Κουτσούμπας προς κυβέρνηση: “Ξεμείνατε και από έμπνευση. Δεν πείθετε κανέναν πια”
Την πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζεται στην ατομική ευθύνη αλλά και στην εξυπηρέτηση εκ μέρους του κράτους των επιχειρηματικών συμφερόντων, κατήγγειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο μεγάλο απεργιακό μπαράζ σήμερα, από τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, τους ναυτεργάτες, τους λιμενεργάτες, τους εργάτες της Ζώνης που απεργούν φέρνοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους απεργούς υγειονομικούς και ντελιβεράδες τις προηγούμενες μέρες. Στις 6 Νοέμβρη ακολουθούν οι οικοδόμοι και στις 20 η πανελλαδική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των χιλιάδων απεργών εργαζομένων.
«Αυτό το απεργιακό μπαράζ είναι ηχηρή απάντηση σε όσους υποκριτικά προβληματίζονται για το εάν υπάρχει αντιπολίτευση αλλά και στην κυβέρνηση που λέει ότι θέλει αντιπολίτευση για να γίνετε καλύτερη! Ε τότε, ικανοποιείστε τα αιτήματα των απεργών», ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα το ΚΚΕ για την επαναφορά της 13 – 14ης σύνταξης ενώ τα άλλα κόμματα που δεν έβγαλαν άχνα!
Οσον αφορά τις πυρκαγιές, ο Δ. Κουτσούμπας κατέρριψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που κατά καιρούς επικαλείται η κυβέρνηση για να καλύψει τις ευθύνες της σχετικά με την πολιτική κόστους – οφέλους που εφαρμόζει, όχι μόνο στις πυρκαγιές αλλά συνολικά στα φυσικά φαινόμενα, θυσιάζοντας τελικά τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους από το επιλεκτικά ανίκανο κράτος.
Η σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το έγκλημα στο Μάτι, η «κλιματική αλλαγή» που έγινε «κλιματική κρίση», τα« ακραία καιρικά φαινόμενα», το «μόνο η πυρκαγιά στην Αν. Αττική ξέφυγε», οι «λίγοι πληγέντες κάτοικοι», η «μορφολογία του εδάφους», η «καταστροφή λιγότερων στρεμμάτων σε σύγκριση με άλλες χρονιές» και τόσα άλλα είναι δικαιολογίες της κυβέρνησης, για να καλύψει το κύριο, που είναι πως στη λογική του κόστους – οφέλους, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, δεν κατασκευάζει έργα πρόληψης και προστασίας του λαού, τα οποία δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ γιατί δεν έχουν κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εξήγησε.
Οσον αφορά την «ατομική ευθύνη», σημείωσε πως αυτή εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς, από τον καθαρισμό των οικοπέδων που πρέπει να γίνεται, αλλά με το κόστος να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, έως την ασφάλιση των σπιτιών που η κυβέρνηση σκοπεύει να την κάνει υποχρεωτική. Την ίδια ώρα, το κράτος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για καθαρισμό των δασών, για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, για αντιπυρικές δομές, για τη φύλαξη των δασών. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα, ότι ακόμα και σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν ικανοποιούν το αίτημα του κοινοτικού συμβουλίου του Βαρνάβα να τοποθετήσουν μια γεννήτρια για να έχουν ρεύμα τα αντλιοστάσια και να δίνουν νερό στους κρουνούς.
Κατήγγειλε ακόμη ότι στα Δασάρχεια λείπουν 1.500 δασάρχες και 10 χιλιάδες δασεργάτες, στην Πυροσβεστική πάνω από 4.000, ενώ στο τέλος του μήνα απολύονται 2.500 καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους και η κυβέρνηση δεν τους μονιμοποιεί, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Αναφέρθηκε στις μπίζνες που προωθεί η κυβέρνηση στα δάση, παραδίδοντας τον φυσικό πλούτο μέσω των αναδασώσεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα των ξυλοβιομηχάνων και των ξυλέμπορων αλλά και στα συμφέροντα της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης» που λυμαίνονται τα βουνά της χώρας – ακόμα και τον Γράμμο έβαλαν στο μάτι – ενώ το ρεύμα πουλιέται πανάκριβα στον λαό.
Καταλήγοντας, μίλησε για το μεγαλείο της προσφοράς του λαού που αναδείχθηκε και φέτος στις πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι ο λαός σώζει τον λαό, ενώ το αστικό κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά ικανότατο όταν θέλει να πετάξει ανθρώπους από τα σπίτια του και να στέλνει φρεγάτες στην Ερυθρά θάλασσα και F-16 σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις.
Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία:
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αναφέροντας ότι σήμερα είναι πραγματικά μια μέρα αγώνα, μια μέρα απεργίας για μεγάλο τμήμα του εργαζόμενου λαού της χώρας μας.
Σήμερα έρχονται στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργαζομένων, καθώς απεργούν οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία, οι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες της COSCO, οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.
Όλοι αυτοί οι κλάδοι παίρνουν τη σκυτάλη, από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, των ντελιβεράδων της e-food και της wolt, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.
Στις 6 του Νοέμβρη ακολουθούν οι οικοδόμοι και βέβαια στις 20 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλοι αυτοί οι αγώνες θα συναντηθούν σε ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι, μαζί με όλους τους υπόλοιπους κλάδους, που έχουν και τα δικά τους αιτήματα.
Είναι και αυτό το απεργιακό μπαράζ μια ηχηρή απάντηση σε όσους επιμένουν να προβληματίζονται υποκριτικά για το αν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα. Είναι απάντηση και στην κυβέρνηση, η οποία, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται, “θέλει ισχυρή αντιπολίτευση για να γίνεται καλύτερη”. Ορίστε, αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι, πεδίον δόξης λαμπρόν!
Ικανοποιήστε τα αιτήματα των απεργών για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματική ισχύ και σύγχρονα δικαιώματα, για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που διαλύουν τον εργάσιμο χρόνο, για κάλυψη των κενών στα σχολεία και κατάργηση των συγχωνεύσεων.
Πεδίον δόξης λαμπρόν και για όποιον θέλει να κάνει αντιπολίτευση, να στηρίξει αυτούς τους αγώνες, όπως κάνει σταθερά το ΚΚΕ. Όπως κάναμε και με την τροπολογία που καταθέσαμε στο νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ που ψηφίστηκε χθες και προέβλεπε επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τροπολογία την οποία η κυβέρνηση απέρριψε και από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έβγαλε άχνα κανείς.
Κυρίες και κύριοι,
Όσα βγάζουν σήμερα τους εργαζόμενους στον δρόμο δεν είναι καθόλου άσχετα με το θέμα που συζητάμε σήμερα. Κοινός τους παρονομαστής είναι το γεγονός ότι οι εργατικές, οι λαϊκές, οι κοινωνικές ανάγκες, θυσιάζονται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και της εξυπηρέτησής του από ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος.
Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορείτε να την κρύψετε, όσα προπαγανδιστικά επιχειρήματα κι αν ξετρυπώσετε και χρησιμοποιήσετε, τόσο εσείς όσο και ορισμένα τηλεοπτικά και άλλα “φερέφωνά” σας.
Στα 5μιση χρόνια που κυβερνάτε, έχουμε ακούσει τα πάντα από εσάς. Διαψεύστηκαν τα πάντα, το ένα μετά το άλλο. Και πλέον ξεμείνατε και από έμπνευση. Δεν πείθετε κανέναν πια!
Στην αρχή σάς άρεσε και σας βόλευε να συγκρίνεστε με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -και κυρίως με το έγκλημα στο Μάτι- και να λέτε ότι εσείς προστατεύετε την ανθρώπινη ζωή, οπότε τα σπίτια, τα δάση, τα ζώα, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που καίγονταν, περνούσαν σε δεύτερη μοίρα μπροστά σε αυτό το υπέρτατο αγαθό. Αυτό τελείωσε οριστικά πέρσι, με τους 28 νεκρούς συνανθρώπους μας στις πυρκαγιές.
Ενώ η μαύρη λίστα διευρύνθηκε και φέτος, με μία γυναίκα στην Αττική και άλλους δύο συνανθρώπους μας στην Κορινθία.
Έχουμε ακούσει βέβαια κι άλλα, τα ακούσαμε και σήμερα σε ένα βαθμό… Για τη “δύσκολη μορφολογία του εδάφους”, για τον “Υμηττό που είναι σαν μπακλαβάς” και άλλα τέτοια αμίμητα.
Τι να πείτε τώρα για τη φωτιά στην Ανατολική Αττική που ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα, από ένα οικόπεδο, διέσχισε πάνω από 50 χιλιόμετρα κι έφτασε να καίει μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, στην Πεντέλη, στα Βριλήσσια και στο Χαλάνδρι, κατακαίοντας συνολικά πάνω από 100.000 στρέμματα; Ότι είναι κι εδώ είναι δύσκολη ή αχαρτογράφητη η μορφολογία του εδάφους μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας;
Μάλιστα, ολόκληρη η διαδρομή αυτής της πυρκαγιάς, θα έπρεπε να σας είναι γνωστή και να έχετε πάρει τα απαραίτητα μέτρα, αφού είναι επί της ουσίας η ίδια ακριβώς πυρκαγιά που είχαμε και το 2009 και παλιότερα, το 1998. Κι αυτό ήταν που έλεγαν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Πόσες φορές πρέπει να καούν δηλαδή, οι ίδιες εκτάσεις, για να γίνουν αυτά που πρέπει;
Να σας πω, ένα απλό παράδειγμα που είναι ενδεικτικό, όμως, της λογικής σας. Εδώ και χρόνια, το κοινοτικό συμβούλιο Βαρνάβα, σας ζητά να τοποθετήσετε γεννήτριες ρεύματος για τα αντλιοστάσια, ώστε αυτά να λειτουργούν, ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος -κάτι που συμβαίνει συχνά σε φωτιές και συνέβη και στην πρόσφατη. Και δεν το κάνατε, με αποτέλεσμα να μην έχουν νερό οι πυροσβεστικοί κρουνοί την κρίσιμη στιγμή. Θέλετε και το άκρον άωτον; Δεν το έχετε κάνει ακόμα, μέχρι σήμερα την ώρα αυτή που μιλάμε! Τώρα, τι να σας πει κανείς; Τι να σας πούμε; Ότι και να σας πούμε είναι λίγο.
Μετά την πυρκαγιά στην Αττική βρήκατε το εξωφρενικό επιχείρημα ότι αυτοί που επλήγησαν ήταν “λίγοι”!!! Είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα όταν κάηκαν 100.000 στρέμματα, όταν μέσα σε 8 χρόνια έχουν καεί πάνω από 450.000 στρέμματα δάσους που είναι το 37% των δασών της Αττικής;
Υπάρχει κανείς που να μην πλήττεται από αυτή την τεράστια υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος; Χώρια φυσικά οι εκατοντάδες κατοικίες που υπέστησαν ζημιές, τα μαγαζιά, τα αυτοκίνητα που κάηκαν, οι αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή.
Αγαπημένο σας επιχείρημα, φυσικά, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι αυτό της “κλιματικής αλλαγής”, που πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε “κλιματική κρίση”, η οποία δημιουργεί πολλές ταυτόχρονες πυρκαγιές, δυσκολεύοντας την αντιμετώπισή τους. Και βέβαια τα περιβόητα “ακραία” και πάντοτε “πρωτοφανή” καιρικά φαινόμενα.
Αλήθεια, ποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο προκάλεσε την πυρκαγιά στην Κορινθία τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη; Πόσες άλλες πυρκαγιές υπήρχαν ταυτόχρονα εκείνες τις μέρες; Καμία είναι η απάντηση και το ξέρετε πολύ καλά.
Αφήστε λοιπόν τις δικαιολογίες και κοιτάξτε να προχωρήσετε άμεσα τις μελέτες και τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην Κορινθία, και αλλού βέβαια, γιατί -λόγω της συγκεκριμένης μορφολογίας και σύστασης του εδάφους που υπάρχει εκεί- ολόκληρα χωριά κινδυνεύουν να πνιγούν με τις πρώτες βροχές και μετά πάλι θα λέτε για την “κλιματική κρίση”.
Τελευταίο επιχείρημα που διαψεύσθηκε είναι αυτό που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ότι, από τόσες χιλιάδες πυρκαγιές, σάς ξέφυγε μονάχα μία, αυτή της Αττικής. Και δεν είναι μόνο ότι διαψεύσθηκε. Κυρίως είναι ότι αυτό, έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για ένα μεγάλο παραπλανητικό επιχείρημα.
Γιατί το ζήτημα, κ. Μητσοτάκη, δεν είναι πόσες πυρκαγιές σας ξέφυγαν. Είναι το γιατί ξέφυγαν και το τι κάνατε για να μην πιάσουν τόσες χιλιάδες φωτιές.
Και, βέβαια, ο λόγος που σας ξέφυγαν, είναι ότι προφανώς τα μεγάλα λόγια σας στις αρχές του καλοκαιριού, περί πλήρους ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού με τις κάμερες, τα drones κλπ, ήταν για να κρύψουν την μεγάλη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, για μία ακόμη χρονιά, όσον αφορά τα πραγματικά και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης. Αλλά ακόμη και σε αυτό, πάλι ψέματα λέτε.
Δηλαδή η πυρκαγιά στο Παγγαίο που έκαιγε σχεδόν έναν μήνα, τι έκανε, δεν ξέφυγε; Στην Πιερία; Στην Κορινθία; Στην Αχαΐα; Ή μήπως οι χιλιάδες σχετικά μικρότερες πυρκαγιές και τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν είναι κάτι που δεν αξίζει να μας απασχολήσει;
Θα σας φέρω μόνο ένα μικρό παράδειγμα: πριν λίγες μέρες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση σχετικά με μια πυρκαγιά -από τις τόσες παρόμοιες- που οι περισσότεροι μπορεί να μην θυμούνται πια. Αναφέρομαι σε αυτή που ξέσπασε στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας την Κυριακή 30/06/2024, με πολλά στρέμματα καμένα και μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες, με 20 σπίτια καμένα ολοσχερώς.
Ε, λοιπόν, έχουν περάσει τέσσερις ολόκληροι μήνες και οι δεκάδες πυρόπληκτες οικογένειες δεν έχουν ακόμα καν την δυνατότητα να αιτηθούν μέσω του συστήματος “Αρωγή”, ενώ δεν έχει δημοσιευθεί ούτε το αντίστοιχο ΦΕΚ. Και εν τω μεταξύ, όσο περνάει ο καιρός και οι κάτοικοι δεν μπορούν να προβούν σε καμία νόμιμη οικοδομική εργασία και έχουν μείνει στον δρόμο, ως διά μαγείας, πολλά κτήρια “αποχαρακτηρίζονται” από “κίτρινα” σε “πράσινα”, για προφανείς λόγους.
Οπότε μην βιάζεστε τόσο να περιορίσετε το πρόβλημα σε 1-2 πυρκαγιές, γιατί η πραγματικότητα λέει άλλα.
Τελευταίο λαμπρό επιχείρημα που ακούσαμε από τον υπουργό, τον κ. Κικίλια, είναι ότι τα καμένα στρέμματα φέτος, ήταν πιο κάτω από τον μέσο όρο τον τελευταίων ετών. Μας τελειώσανε όλα τα άλλα και τώρα μετράμε στρέμματα.
Ξέρετε, βέβαια, πολύ καλά ότι τα καμένα στρέμματα αθροίζονται χρόνο με τον χρόνο και ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κάθε χρόνο ρεκόρ σε αυτόν τον αριθμό, όπως το πετύχατε πέρσι και το 2021.
Μπορείτε, βέβαια, να συνεχίσετε με την ίδια πολιτική μέχρι να καούν όλα τα δάση της χώρας και μετά να πανηγυρίζετε που δεν κάηκε τίποτα, γιατί δεν θα υπάρχει πια τίποτα να καεί. Ικανούς, ακόμα και για αυτό το εφιαλτικό σενάριο, σας έχουμε.
Αν θέλαμε, κύριοι της κυβέρνησης (μην ειρωνεύεστε κυρία Μπακογιάννη, ακούστε πιο προσεκτικά αυτά που λέει η αντιπολίτευση) να βάλουμε έναν τίτλο σε όλα τα στάδια που περιλαμβάνει η αντιπυρική πολιτική σας είναι ο εξής: “Ατομική ευθύνη από τη μία και κρατική εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων από την άλλη”.
Ας τα δούμε ένα – ένα…
Ατομική ευθύνη στην πρόληψη: Σπαταλήσατε όλο το χρονικό διάστημα πριν την αντιπυρική περίοδο να μιλάτε μόνο για την ευθύνη των πολιτών να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, που φυσικά και είναι κάτι που πρέπει να γίνεται, κανείς δεν λέει όχι σε αυτό και όλοι πρέπει να συνδράμουμε.
Μέσα σε αυτό, βέβαια, προσθέτετε και νέα χαράτσια για τις ατομικές μελέτες πυροπροστασίας, για τις οποίες πρέπει να μεριμνήσει ο κάθε ιδιοκτήτης μόνος του, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Να μας μιλήσει, όμως, και το κράτος κάποια στιγμή, λέμε εμείς, για τον δικό του τομέα ευθύνης, δηλαδή για τα δικά του “οικόπεδα” που μένουν ακαθάριστα. Να μας μιλήσετε για τους τόνους των υπολειμμάτων από τους καθαρισμούς που, όντως έκαναν οι πολίτες, τα οποία ξέμειναν στους δρόμους, έτοιμα να “λαμπαδιάσουν”, επειδή δεν υπήρχε κανείς, ούτε ενδιαφέρθηκε κανείς να τους περισυλλέξει.
Να μας μιλήσετε για τους δασικούς δρόμους που δεν έχετε ανοίξει, για τον καθαρισμό των δασών που δεν έχετε κάνει, για τις αντιπυρικές ζώνες που δεν έχετε φτιάξει, για τις ανύπαρκτες αντιπυρικές υποδομές, για την πλημμελή φύλαξη και επιτήρηση των δασών.
Όπως και για όλα τα υπόλοιπα που λένε οι οδηγίες των δασαρχείων και δεν γίνονται. Γιατί δεν γίνονται; Γιατί τα έχετε ξηλώσει όλα!
Γιατί, για παράδειγμα, στη Δασική Υπηρεσία, οι κενές θέσεις μόνιμου και ειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, είναι κατά μέσο όρο το 70% των αναγκαίων. Λείπουν περίπου 1.500 θέσεις δασολόγων. Λείπουν 10.000 δασεργάτες. Η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη.
Γιατί ο δικός σας καημός είναι, πώς θα κάνετε και τα δάση μια κερδοφόρα μπίζνα, παραδίδοντας τη διαχείριση και την εκμετάλλευσή τους στους ξυλοβιομηχάνους και τους ξυλεμπόρους για παραγωγή βιομάζας, με κρατική μάλιστα επιδότηση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους από τη δεκαετία του 2000.
Και βέβαια, αυτοί οι κύριοι, έρχονται να προστεθούν στα άλλα, τα πολύ γνωστά και επώνυμα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτά της δήθεν “πράσινης ανάπτυξης”, που λυμαίνονται τα βουνά μας σε όλη τη χώρα και τα καταστρέφουν για να κερδοφορούν με τις ανεμογεννήτριες, ενώ η τιμή του ρεύματος τραβά την ανηφόρα.
Μέχρι και τον Γράμμο έχουν βάλει στο μάτι τώρα, διάφορα συμφέροντα και εσείς τους εξυπηρετείτε. Πάτε και ανοίγετε τεράστιους δρόμους μέσα σε περιοχή υψηλής προστασίας, αλλά να ξέρετε ότι ο λαός της περιοχής δεν θα το επιτρέψει.
Πάμε παρακάτω: Ατομική ευθύνη όταν ξεσπάσει η πυρκαγιά:
Το γνωστό “τρεχάτε να σωθείτε” με το περιβόητο 112, που από χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο που θα μπορούσε να είναι, λέμε εμείς -και είναι χρήσιμο εργαλείο, το μετατρέπετε σε “φύλο συκής” για τις δικές σας ανεπάρκειες.
Δεν πρωτοτυπείτε. Τα ίδια είδαμε, τα ακούσαμε και σήμερα απ’ τον πρωθυπουργό, πριν λίγες μέρες και στη Μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ. Με τις αρχές να λένε κυνικά στους κατοίκους της Φλόριντα ότι όποιος δεν φύγει θα πεθάνει, χωρίς να κάνουν τίποτα για να εξασφαλίσουν πώς θα γίνει αυτή η μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων. Ξέρετε από πού να αντιγράφετε ιδέες.
Την ίδια στιγμή το κράτος τι κάνει; Επαναπαύεται με μια δήλωση ενδιαφέροντος για παραγγελία νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών που το πρώτο θα έρθει το 2028 το νωρίτερο.
Τι κι αν όλοι οι ειδικοί σάς λένε, ότι τα εναέρια μέσα, παρά το ότι βοηθούν, δεν μπορεί να αποτελούν το κύριο μέσο καταστολής, αφού συμβάλλουν μόνο στην καθυστέρηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς!!!
Ότι πυρκαγιές σβήνουν ολοκληρωτικά, μόνο από καλά εκπαιδευμένες επίγειες δυνάμεις που γνωρίζουν τις τοπικές συνθήκες του δάσους, που βρίσκονται διασπαρμένες μέσα στο δάσος και μπορούν σε σύντομο διάστημα να πλησιάσουν και να σβήσουν την κάθε πυρκαγιά πριν εξελιχθεί. Αλλά… στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!
Την ίδια στιγμή, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μέσα καταστολής είναι κατά μέσο όρο το 1/3 αυτών που χρειάζονται για αποτελεσματική καταστολή. Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι περίπου ανάλογες και η χρηματοδότηση πολύ χαμηλότερη από τις ίδιες τις ανάγκες. Και μετά τολμάτε να επικαλείστε και να κρύβεστε πίσω από την αυτοθυσία των πυροσβεστών!
Ποιοι; Εσείς που ευθύνεστε για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Εσείς που τους αντιμετωπίζετε με καταστολή, όταν διεκδικούν τα αυτονόητα εργασιακά τους δικαιώματα και όσα χρειάζονται για να κάνουν καλά και σωστά τη δουλειά τους.
Οι μάχιμοι πυροσβέστες κατά την αντιπυρική περίοδο, φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους, αφού υφίστανται το “τέντωμα” του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές και την μη χορήγηση των οφειλόμενων ρεπό και αδειών! Κι αυτό, βέβαια, γίνεται για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού. Περίπου 4.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις των πυροσβεστών.
Πυροσβέστες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας μετακινούνται σε μέρη και περιοχές που δεν γνωρίζουν, ούτε έχουν επισκεφθεί ποτέ και πρέπει ξαφνικά να τις σώσουν! Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, καταλήγουν να επιχειρούν για πάνω από 24 ώρες, να κάνουν 32 συνεχόμενες ώρες υπηρεσία.
Φτάνουν να βασίζονται στην αλληλεγγύη του κόσμου για να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες τους σε φαγητό και νερό. Η εξάντλησή τους είναι τέτοια που πλέον καταγράφονται συστηματικά δεκάδες τραυματισμοί πυροσβεστών στα πύρινα μέτωπα. Μόνο φέτος, θρηνούν 2 νεκρούς συναδέλφους τους, εν ώρα υπηρεσίας, στην Σάμο και στον Ασπρόπυργο.
Η απύθμενη υποκρισία σας αποκαλύπτεται και από την απόφασή σας να απολύσετε οριστικά 2.500 εποχικούς πυροσβέστες την επόμενη εβδομάδα, στις 31 Οκτώβρη. Λες και οι ανάγκες που καλύπτουν -οι περισσότεροι από αυτούς- συνεχώς, επί 7 και 8 αντιπυρικές περιόδους, έχουν εκλείψει. Αν όντως τους θεωρείτε απαραίτητους, γιατί δεν τους μονιμοποιείτε τώρα, αμέσως, όπως ζητούν και οι ίδιοι μέσω των σωματείων τους, όπως θα σας ζητήσουν ξανά με την πανελλαδική συγκέντρωσή τους στην Αθήνα στις 31 Οκτωβρίου, όπως σας ζήτησε και το Κόμμα μας με ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα;
Κι όλα αυτά, σε ένα προσωπικό που ο μέσος όρος ηλικίας τους πλησιάζει τα 50 έτη, ενώ το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν είναι καν ενταγμένο στα Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα! Και αυτά, ξέρετε, εμείς δεν τα λέμε σήμερα.
Τα αναδείξαμε με την Ερώτηση που καταθέσαμε έγκαιρα, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τον Απρίλιο, και την οποία παρουσιάσαμε σε ειδική εκδήλωση εδώ, στη Βουλή, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, δασολόγων και στελεχών της πυροσβεστικής.
Γιατί όλα αυτά που σας λέω τόση ώρα, κ. Μητσοτάκη, δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας, είναι το καταστάλαγμα των προτάσεων των επιστημονικών φορέων και των ανθρώπων που δίνουν αυτές τις μάχες, που είναι μέσα στη μάχη με τη φωτιά. Αυτών, δηλαδή, που θα έπρεπε να ακούτε και να στηρίζετε, αλλά εσείς έχετε άλλες προτεραιότητες, και ακούτε άλλους, από ό,τι φαίνεται.
Θέσαμε αυτά τα ζητήματα και ψηλά στην προεκλογική ατζέντα των ευρωεκλογών. Αλλά εσείς μάλλον ήσασταν πολύ απασχολημένοι να μαλώνετε με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα πόθεν έσχες, τις βίλες, τις πισίνες και τα εκατομμύρια του ενός και του άλλου και δεν δώσατε και τόση σημασία.
Πάμε και στο τρίτο: Ατομική ευθύνη και στην αποκατάσταση των ζημιών και στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να μην καταλαβαίνει ότι έχετε ανοίξει μπίζνες με τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών. Έχετε ξεκινήσει από επιχειρήσεις, μεγάλες ακίνητες περιουσίες και οχήματα και προχωράτε προς την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων. Όχι απλά δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας, αλλά καθιστάτε τους κατοίκους υπεύθυνους για την περίπτωση που καούν τα σπίτια τους.
Από την άλλη, έχουμε τις υποσχέσεις του κράτους που έχουν μείνει υποσχέσεις, όπως δείχνει και το παράδειγμα που σας έδωσα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμα. Και βέβαια κάποιες αποζημιώσεις και ενισχύσεις που δεν φτάνουν, σε καμία περίπτωση, για να καλύψουν τις ζημιές.
Τα ίδια και στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Ατομική ευθύνη κι εδώ, με φαιδρότητες τύπου “πρασινίζω την αυλή μου” και με τις διάφορες αποσπασματικές πρωτοβουλίες αναδάσωσης που άλλες γίνονται με καλή πρόθεση και άλλες για να πάνε διάφοροι καλοθελητές, παράγοντες και να φωτογραφηθούν και να προωθήσουν άλλα σχέδια.
Όλες όμως είναι έξω από ένα κεντρικό, επιστημονικό σχέδιο για το τι θα φυτευτεί, πότε, πού, σε ποια ποσότητα, με αποτέλεσμα, είτε να μην προσφέρουν πρακτικά τίποτα, είτε να κάνουν και μεγαλύτερη ζημιά.
Μετά από όλα αυτά, προκύπτει το ερώτημα, κ. Μητσοτάκη και κύριοι της κυβέρνησης: Πρόληψη δεν μπορείτε να κάνετε, καταστολή δεν μπορείτε να κάνετε, αποζημιώσεις δεν μπορείτε να δώσετε, αποκατάσταση δεν μπορείτε να κάνετε…. Όλα επαφίενται στην ατομική ευθύνη των πολιτών και στον “αυτόματο πιλότο” των οικονομικών συμφερόντων και του “κόστους- οφέλους”. Τελικά, εσείς, υπάρχει κάτι που να μπορείτε να κάνετε;
Πέρα από εξυπηρετήσεις συμφερόντων; Κι αν όχι, τι παριστάνετε σε αυτά τα έδρανα που κάθεστε 5,5 χρόνια τώρα;
Κυρίες και κύριοι,
Μαζί με εσάς, ο μεγαλύτερος ένοχος για την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας κάθε χρόνο με τις πυρκαγιές, αλλά και με τις πλημμύρες, όπως και όταν γίνεται σεισμός, και σε περίπτωση ενός μεγάλου “ατυχήματος”, είναι και η πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες εφαρμόζει φανατικά η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και στηρίζουν φανατικά όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.
Πρόκειται για τις κατευθύνσεις που κυνικά και προκλητικά λένε το εξής:
Πως τα έργα αντιπυρικής προστασίας, και όλα τα αντίστοιχα, είναι “μη επιλέξιμα” για χρηματοδότηση από τα διάφορα πακέτα, όπως για παράδειγμα το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω μεγάλου κόστους που δεν αποφέρει το αντίστοιχο “όφελος”, δηλαδή οικονομικό κέρδος για κάποιους.
Γιατί έτσι μόνο μετράτε εσείς το όφελος, με το τι και πόσα θα βάλουν στην τσέπη οι διάφοροι επιτήδειοι του κεφαλαίου.
Κομμάτι αυτής της πολιτικής ήταν και η αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση και τη μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μια διάσπαση που ξεκίνησε το 1998, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις, με τραγικά αποτελέσματα.
Πρόκειται για μια λογική που, για λόγους κόστους, μετατρέπει την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από πολιτικό και επιστημονικό ζήτημα τεκμηριωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας από κάθε κίνδυνο, σε επιχειρησιακό πρόβλημα, που ξεκινά από τη στιγμή που θα ξεσπάσει η δασική πυρκαγιά και όχι πριν αυτή ξεσπάσει, όπως θα έπρεπε.
Ένοχος είναι το σημερινό κράτος και η επιλεκτική ανικανότητά του. Ανίκανο όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής… Ικανότατο εκεί που θέλει!
Όπως, για παράδειγμα, όταν είναι να πετάξει ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους με τους πλειστηριασμούς των κορακιών. Όταν είναι να στείλει φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα και F-16 να συνοδεύουν πυρηνικά βομβαρδιστικά σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις!
Απέναντι σε όλους αυτούς τους ενόχους για τα κατά συρροή εγκλήματα έλαμψε και φέτος το μεγαλείο της προσφοράς και της δύναμης, τόσο των πυροσβεστών μας, όσο και των κατοίκων, των εθελοντών, ανάμεσά τους και των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που μπήκαν στη μάχη για να σώσουν σπίτια, περιουσίες, ζώα και δάση, για να οργανώσουν την αλληλεγγύη στους πληγέντες, κάνοντας πράξη το σύνθημα “μόνο ο λαός σώζει τον λαό”.
Και αυτός ο λαός είναι που έχει τη δύναμη, με την πάλη του, να διεκδικήσει και μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης, αλλά και να ανατρέψει οριστικά αυτή την διαχρονική επικίνδυνη πολιτική, αυτό το κράτος, που θυσιάζει τις ανάγκες και τις ζωές των πολλών για τα κέρδη των λίγων.
Θα έρθει η στιγμή που, μαζικά θα σας γυρίσουν την πλάτη, όλοι όσοι σάς εμπιστεύτηκαν και σάς έδωσαν επανειλημμένα “τράτο” τόσα χρόνια και σήμερα νοιώθουν πως απογοητεύτηκαν οικτρά… Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία».