Novartis: Διέρρευσε το έγγραφο με τα πραγματικά ονόματα των δύο προτατευόμενων μαρτύρων
Στη δημοσιότητα η απόφαση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος για την άρση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων της σκευωρίας Novartis. Σύμφωνα με το έγγραφο (το δημοσιεύει το protothema.gr) που υπογράφεται από την Επίκουρο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ελένη Γ. Παπαδοπούλου τα πραγματικά στοιχεία των περίφημων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο που απευθύνεται στην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτα Φακού, η κυρία Μαραγγέλη εντάχθηκε στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017 ενώ ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε και ο κ. Δεστεμπασίδης.
Το έγγραφο αναφέρει:
Σε συνέχεια της με αρ 1987/2024 παραγγελίας του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της με αρ πρωί. 2081/2024 παραγγελίας σας, σας γνωρίζω ότι εξέδωσα τις με αρ. ΑΠ 7 και 8/2024, αντίστοιχα, διατάξεις άρσης των με αρ 12/2017 και 1/2018 διατάξεων του πρώην επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς που αφορούν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης”.
Σας επισυνάπτω αντίγραφα των ως άνω διατάξεων και σας γνωρίζω ότι τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων είναι Μαρία ΜΑΡΑΓΓΕΛΗ του Κλεάνθη … και Φιλίστωρ ΔΕΣΤΕΜΠΑΣΙΔΗΣ του Χαραλάμπους…”.
Δείτε το έγγραφο:
Τι σημαίνει η άρση στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα
Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τα πολιτικά πρόσωπα που ενοχοποιήθηκαν μέσα από έωλες καταθέσεις στην υπόθεση της «Novartis», να στραφούν νομικά κατά των δυο «προστατευόμενων μαρτύρων» που τους… κρέμασαν στα μανταλάκια ως δωρολήπτες της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας.
Την εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί η σημερινή απόφαση – «βόμβα» των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών οι οποίες έβγαλαν τις «κουκούλες» από τους δυο εναπομείναντες προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis και ήραν πλήρως το καθεστώς προστασίας τους από κάθε είδους διώξεις. Πρόκειται για τους «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», δυο πρόσωπα τα οποία κάτω από τις «κουκούλες» αυτών των κωδικών ονομασιών, είχαν ενοχοποιήσει δέκα πολιτικά πρόσωπα ως τους δωρολήπτες της «Novartis».
Πρέπει να σημειωθεί ότι έως και πριν από λίγους μήνες δεν ήταν δυνατή η άρση του καθεστώτος προστασίας σε μάρτυρα που είχε υπαχθεί σ’ αυτό και η αποκάλυψη του ονόματος μπορούσε να γίνει μόνο με πρωτοβουλία του ίδιου του μάρτυρα. Αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα το περασμένο καλοκαίρι, όμως, έδωσε τη δυνατότητα στον αρμόδιο εισαγγελέα να επενεξετάζει το καθεστώς προστασίας και να κρίνει είτε για την άρση, είτε για τη συνέχειά του.
Ο αποχαρακτηρισμός, τώρα, των συγκεκριμένων μαρτύρων ως «προστατευόμενων» αλλά και ο αποχαρακτηρισμός τους ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος με τη «σφραγίδα» της Δικαιοσύνης έρχεται έξι περίπου χρόνια μετά το σχηματισμό της πρώτης δικογραφία που βασίστηκε στις καταθέσεις τους.
Ειδικότερα, η δικογραφία αυτή αφορούσε δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015 και συγκεκριμένα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονταν στη δικογραφία και αποδίδονταν στα παραπάνω πρόσωπα από τους δυο προστατευόμενους μάρτυρες ήταν η δωροληψία, παθητική δωροδοκία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία.
Τα όσα ακολούθησαν από εκεί και μετά είναι λίγο πολύ γνωστά. Η υπόθεση αυτή κατέληξε σε «φιάσκο», καθώς οι δικογραφίες για τα πολιτικά πρόσωπα μπήκαν η μια μετά την άλλη στο αρχείο ελλείψει στοιχείων. Ωστόσο, η σκιά μάλλον έμεινε στη πολιτική ζωή του τόπου αλλά και στα πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν μέσα από τα όσα είχαν καταθέσει στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, οι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».
Τώρα, έξι χρόνια μετά από αυτή τη δικαστική παλινωδία οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες αναγκάζονται να βγάλουν τις «κουκούλες» και να βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου, εφόσον βέβαια τα πολιτικά πρόσωπα που ενοχοποίησαν στραφούν εναντίον τους. Και αυτό καθώς οι πολιτικοί που είχαν ενοχοποιηθεί από τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» έχουν πλέον τη δυνατότητα να στραφούν εναντίον τους και να διεκδικήσουν τη δικαστική δικαίωση τους. Εξάλλου, αρκετοί από αυτούς είχαν προσφύγει δικαστικά και είχαν ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων.
Ποιοι είναι οι Κελέση και Σαράφης
Ποιοι όμως μπορεί να είναι στα αλήθεια οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Καλέση»; Από τους πρώτους κιόλας μήνες που «έσκασε» η υπόθεση της «Novartis» όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν στα ενδότερα της θυγατρικής της εταιρείας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται αρχικά για μια γυναίκα που βρίσκονταν πολύ κοντά εργασιακά αλλά και προσωπικά στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis στην χώρα μας Κωνσταντίνο Φρουζή. Ως πρώην στέλεχος της θυγατρικής της Novartis στην χώρα μας φέρονταν ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας, ο οποίος όμως, όπως έγινε γνωστό, τον Ιανουάριο του 2023 αποδείχθηκε ότι είχε πολλές εκκρεμότητες με το νόμο. Πρόκειται για τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, που είχε συλληφθεί, το παραπάνω διάστημα και είχε κατηγορηθεί για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών ως ο «εγκέφαλος» μεγάλης απάτης που στήθηκε σε βάρος επιχειρηματιών με δήθεν άμεσες και εύκολες δανειοδοτήσεις τους από τραπεζικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, αμέσως μετά την απολογία του στην αρμόδια ανακρίτρια είχε προφυλακιστεί!
Πολύ νωρίτερα, ωστόσο, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019 ο Νίκος Μανιαδάκης, καταθέτοντας στη προανακριτική επιτροπή της Βουλής, είχε «δώσει» τα ονόματα των δυο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Κι αυτό γιατί τους έχω δει. Είναι η Μαραγγέλη και ο Δεστεμπασίδης», φέρεται να είπε ο Νίκος Μανιαδάκης με τα πρόσωπα τα οποία κατονόμασε να τον διαψεύδουν στη συνέχεια. Ο ίδιος, πάντως, επέμενε στον ισχυρισμό αυτό και μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποστήριξε για την μεν Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέα του Κωνσταντίνου Φρουζή, ότι «δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να είναι προστατευόμενη μάρτυρας», για τον δε Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, πρώην στέλεχος της Novartis, ότι η εταιρεία τον απέλυσε πριν ξεκινήσει η έρευνα για το σκάνδαλο, σημειώνοντας ότι «δεν τον κατατάσσω στους αξιόπιστους μάρτυρες καθώς έχει υπάρξει δική του υπόθεση εντός της εταιρείας».
ΣΥΡΙΖΑ: Ταφόπλακα στον θεσμό της προστασίας μαρτύρων η απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως για άρση της προστασίας των μαρτύρων
«Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως για άρση της προστασίας των δύο κομβικών μαρτύρων του σκανδάλου Novartis.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο θεσμός εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.
Ακολούθως προσθέτει: «Ο θεσμός άλλωστε των προστατευόμενων μαρτύρων ή μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ήταν που συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis .
Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα:
Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής.
Να θυμίσουμε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia».
Κλείνει με δύο ακόμη σχόλια:
-Το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης.-Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων.