Ποιος είναι ο εφευρέτης του bitcoin;- Το HBO λέει ότι απάντησε στην ερώτηση του 1,3 εκατ. δολαρίων
Την ερώτηση των 1,3 εκατομμυρίων προσπάθησε να απαντήσει το HBO μέσα από ένα ντοκιμαντέρ για την ταυτότητα του εφευρέτη του bitcoin. Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα πίσω από τον «φτιαχτό» μύθο;
Στο άρθρο της Whizy Kim για το vox.com, αναλύεται ένα από τα πιο σημαντικά και περίπλοκα ερωτήματα της σύγχρονης οικονομίας: πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε την πραγματική αξία της ανθρώπινης εμπειρίας και των κοινωνικών σχέσεων στην οικονομία; Το άρθρο αναφέρεται σε ένα ποσό που φτάνει τα 1.3 τρισεκατομμύρια δολάρια, που υποδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία στην ποσοτική εκτίμηση των μη υλικών αξιών.
Ο άνδρας, ο μύθος, ο θρύλος
Το αν η ανωνυμία του Satoshi Nakamoto είναι απλώς ένα διασκεδαστικό μυστήριο, μια αναγκαιότητα για ιδιωτικότητα ή μια ανησυχητική ανησυχία εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε.
Το Bitcoin είναι μακράν το πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή που μιλάμε.
Ο χρήστης του διαδικτύου Satoshi Nakamoto εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008, όταν δημοσίευσε μια κρυπτογραφημένη λίστα που παρουσίαζε ένα σύστημα που είχε ονομάσει bitcoin, το οποίο θα λειτουργούσε ως μια μορφή ψηφιακού χρήματος που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ώστε να στέλνουν χρήματα χωρίς τη συμμετοχή τράπεζας.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Nakamoto έγραψε ότι «το βασικό πρόβλημα με το συμβατικό νόμισμα» ήταν η «εμπιστοσύνη».
Τα γραπτά του Nakamoto δείχνουν ότι είναι πιθανότατα κάποιος με ισχυρή κατανόηση των οικονομικών, της επιστήμης των υπολογιστών και της σύγχρονης κρυπτογραφίας, η οποία περιλαμβάνει μεθόδους και τεχνολογίες για τη διατήρηση της ασφάλειας των πληροφοριών, όπως η κρυπτογράφηση ενός μηνύματος που μπορεί να ξεκλειδωθεί μόνο με ένα ειδικό κλειδί.
Οι «υποψήφιοι» για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο Nakamoto, συνήθως είναι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι “cypherpunks“, μια κοινότητα κυρίως επιστημόνων που υποστηρίζουν τη χρήση κρυπτογραφίας για την προστασία της ψηφιακής ιδιωτικότητας.
Μεταξύ των πιο δημοφιλών υποψηφίων είναι ο Nick Szabo, ένας πρωτοπόρος στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων, γνωστός για το έργο του γύρω από το “bit gold”, ένας άλλος είναι ο Hal Finney, ένας πρώτος υποστηρικτής του Bitcoin, ο οποίος είχε αλληλεπιδράσει με τον Satoshi μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και ένας τρίτος, ο Craig Wright, ένας Αυστραλός επιχειρηματίας που έχει δηλώσει ότι είναι ο Satoshi, αλλά οι ισχυρισμοί του έχουν προκαλέσει αμφισβήτηση.
Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ “Money Electric: The Bitcoin Mystery” που έκανε πρεμιέρα στο HBO, Cullen Hoback, «αποκάλυψε» τον εφευρέτη ως έναν 39χρονο Καναδό προγραμματιστή bitcoin που ονομάζεται Peter Todd, κάτι που γρήγορα διαψεύστηκε και από τον ίδιο τον Todd.
Οι συνέπειες της αγνοίας
Η ανωνυμία του Satoshi Nakamoto έχει σημαντικές συνέπειες για την κοινότητα του Bitcoin και τη γενικότερη εξέλιξη της κρυπτονομισματικής αγοράς. Από τη μία πλευρά, η έλλειψη γνώσης σχετικά με την ταυτότητά του μπορεί να προσφέρει ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει κεντρική φιγούρα που να μπορεί να επηρεάσει ή να ελέγξει το δίκτυο. Από την άλλη, η ανωνυμία αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα και ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις του και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Αναστοχασμός και… «ποσοτικοποιημένες» αξίες
Η ταυτότητα του Satoshi Nakamoto παραμένει ένα μυστήριο που συνεχίζει να ενθουσιάζει και να προκαλεί ερωτήσεις. Παρά την αβεβαιότητα γύρω από το πρόσωπό του, η κληρονομιά του έχει διαμορφώσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη χρηματοδότηση και την τεχνολογία. Το Bitcoin και η τεχνολογία blockchain έχουν ξεκινήσει μια νέα εποχή στον κόσμο των χρηματοοικονομικών, και η ανωνυμία του Satoshi παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ιστορίας του.
Το ερώτημα των $1.3 τρισεκατομμυρίων είναι όχι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά και μια πρόσκληση για αναστοχασμό. Η Whizy Kim μας υπενθυμίζει ότι η κοινωνία οφείλει να δώσει προσοχή στις αξίες που δεν αποτυπώνονται εύκολα σε αριθμούς, προκειμένου να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους.