Θάνατος Γκιουλέν: Η μάχη για την ηγεσία της FETÖ κρύβει… ακίνητα και δισεκατομμύρια δολάρια
Μετά τον θάνατο του Τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατονομάστηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, το μεγάλο ερώτημα που έχει προκύψει για τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι ποιος θα τον διαδεχθεί στο τιμόνι της πολυδαίδαλης οργάνωσής του με παραρτήματα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Το πιο σημαντικό όμως είναι κυρίως ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης, τα οποία υπολογίζονται σε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σε 300-400 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται τα ετήσια έσοδα από σχολεία και ακίνητα σε όλο τον κόσμο.
Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Μπαρίς Πεχλιβάν με τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν, μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει στη FETÖ και η μάχη για την εξουσία στο εσωτερικό της οργάνωσης φουντώνει. Κρίσιμα ζητήματα όπως ο έλεγχος μιας περιουσίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η συμμετοχή στην τελετή κηδείας και η συμμετοχή στη νέα διοίκηση μπορούν να προκαλέσουν βαθιές πληγές στο εσωτερικό της οργάνωσης.
Η μεγαλύτερη διαμάχη της οργάνωσης θα είναι ποιος θα διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια δολάρια της περιουσίας της. Ειδικότερα, τα σχολεία στις ΗΠΑ και άλλες επενδύσεις εκτός Τουρκίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των μελών της οργάνωσης.
- Ο Γκιουλέν δεν παντρεύτηκε ποτέ. Όπως είχε εκμυστηρευτεί σε παλαιότερη συνέντευξη του κάποια στιγμή στο όνειρο του είδε τον Προφήτη Μωάμεθ και τον ρώτησε αν θα έπρεπε να παντρευτεί. Τότε ο Προφήτης, σύμφωνα με τη διήγηση του Γκιουλέν, του γύρισε την πλάτη. Έτσι κατάλαβε ότι δεν θα έπρεπε να παντρευτεί και να κάνει παιδιά.
Έτσι χωρίς φυσικούς κληρονόμους η τεράστια περιουσία της οργάνωσής του θα διεκδικηθεί από τα ηγετικά της μέλη, που όμως σίγουρα αυτή η «μάχη» θα επιφέρει προβλήματα στην οργάνωση όπως σημειώνουν Τούρκοι αναλυτές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η κηδεία του Γκιουλέν θα αποτελέσει σημαντικό δείκτη της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ των μελών της οργάνωσης. Αυτοί που θα παραστούν στην κηδεία και αυτοί που δεν θα παραστούν θα διαμορφώσουν τη νέα δομή εντός της οργάνωσης, αποκαλύπτοντας πολλά για την επόμενη μέρα.
Αυτό που φοβίζει όσους θα παραμείνουν στην οργάνωση, είναι εκείνοι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη νέα διοίκηση, καθώς μπορούν να αποκαλύψουν το εσωτερικό πρόσωπο της οργάνωσης λέγοντας τις εμπειρίες τους. Αυτό μπορεί να προσδώσει μια νέα διάσταση τόσο στις δικαστικές διαδικασίες στην Τουρκία όσο και στον διεθνή αγώνα κατά της FETÖ.
- Σε ένα άρθρο που έγραψε η Χαντέ Φιράτ τον περασμένο Ιούλιο στην Χουριέτ, είχε επιστήσει την προσοχή στις διαιρέσεις εντός της FETÖ και στον αγώνα για τα χρήματα, καθώς από τότε η υγεία του Φετουλάχ Γκιουλέν είχε επιδεινωθεί σημαντικά.
Με το θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν, ξεκίνησε μια περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας στη FETÖ. Τα δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία θα κλιμακώσουν περαιτέρω την πάλη για την εξουσία στο εσωτερικό της οργάνωσης, με την Τουρκία να εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία, καθώς ακόμα υπάρχουν πολλά μέλη της οργάνωσης που δρουν στην χώρα. Στο στόχαστρο της Άγκυρας έχουν μπει και οι λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων που πιθανολογείται ότι διακινούνται από μέλη της οργάνωσης στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Αμπντουραχμάν Σιμτσέκ της εφημερίδας Σαμπάχ, ο πιθανότερος διάδοχος του Γκιουλέν είναι ο Σουάτ Γιλντιρίμ, καθώς είναι γνωστό ότι ζούσε στο ίδιο διαμέρισμα με τον Γκιουλέν στην πόλη Αδριανούπολη ήδη από το 1960, γι’ αυτό και θεωρείται ο πιο κοντινός του κατά τη διάρκεια της ζωής του και ο πιο ενημερωμένος για την οργάνωση. Ο 81χρονος Γιλντιρίμ αποφοίτησε από μια θρησκευτική ακαδημία στην Άγκυρα το 1964. Όμως η ηλικία του είναι ανασταλτικός παράγοντας, εκτός κι αν αναλάβει ως μεταβατικός ηγέτης.
Τα ονόματα του Τζεβντέτ Τουρκιόλου, που φέρει το παρατσούκλι «Μακρύς Τζεβντέτ» και περιγράφεται ως το μαύρο ταμείο του Γκιουλέν, και του Μουσταφά Ουζτζάν, ο οποίος λέγεται ότι είναι το «νούμερο ένα» στην οργάνωση μετά τον Γκιουλέν, ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο στη συζήτηση για το ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης της οργάνωσης.
- Ο Τουρκιόλου, του οποίου η εγγύτητα με τον Γκιουλέν αυξήθηκε μετά τον γάμο του με τη Μεμπρουκέ, την κόρη του αδελφού του Γκιουλέν, είναι ένα όνομα που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων εντός της οργάνωσης.
Ο Τουρκιόλου, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι νάρκωσε τον Γκιουλέν για να τον κάνει να φαίνεται υγιής, προκειμένου να αποτρέψει τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς την οργάνωση, και ότι δημοσίευσε βίντεο που είχαν γυριστεί στο παρελθόν σαν να ήταν καινούργια, προκειμένου να αποτρέψει τη διάλυση της οργάνωσης, είναι γνωστός ως το πρόσωπο που απήγαγε τον αρχηγό της οργάνωσης από το αγρόκτημά του στην Πενσυλβάνια και τον πήγε στο σπίτι του γαμπρού του, προκειμένου να διαχειριστεί ο ίδιος τα χρήματα της οργάνωσης.
- Το γεγονός ότι ορισμένα από τα 10 σπίτια, βίλες, αρχοντικά και αγροκτήματα που είναι καταχωρημένα στον Τζεβντέτ Τουρκιόλου και στα μέλη της οικογένειάς του με το ίδιο επώνυμο είναι αρκετά πολυτελή και μεγάλα, ενισχύει τους ισχυρισμούς ότι ο Τουρκιόλου, ο οποίος είναι το μυστικό χρηματοκιβώτιο της οργάνωσης, υπεξαίρεσε τα χρήματα της οργάνωσης.
Ο Μουσταφά Οζτζάν, ο οποίος φαίνεται να είναι ένας από τους πιθανούς αντικαταστάτες του Γκιουλέν, αναφέρεται ως «πρόεδρος» της «The Light Inc.», της επίσημης οργάνωσης των τριών εκδοτικών οίκων του Ant Kitapevi, με έδρα το Clifton του New Jersey.
Ο Οζτζάν, ο οποίος φέρεται να έχει ενεργήσει στενά με τον Τουρκιόλου, δημιούργησε επίσης ένα σύστημα που απαιτούσε να του αποστέλλεται το 15% των εσόδων όλων των δομών της χώρας στον κόσμο, αφού διορίστηκε ως ο λεγόμενος «ιμάμης της Τουρκίας» από τον Γκιουλέν, και το θέμα του πόσα από τα χρήματα που εισέπραξε ξόδεψε για την οργάνωση και πόσα καταχράστηκε, ήταν συχνά στην ημερήσια διάταξη της βάσης της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια.
- Από την άλλη πλευρά, το όνομα του Αμπντουλάχ Αϊμάζ, του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της οργάνωσης, ο οποίος αντιτίθεται στον Τουρκιόλου, ο οποίος φέρεται να έχει πλουτίσει ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια και ο οποίος θέλει να έχει λόγο στην οργάνωση μετά το θάνατο του Γκιουλέν, τραβά επίσης την προσοχή.
Προηγουμένως, είχε υποστηριχθεί ότι ο Αϊμάζ απείλησε την αμερικανική πλευρά με το πρόσχημα ότι «θα αποχωρήσει από την οργάνωση ως ευρωπαϊκό παράρτημα», αν χρειαστεί, και ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σκληρές μάχες μεταξύ εκείνων που θέλουν να διατηρήσουν την εξουσία στην οργάνωση, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δολοφονίες. Είναι γνωστό ότι ορισμένα εξέχοντα μέλη της οργάνωσης, δρουν με τον Αϊμάζ.
- Τα ονόματα του βασικού στελέχους του λεγόμενου «Ανώτατου Αρχηγικού Συμβουλίου» εντός της οργάνωσης αναφέρονται επίσης ως πιθανά άτομα που θα μπορούσαν να αναλάβουν την οργάνωση μετά τον Γκιουλέν.
Οι Μουσταφά Οζτζάν, Μπαρμπαρός Κοτσακούρτ, Ισμαήλ Μπουγιουκτσελεμπί, Αντίλ Οκσούζ, Αμπντουλάχ Αϊμάζ και Eκρέμ Ντουμανλί είναι μεταξύ των ονομάτων του λεγόμενου συμβουλίου, ενώ την προσοχή τραβά και το όνομα Οσμάν Σιμτσέκ, ο οποίος ηγείται της λεγόμενης «επιτροπής μουλάδων».
- Πάντως στην Τουρκία με χαρά υποδέχτηκαν τον θάνατο του Γκιουλέν ενώ τα σχόλια εναντίον του ξεπέρασαν κάθε μέτρο.
Ενδεικτικά το TRT σημείωσε «Πέθανε ο τρομοκράτης Φετουλάχ Γκιουλέν, ένας προδότης και εχθρός της θρησκείας που πέρασε όλη του τη ζωή συνωμοτώντας εναντίον της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Δεν του δίνουμε τη συγχώρεσή μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την τελευταία επιθυμία του ιεροκήρυκα να ταφεί στην Τουρκία, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει και η τελετή της κηδείας θα γίνει στο κτήμα του κουνιάδου του, Τζεβντέτ Τουρκιόλου, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια ο Γκιουλέν, σύμφωνα με το OdaTV.