Αγαπηδάκη: Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της πρόληψης

Αγαπηδάκη: Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της πρόληψης

Αναφερόμενη στις σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας στον τομέα της πρόληψης και της δημόσιας υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών γύρω από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.  

«Η κυβέρνηση επενδύει στην πρόληψη. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ αποτελεί ένα όραμα της κυβέρνησης, που έγινε πραγματικότητα, με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας τι ισχύει με τις επιμέρους προσυμπτωματικές εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ αλλά και πώς οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται πιο αναλυτικά, μπαίνοντας στα αντίστοιχα sites που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό που τόσο η κα Αγαπηδάκη, όσο και ο κ. Γεωργιάδης τονίζουν με κάθε ευκαιρία είναι να μην προσπεράσουν οι πολίτες το μήνυμα που λαμβάνουν από το υπουργείο μέσω της ΗΔΙΚΑ, αλλά να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προβούν στον δωρεάν προληπτικό έλεγχο για διάφορους τύπους καρκίνου και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το Πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

«Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι αποκτούμε το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης στη χώρα. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως κάνουν πάρα πολλές χώρες, έχουμε πρώτης γραμμής το self-test, το οποίο είναι απλό και εύχρηστο, και μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε στο σπίτι. Έτσι, λοιπόν, είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε στα εργαστήρια της επιστήμης το self test, το οποίο τι κάνει; Να το αποσαφηνίσω αυτό, δεν ανιχνεύει τον καρκίνο, ανιχνεύει τον παράγοντα κινδύνου. Όπως, δηλαδή, πάμε και κάνουμε μία εξέταση αίματος κι έχουμε υψηλή χοληστερόλη, αλλά δεν διαγιγνώσκει στεφανιαία νόσο αυτή η εξέταση, πάμε στον καρδιολόγο μετά. Έτσι, και με το self test κάνουμε αυτό το τεστ για να δούμε αν έχουμε παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα και μετά πάμε στο γαστρεντερολόγο για να δούμε τα περαιτέρω. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, καθώς αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες και ακολουθούμε. Γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν είναι αυθαίρετη.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, έχουμε ήδη συμβάσεις με 6.500 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε άλλες χίλιες, δηλαδή 7.500 και έρχονται κάθε μέρα καινούργιες. Επιπλέον, έχουμε πάνω από 100 διαγνωστικά σε όλη τη χώρα για τις γαστρεντερολογικές εξετάσεις και αντίστοιχα πάνω από 300 σημεία για τις γυναικολογικές εξετάσεις. Θέλω να μπαίνουν οι πολίτες στα site, για παράδειγμα για το μαστό είναι το mastografia.gov.gr, για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι testpap.gov.gr, για τον καρκίνο του  παχέος εντέρου είναι colon.gov.gr, ώστε να βλέπουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία και τα ιατρεία στην περιοχή τους και να απευθύνονται σε αυτά για τις προληπτικές τους εξετάσεις». 

Το εμβόλιο έναντι του HPV και η μείωση νέων περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

«Αν συνδυάσουμε το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τον εμβολιασμό έναντι του HPV, σε 10 χρόνια, η χώρα μας θα έχει σχεδόν μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τα οποία ευθύνεται ο ιός HPV. Αυτό είναι ένα πολύ σπουδαίο εθνικό στοίχημα, που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Το εμβόλιο αποζημιώνεται για κορίτσια και αγόρια, μάλιστα έχουμε διευρύνει και τα ηλικιακά όρια και είναι αλήθεια ότι κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από το 2022, παρατείνουμε συνεχώς χρονιά με τη χρονιά, την αποζημίωση.

Γιατί αυτό που θέλουμε είναι ακριβώς σε δέκα χρόνια με αυτό το νέο συνδυαστικό σύστημα, έλεγχο με δωρεάν test pap, δωρεάν HPV DNA τεστ και παράλληλα τον εμβολιασμό να μπορεί η χώρα να μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται σε αυτόν τον ιό και είναι αυτός που -κατά συντριπτική πλειονότητα- οφείλεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που για πολλές γυναίκες είναι θανατηφόρος».

Το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα για 5,5 εκατομμύρια πολίτες

«Αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων που είναι επίσης ένα τεράστιο πρόγραμμα. Αφορά άτομα ηλικίας 30 ως 70 ετών, 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Θα έχουμε 10 κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές, που εάν ο πολίτης έχει στεφανιαία νόσο ή διαγνωστεί να έχει κάποια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, θα παραπέμπεται κατευθείαν προκειμένου να βρει τη λύση όποια και αν είναι αυτή. Κάθε είδους καρδιολογικό πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε αυτά τα 10 κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα και έχουμε έτσι μεγάλη χαρά να συντονίζεται αυτή η προσπάθεια από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μας έχει υποστηρίξει πάρα πολύ ο Πρύτανης, ο κύριος Σιάσος που είναι και καρδιολόγος, ήταν και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Έχει μία μεγάλη ευαισθησία για το θέμα αυτό και νομίζω ότι θα δώσουμε και μία εμπειρία διαφορετική στον πολίτη, τι σημαίνει τελικά να μη χάνεσαι μέσα στο σύστημα υγείας».

Έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου του πνεύμονα

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο έχουμε δρομολογήσει να εφαρμόσουμε μέσω ΕΣΠΑ. Θα γίνει το ’25, σε τουλάχιστον 4 νοσοκομεία της χώρας. Στην περίπτωση των προγραμμάτων πρόληψης που συζητάμε μέχρι τώρα πάμε όπως λέμε σε υγιή πληθυσμό.  Το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού για τον καρκίνο του πνεύμονα αφορά πολίτες που είναι σε υψηλό κίνδυνο ήδη. Ποιοι είναι αυτοί;  Αυτοί που έχουν καπνίσει 20 χρονοπακέτα, όπως μας λένε οι επιστήμονες. Τι σημαίνει αυτό; 1 πακέτο κάθε μέρα για 20 χρόνια ή 2 πακέτα κάθε μέρα για 10 χρόνια».

Δίνουμε αγώνα να ανατάξουμε το ΕΣΥ

«Ερχόμαστε λοιπόν να κάνουμε μία επένδυση που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα και αφορά στο να προλάβουμε τη νόσο. Ήμουνα εχθές στην Κοζάνη για το πρόγραμμα ενάντια στην παιδική παχυσαρκία, γίνεται μία πανελλαδική προσπάθεια στον τομέα αυτόν, έχουμε τις προληπτικές εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των χρονίων νοσημάτων, έχουμε αντίστοιχα προγράμματα που θα τα δείτε να ξετυλίγονται σιγά-σιγά και σε άλλους τομείς. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της πρόληψης. Ξέρω ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πάρα πολύ δύσκολη, γίνεται μία πραγματικά πολύ σκληρή προσπάθεια από την ηγεσία του υπουργείου υγείας και ο υπουργός, ο άδωνις γεωργιάδης, και ο αρμόδιος υφυπουργός, ο κ. Θεμιστοκλέους, και ο Δημήτρης ο Βαρτζόπουλος, όλοι ο καθένας στο μετερίζι του κάνουμε έναν αγώνα για να μπορέσουμε να ανατάξουμε το ΕΣΥ».

Υπενθυμίζεται ότι όλο το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και τα έργα αναβάθμισης του ΕΣΥ στηρίζονται σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά Άρθρα