Μηνύματα Τσίπρα: Σχέδιο Ανασυγκρότησης, κοινωνική ανάγκη νέας πολιτικής δύναμης
Σε πλήρη αποδόμηση της της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας χτυπώντας τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για μια “μη βιώσιμη” οικονομία και μη κρύβοντας παράλληλα την απογοήτευση του για την ανυπαρξία “πολιτικής αντιπολίτευσης”, αλλά εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του σε επίπεδο “κοινωνικής αντιπολίτευσης” που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα Νέο Λαϊκό Μέτωπο… Ελλάδας.
Μπροστά σε όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανήσυχος για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι “Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο και μάλιστα συντομότερα από όσο ίσως πιστεύουμε” και γι΄αυτό τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα
– ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, εφάμιλλο των αντίστοιχων της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου για να μη χάσει οριστικά το τρένο της σύγκλισης.
– υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με ορίζοντα το 2030.
– ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με κεντρικό το ρόλο ενός στρατηγικού αναπτυξιακού κράτους, ενός κράτους Ευθύνης και όχι Διαπλοκής.
– με ορθή και διαφανή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
– με μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, της παιδείας και θωράκιση των θεσμών.
– με σαφές, πολυετές, ρεαλιστικό, βιώσιμο πλάνο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά προτεραιότητα στους κρίσιμους τομείς των υποδομών, του ανθρώπινου κεφαλαίου, του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
– με παρεμβάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, όπως η ενίσχυση της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων διατροφής.
– με έναν τραπεζικό τομέα που στηρίζει την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντί να αναπαράγει πελατειακές πρακτικές και να στηρίζει ολιγοπώλια
– με σχέδιο και κίνητρα για την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τη καινοτομία.
– και κυρίως με αποφασιστικότητα σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα.
Κατά τον κ. Τσίπρα “αυτό είναι το περίγραμμα της προοδευτικής διεξόδου με στόχο τη πραγματική σύγκλιση με κοινωνική δικαιοσύνη, που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος” ένα περίγραμμα που το διατρέχουν, όπω είπε, “τέσσερα Α” που συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Δηλαδή:
– Ανάπτυξη μεσοπρόθεσμη, με τρόπο διατηρήσιμο – η αναγκαία και βασική προϋπόθεση χωρίς την οποία η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις.
– Αναδιανομή και δικαιοσύνη με στήριξη του κοινωνικού κράτους και προστασία της εργασίας – ώστε οι καρποί της ανάπτυξης να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας,
– Ανθεκτικότητα – για να είναι σε θέση η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η κλιματική κρίση, καθώς και νέες πιθανές διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
– Ασφάλεια – απέναντι στην αυξημένη εγκληματικότητα αλλά και απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, στις δημόσιες υποδομές και συγκοινωνίες, αλλά και στις αλλαγές που φέρνει στη ζωή των ανθρώπων η μετάβαση σε ένα νέο σύνθετο περιβάλλον εργασίας.
Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι στη προηγούμενη εναρκτήρια εκδήλωσή του ΙΑΤ τον Ιούνιο, είχε μιλήσει για την ανάγκη “να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο «μαζί». Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση” ωστόσο πρόσθεσε με νόημα “Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο. Αλλά και ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Είναι προφανές ότι όταν δεν αρκεί η πρόσθεση των υφιστάμενων δυνάμεων, πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική δύναμη, ενδεχομένως μέσα από μια διαδικασία ανασύνθεσης».
Ο Τσίπρας είπε ακόμα: «Σε κάθε περίπτωση τόσο οι συνθήκες όσο και ο στόχος αλλά και ο δρόμος που ανέδειξα, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες ρήξεις, προκειμένου να υλοποιηθούν απαιτούν μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα τις στηρίζει. Και που θα αποτυπώνεται και στους πολιτικούς συσχετισμούς».
“Γιατί η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα. Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες” επισήμανε και υπογράμμισε
“Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο «κανένας» συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ας έχουμε κατά νου, χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής”.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε επίσης με νόημα στο παράδειγμα του Νέου Λαικού Μετώπου στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι “η συγκρότησή του δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση από τα πάνω, αλλά απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στις γειτονιές, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Έκφραση των αγώνων μιας κοινωνίας που έδωσε και δίνει μάχες στους δρόμους και μάλιστα πολλές από αυτές τις κερδίζει.”.
Τουτέστιν όπως κατέληξε “Έτσι κι εδώ κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δε θα υλοποιηθεί αν πρώτα δεν εκφράσει και κινητοποιήσει τη πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας. Της υγιούς επιχειρηματικότητας που ασφυκτιά μέσα στο πλαίσιο της διαφθοράς. Των νέων επιστημόνων μας, που συνεχίζουν να μεταναστεύουν από τη χώρα. Των σύγχρονων μη προνομιούχων που αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Της μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα δηλώνει ότι δε τα βγάζει πέρα. Και που αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει τη πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει.”.
- Είναι προφανές ότι η ομιλία Τσίπρα ήταν κόντρα σε όσα συμβαίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες αναμένεται να είναι ενδεχομένως καταλυτική για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο.
Στο Δημοτικό Θέατρο βρέθηκαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις “τάσεις” , όπως και από τη Νέα Αριστερά είναι, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και ο αντιδήμαρχος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης.
Εκεί ήταν και οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος, Ν. Φαραντούρης και Απ. Γκλέτσος, ωστόσο απών ήταν ο Παύλος Πολάκη, ενώ από τους προσκείμενους στον Στέφανο Κασσελάκη, παρέστη ο βουλευτής Ευ. Αποστολάκης, ο οποίος πάντως, έφυγε πριν αρχίσει η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ερευνα της Metron Analysis, σύμφωμα εν την οποία η ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα: “η ακρίβεια γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως “εισαγόμενο” πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων.
Στον όρο ακρίβεια συνοψίζονται πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής που σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη αύξηση του κόστους ζωής: βασικά αγαθά, ενέργεια, στέγαση, αλλά και υγεία, παιδεία, αναψυχή. Ενέχει και μια έντονη διάσταση χρόνου από τις δαπάνες της καθημερινότητας έως τις τακτικές δαπάνες σε μηνιαία βάση σε συνάρτηση με την οικονομική άνεση ή δυσκολία ενός ατόμου ή ενός νοικοκυριού καθώς περνάει ο μήνας. Ακόμη, επιδρά στην αίσθηση του ορίζοντα προσδοκιών των πολιτών αλλά και στις επιλογές πολιτικής που θα προέκριναν”
Παράλληλα σε άλλη έρευνα του ΚΕΠΕ που παρουσιάστηκε επίσης στην ίδια εκδήλωση:
-Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εδραιωθεί μία κατάσταση όπου τα φτωχότερα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν έναν σταθερά υψηλότερο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ).
-Ο περιορισμός του πληθωρισμού είναι αναγκαίος αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια.
-Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.