίες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ισχυρισμός της Άγκυρας περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας απορρίπτεται, ενώ επισημαίνουν πως η σχετική τουρκική Navtex είναι προδήλως αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.
Στην ελληνική πλευρά παρακολουθούν την προσοχή τις κινήσεις που κάνει τουρκική πλευρά και με σαφήνεια έχουν μπει οι κόκκινες γραμμές. Στην κυβέρνηση θέλουν να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Αυτό όμως που σημειώνεται εμφατικά είναι πως διάλογος δεν σημαίνει και αφέλεια και δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως η χώρα έχει ενισχυθεί διπλωματικά και αμυντικά και τόνισε πως δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας. Το γεγονός που συζητάμε δε σημαίνει πάντοτε πως συμφωνούμε σημειώνεται χαρακτηριστικά από τα κυβερνητικά στελέχη.
Ωστόσο το ό,τι τους τελευταίους 15 μήνες καταγράφεται μια ηρεμία στις ελληνοτουρκικές θέσεις αποτιμάται θετικά και τα αποτελέσματα φαίνονται σε διάφορους τομείς (σχεδόν μηδενικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου, συνεργασία στο μεταναστευτικό, αύξηση του αριθμού τουριστών από την Τουρκία κ.α.)
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πώς τα μήνυμα που εκπέμπονται από την Άγκυρα καταγράφονται ενώ σε περίπου δύο εβδομάδες έρχεται στην Αθήνα ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν ο οποίος θα συναντηθεί με τον έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Η Άγκυρα από την μία πλευρά δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου και είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί τον Ιανουάριο θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών από την άλλη πλευρά όμως επιμένει στο αναθεωρητικό της αφήγημα.
«Δεν συζητάμε οτιδήποτε άλλο, πέραν της μοναδικής διαφοράς μας με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας» σημειώνεται από την κυβέρνηση. Πάντως αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα συγκεκριμένα ζητήματα και ο δρόμος είναι μακρύς.
Εφόσον βρεθεί κοινός τόπος θα ξεκινήσει η συζήτηση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως είναι κοντά η Χάγη, παράλληλα από την κυβερνητική πλευρά υπογραμμίζεται πως θέματα όπως ο καθορισμός των χωρικών υδάτων, η προστασία των μειονοτήτων στην Ελλάδα και η δομή των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά δεν πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.
Όπως και να χει εφόσον δεν υπάρξει κοινός τόπος και δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση στα ζητήματα που θεωρεί η Αθήνα ότι αποτελούν τα μοναδικά θέματα προς επίλυση θα επιχειρηθεί να μην γίνουν βήματα πίσω και να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά.