Καθολική Εκκλησία: Πώς οι αρχές ξεσκέπασαν το κυκλώμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος- “Δεν έχουμε ενημέρωση”

 Καθολική Εκκλησία: Πώς οι αρχές ξεσκέπασαν το κυκλώμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος- “Δεν έχουμε ενημέρωση”

Η έρευνα από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες υπό τον πρόεδρο και πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, διαπίστωσε πως οι δύο υψηλόβαθμοι καθολικοί κληρικοί έδιναν μεγάλα ποσά σε επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο παρουσιάζοντάς τα ως… επενδύσεις. Μάλιστα, όπως προέκυψε και από την έρευνα, η τελευταία συναλλαγή καταγράφηκε προ λίγων μόνο ημερών και ανερχόταν στο ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ ο ένας εκ των επιχειρηματιών είχε και στο παρελθόν σοβαρή εμπλοκή με ποινικά κολάσιμες πράξεις, η οποία σχετιζόταν και πάλι με το χώρο της Εκκλησίας, όχι όμως της Καθολικής.

Ήδη για το γεγονός αυτό έχει ενημερωθεί από την Αρχή και η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.

Την ίδια ώρα ωστόσο, μετά τις αποκαλύψεις, έρχεται η Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος με ανακοίνωσή της να δηλώσει πως δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για την υπόθεση και πως της γνωστοποιήθηκε μέσω του Τύπου.

Τα μεγάλα ποσά από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος προς νυχτερινά κέντρα στην Πελοπόννησο, ήταν αυτή που κινητοποίησε τις Αρχές. Τελικά ξεσκέπασαν κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

«Αθήνα 24/10/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει.

Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος.

Από το Γραφείο Τύπου»

  • Όπως προέκυψε από την έρευνα, η τακτική αυτή των «επενδύσεων» είχε ξεκινήσει πριν από μία οχταετία με μεγάλα ποσά να φεύγουν από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας που χειρίζονταν δύο υψηλόβαθμοι κληρικοί και να κατευθύνονται προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Η Αρχή ενημερώθηκε από τις Τράπεζες για τις «ύποπτες» αυτές κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών και ξεκίνησε ενδελεχή έλεγχο αξιοποιώντας όλα τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να χαρτογραφήσει την υπόγεια διαδρομή και να εντοπίσει τον πραγματικό αριθμό των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

  • Στο στάδιο της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιοποίνων πράξεων όπως αυτές της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Τελικώς διαπιστώθηκε πως είχε υπεξαιρεθεί από τα ταμείο της Καθολικής Εκκλησίας το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ και από το σημείο αυτό και μετά αποκαλύφθηκε τόσο η ταυτότητα των δυο ιερέων, όσο και επιχειρηματιών νυκτερινών κέντρων.

Για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, διαβιβάστηκε και πόρισμα στις εισαγγελικές αρχές της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να ελέγξει για το κακούργημα της υπεξαίρεσης τους δύο ιερείς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τους επιχειρηματίες.

Μόλις 50.000 ήταν οι Έλληνες καθολικοί μέχρι το 1990 αλλά μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ και εξαιτίας της κατάρρευσης του κομμουνισμού και των ταραχών στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των καθολικών στη χώρα μας το 2010 είχε φτάσει τις 300.000. Η οικονομική κρίση που ακολούθησε, περιόρισε τον αριθμό τους σε περίπου 250.000. Αποτελούν θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα.

  • Οι μικτοί γάμοι, ο τουρισμός, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μεταξύ των κρατών της Ενωμένης Ευρώπης, έχει ενισχύσει την παρουσία των αλλοδαπών καθολικών, οι οποίοι είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας και εντάσσονται πλήρως στην τοπική καθολική Εκκλησία.

Έντονη είναι και η «προσωρινή» παρουσία άλλων καθολικών, που βρίσκονται στη χώρα μας είτε ως οικονομικοί είτε ως πολιτικοί πρόσφυγες, με την παραμονή τους στην Ελλάδα να κυμαίνεται από μερικούς μήνες ως αρκετά χρόνια.

Η αύξηση του καθολικού πληθυσμού συνοδεύεται από το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς αριθμού χώρων λατρείας, καθώς οι πιστοί είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εξίσου σημαντική, η ανεπάρκεια σε αριθμό καθολικών ιερέων, που θα εξυπηρετήσουν το ποίμνιο.

Οι ποιμαντικές δυσκολίες, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, σχετίζονται και με τη συγκέντρωση των παιδιών για την κατηχητική τους μόρφωση, τη δημιουργία «χριστιανικής κοινότητας» με κέντρο τον ενοριακό ναό, εφόσον δεν υπάρχει. Αποτέλεσμα, να καθίσταται δυσχερές το έργο των καθολικών ιερέων και των μοναχών.

Σχετικά Άρθρα