Βόρεια Μακεδονία: Αναβρασμός από ανώνυμο mail για “προδοσία” του Μίτσκοσκι
Μια ομάδα υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε μια ανώνυμη επιστολή στα μέσα ενημέρωσης, σε πολλές ξένες πρεσβείες και στο γραφείο της προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοβσκα στην οποία δήλωσαν ότι είχαν λάβει πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός σχεδίαζε να καταργήσει την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και την Υπηρεσία Πληροφοριών και να ιδρύσει μια νέα κομματική υπηρεσία. Οι αξιωματικοί κατηγορούν ότι αντί για εμπειρογνώμονες, τον νέο νόμο ετοιμάζουν «κομματικοί και εγκληματίες», «άτομα που είτε έχουν καταδικαστεί είτε διώκονται στην Εισαγγελία» και φοβούνται ότι μια τέτοια πράξη έχει σκοπό να «εγκαταστήσει πλήρη πολιτικό έλεγχο στη Δημοκρατία της [Βόρειας] Μακεδονίας, παρόμοιο με τη Βόρεια Κορέα».
«Με αυτήν την επιστολή, θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι υπάρχει προδοσία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δηλαδή του τομέα ασφάλειας αυτής της χώρας, που κατά τη γνώμη μας είναι η βάση στην οποία υπάρχει η Μακεδονία. Καθημερινά λαμβάνουμε πληροφορίες από μέλη του ΝΑΤΟ ότι η κορυφή του κράτους ετοιμάζεται να καταργήσει την Υπηρεσία Πληροφοριών. Η κατάργηση δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά εισαγωγή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε αυταρχισμό και κομματικό έλεγχο. Στόχος της κρατικής ηγεσίας είναι να κομματιάσει το λίγο που παραμένει επαγγελματικό, όλα με στόχο την εγκαθίδρυση πλήρους πολιτικού ελέγχου στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρόμοια με τη Βόρεια Κορέα» αναφέρει το email.
Οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται πίσω από την ιδέα της κατάργησης των βασικών υπηρεσιών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι οποίες, σύμφωνα με την επιστολή, σχεδίαζαν να διορίσουν ένα στενό πρόσωπο στον επικεφαλής της νέας υπηρεσίας.
«Οι πληροφορίες που έφτασαν σε εμάς δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να καταργήσει την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας και να ιδρύσει μια νέα κομματική υπηρεσία που δεν θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες, αλλά μόνο την πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα που προετοιμάζουν το νέο νόμο είναι πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί είτε διώκονται στην Εισαγγελία. Δεν περιλαμβάνονται εμπειρογνώμονες από το ευρύ κοινό, μόνο κομματικοί κολλητοί και εγκληματίες. Η αλαζονεία και η επιθυμία για εγκαθίδρυση τυραννίας οδηγούν στο γεγονός ότι το πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι επικεφαλής αυτής της νέας υπηρεσίας δεν είναι από τον τομέα της ασφάλειας και έχει στενές προσωπικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και αυτή τη στιγμή εργάζεται για εταιρεία ως διευθυντής μάρκετινγκ. Επί του παρόντος, η Δημοκρατία της Μακεδονίας αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων από διάφορες πλευρές, όπου η Υπηρεσία Πληροφοριών είναι περισσότερο από απαραίτητη, μόνο ένας αδαής ή συμβιβασμένος θα ήθελε να την καταργήσει. Υπάρχει επίσης μεγάλη επιθυμία ορισμένων κέντρων εξουσίας να μην έχουν Υπηρεσία Πληροφοριών, δυστυχώς στο πλευρό τους είναι ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας – αναφέρει το email που απέστειλαν.
Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πληροφοριών απευθύνουν έκκληση στην Πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοβσκα να αντιταχθεί σε αυτήν την απόφαση και να αποτρέψει την κατάργηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών.
«Έχουμε όλες τις πληροφορίες που θα χρησιμοποιήσουμε σωστά στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για να ενημερώσουμε το κοινό για το τι προδοσία θέλει να κάνει αυτή η κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα μας περιμένουν πολιτικές συλλήψεις εντός της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αυτό που κανένας εχθρός δεν μπόρεσε να κάνει τον περασμένο χρόνο, το κάνει αυτή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, γνωρίζουμε ορισμένες παράνομες ενέργειες στην κορυφή του Οργανισμού, καθώς και κομματικές δραστηριότητες που απαγορεύονται από το νόμο, αλλά θα επιλύσουμε αυτά τα θέματα με θεσμικό τρόπο. Είναι προφανές ότι ο νεοδιορισθείς διευθυντής και αναπληρωτής εργάζονται για τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα κάποιου και όχι για τα συμφέροντα του κράτους και του Οργανισμού» αναφέρεται στα ανώνυμα email, το οποίο υποστηρίζεται από «ενεργούς υπαλλήλους των Πληροφοριών Υπηρεσία», ένας «Φορέας» που δεν μπορεί να αναγνωριστεί δημόσια λόγω του νόμου.
Παρεμπιπτόντως, στις 28 Ιουνίου, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε να απολύσει τον πρώην διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ερόλντ Μουσλίου, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αλβανός επικεφαλής της Υπηρεσίας από το 2019, και στη θέση του διόρισε την Γκαμπρίελα Γιακόβλεβα.
Η Πρόεδρος όμως διόρισε επίσης νέα αναπληρώτρια διευθύντρια όπου υπήρξαν δημόσιες αντιδράσεις πως δεν πληροί τις νομικές προϋποθέσεις για υψηλόβαθμη θέση στην Υπηρεσία Πληροφοριών, δηλαδή ότι η εμπειρία της στην Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας είναι λιγότερο από δέκα χρόνια, αν και ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα ότι η υποψήφια πρέπει να έχει τουλάχιστον δέκα χρόνια εργασιακή εμπειρία σε θέματα ασφάλειας, άμυνας ή εξωτερικής πολιτικής, εκ των οποίων τα πέντε έτη σε διευθυντική θέση στον Οργανισμό.
- Το γραφείο της Προέδρου δικαιολόγησε τον διορισμό ως νόμιμο επικαλούμενο την εμπειρία της στον τομέα της ασφάλειας, της άμυνας ή της εξωτερικής πολιτικής και την περίοδο κατά την οποία εργάστηκε ως βοηθός σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Δεν είναι μυστικό ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα συγχωνευθούν σε μία, επειδή ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανακοίνωσε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας θα συγχωνευθούν και θα λειτουργήσουν ως μία υπηρεσία, ενώ επεσήμανε ότι η διαδικασία προσάρτησης αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Δικαιολόγησε την απόφαση του λέγοντας ότι πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν κάνει αυτού του είδους τη συγχώνευση υπηρεσιών. «Ανάμεσά τους στη γειτονιά είναι η Δημοκρατία της Σλοβενίας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και μετά η Δημοκρατία της Κροατίας στις αρχές αυτής της χιλιετίας».
Η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας ιδρύθηκε το 1995 ως ξεχωριστό όργανο της κρατικής διοίκησης και λειτουργεί αποτελεσματικά από το 1997. Υπάγεται στη δικαιοδοσία του Προέδρου του Κράτους, ο οποίος έχει την εξουσία να συλλέγει, να επεξεργάζεται, να αναλύει, να αξιολογεί, να ανταλλάσσει, να αποθηκεύει και να προστατεύει δεδομένα και πληροφορίες που έχουν σημασία για την ασφάλεια, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική και τα οικονομικά συμφέροντα της Δημοκρατίας. Βόρεια Μακεδονία. Η υπηρεσία συλλέγει δεδομένα πληροφοριών σχετικά με απειλές και κινδύνους από το εξωτερικό προκειμένου να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, τις συνταγματικές ρυθμίσεις και άλλα παρόμοια.
Οι πράκτορες πληροφοριών που έστειλαν την επιστολή ανώνυμα ισχυρίζονται ότι «η Υπηρεσία Πληροφοριών ήταν και είναι η πρώτη και τελευταία γραμμή άμυνας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και ότι «ήταν πάντα στο ύψος της αποστολής και οι υπάλληλοί της απάντησαν ανυποχώρητα και ανιδιοτελώς στους κάλεσμα της πατρίδας τους».