Παρέμβαση Τσίπρα: Τέσσερις άξονες του Σχεδίου Ανασυγκρότησης για σύγκλιση με την ΕΕ
“Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον”, αναφέρει το logo του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο διοργανώνει τη νέα εκδήλωση που επικεντρώνεται στην οικονομία με θέμα “Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”. Η νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού έρχεται μόλις τρεις μήνες μετά τη διεθνή διημερίδα (Συμφωνία των Πρεσπών, κίνδυνος ακροδεξιάς στην Ευρώπη) και ουσιαστικά -σύμφωνα με αναλυτές- διαμορφώνει το πλαίσιο πρωτοβουλιών με πεδίο αναφοράς τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή κοινωνική πραγματικότητα.
Όπως αναφέρουν πηγές του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα η προσέγγιση επιχειρεί να φωτίσει μια πολιτική αντίληψη που έχει ως στόχο να αναδείξει έναν διαφορετικό στρατηγικό ρόλο του κράτους από αυτόν που ακολουθείται με την ταμπέλα του επιτελικού.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού θα κινηθεί στους εξής άξονες απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα όπως:
- Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας;
- Υπάρχει σύγκλιση, ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη;
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων;
- Και πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ;
Παράλληλα με τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσίαση ερευνών από το ΚΕΠΕ και τη Μetron Analysis οι οποίες καταγράφουν τον αντίκτυπο των κυβερνητικών οικονομικών πολιτικών στην κοινωνία και τους πολίτες.
- Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, ο πιό στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στα θέματα οικονομίας, θα αναφερθεί στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
- Ο Γιώργος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους».
- Ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης θα παρουσιάσουν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».
Ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν και θα εξηγήσουν γιατί η ακρίβεια στη χώρα μας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ποιες λύσεις μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας και της στέγασης.
Πρόκειται για τους:
- Επιστήμη Οικονομοπούλου, Δικηγόρος – Clifford Chance
- Θωμάς Μαλούτας Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
- Μαρία Καραγιάννη– Προγράμματα Στέγασης Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης),
- Τάκης Κορκολής, Δ/ντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ
Επιπλέον 4 υπουργοί από τρεις διαφορετικές κυβερνητικές περιόδους (Κυβέρνηση Τσίπρα, Παπανδρέου, Σημίτη) θα δώσουν το δικό τους στίγμα για την σημερινή κατάσταση, αλλά και το πού θα πρέπει να πάμε.
Πρόκειται για τους Λούκα Κατσέλη, Νίκο Χριστοδουλάκη, Γιάννη Δραγασάκη.
Στη συζήτηση θα παρέμβει η υποψήφια Πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Lucie Castets, που θα μεταφέρει την εμπειρία από την Γαλλία και θα αναφερθεί στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη, σήμερα, που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις.
Ίσως δύο από τις σημαντικότερες επισημάνσεις για την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα (πέραν από την έντονη κοινωνική ατζέντα και την κριτική κατά πολλούς άδικη καθότι σε μνημονιακά χρόνια, για τη φορολογική πολιτική) αποτελούν τόσο η “προίκα” των 37 δισ. και η έξοδος της χώρας από το βαθύ οικονομικό σκότος των μνημονιακών επιλογών.
Τώρα 6 χρόνια μετά η οικονομία επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο καθώς αποτελεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική και κοινωνική ατζέντα. Η ήδη επιβαρυμένη ελληνική κοινωνία από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλά κυρίως από την διαρκώς επιδεινούμενη ακρίβεια, υφίσταται μεγαλύτερες και βαρύτατες αρνητικές συνέπειες.
Σε όλα αυτά στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας των πολιτών έρχονται να προστεθούν η ασυδοσία στην αγορά εργασίας, η διάλυση των δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας, όπως του ΕΣΥ, αλλά και η διαφθορά.
Αλλά όλα αυτά, αποτελούν αντικείμενο μιας συναφούς πλην όμως ξεχωριστής ανάλυσης που άπτεται της λειτουργίας του Κοινωνικού Κράτους, κάτι που όπως πληροφορείται το libre θα αποτελέσει το βασικό θέμα μιας νέας εκδήλωσης του Ινστιτούτου.