Παρασκήνιο: Φουντώνουν οι διαφωνίες στη ΝΔ- Διάλογος Θεοδωρικάκου-Βλάχου- “Έλα να συζητήσουμε”… “Όχι δεν έρχομαι”
To “αντάρτικο” συνεχίζεται στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καθώς οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είτε σνομπάρουν τις ενημερώσεις των υπουργών που επιχειρούν να καλμάρουν τις αντιδράσεις τους στην ασκούμενη οικονομική-κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και όχι μόνο, είτε αμφισβητωντας ενώπιος ενωπίω τα πεπραγμένα τους. Χθες ήταν η σειρά του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, να δει από κοντά τους βουλευτές της ΝΔ, μετά τις ενημερωτικές συναντήσεις τους τις προηγούμενες μέρες με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Ωστόσο η προσέλευση ήταν μικρή, καθώς μέχρι την έναρξη της διαδικασίας περίπου 40 με 45 βουλευτές έδωσαν το παρών, ανάμεσα τους και ο Γιώργος Βλάχος, ο οποίος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους πριν την έναρξη της σημερινής συζήτησης άφησε σαφώς να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην κριτική του.
Εκτός από τον Γιώργο Βλάχο, παρόντες από τους “11” που κατέθεσαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια ήταν μόνον ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θανάσης Δαβάκης και ο Χρήστος Μπουκώρος, ενώ από τους “8” που είχαν καταθέσει την ερώτηση για τη φαρμακευτική δαπάνη στους χαμηλοσυνταξιούχους παρόντες ήταν ο Γιάννης Ανδριανός, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης και ο Αναστάσιος Δημοσχάκης. Μεταξύ αυτών που απουσίαζαν ήταν οι Νικήτας Κακλαμάνης, Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης, Γιάννης Πασχαλίδης και Μιλτιάδης Χρυσομάλλης.
- Κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ σε πρώτο χρόνο επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός πως αρκετοί βουλευτές ήταν απόντες λέγοντας ότι βρίσκονται σε αποστολές, είτε στην Ελλάδα, είτε το εξωτερικό, αλλά η παρουσία του γνωστού “καραμανλικού” Γιώργου Βλάχου ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μια ακόμη κόντρα με τον αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης για την ακρίβεια που μαστίζει το οικογενειακό εισόδημα.
Ο κ. Βλάχος σύμφωνα με πληροφοριες ανέφερε πως οι έλεγχοι στην αγορά επί της ουσίας δεν γίνονται, ενώ ειδικά για τους εν εξελίξει ελέγχους στους οποίους εστίασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε για 26 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και 2.500 κωδικούς, διερωτήθηκε τι ακριβώς ελέγχεται, ενώ τόνισε πως η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους δεν αρκεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης φέρεται να επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ανοιχτός σε δια ζώσης συζήτηση στο γραφείο του. “Όχι, δεν έρχομαι, τα έχω πει στον πρωθυπουργό ζήτησε από το γραφείο του να σου στείλουν τις προτάσεις που ήδη έχω καταθέσει”, φέρεται να του απάντησε ο Γιώργος Βλάχος.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου, αλλά και οι Βασίλης Υψηλάντης, Γιάννης Παππάς, Θανάσης Καββαδάς, με τον κ. Υψηλάντη πρώτο να εστιάζει στις πολύ υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των καυσίμων, καθώς και στην ανάγκη επιστροφής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.
Επίσης και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος φέρεται να ζήτησε επανασύσταση του υπουργείου Εμπορίου, καθώς τόνισε “έχουμε πόλεμο με την ακρίβεια”, σημειώνοντας πως δεν είναι σωστό σε καιρό τόσο μεγάλης πίεσης να έχουμε το θέμα των τιμών σε υπουργική υπερδομή με παράλληλα κι άλλα καθήκοντα. Ζήτησε μάλιστα πέραν των προστίμων να κοιτάξει η κυβέρνηση πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, προτείνοντας τη δημιουργία ενός μεγάλου καλαθιού 100 βασικών ειδών για τον πολίτη και δημοσιοποίηση της λίστας των φθηνότερων σούπερ μάρκετ. “Να μάθει ο καταναλωτής ποιος τον στηρίζει”, φέρεται να είπε, ενώ για το ζήτημα του υπέρ-τουρισμού και του airbnb φέρεται να είπε ότι πολλοί τουρίστες αντί να καταναλώνουν εντός των ξενοδοχείων στρέφονται στα σούπερ μάρκετ αυξάνοντας τη ζήτηση.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης γαλάζιες κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν πως ακούστηκαν πολλές προτάσεις βουλευτών επί εξειδικευμένων θεμάτων για τη ακρίβεια και τις λαϊκές αγορές με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να εμφανίζεται “δεκτικός” σε όσες μπορεί να εφαρμοστούν και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις υπέρ των παραγωγών – πωλητών των λαϊκών αγορών και πως θα υπάρξει άρση της υποχρεωτικής ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την άσκηση του επαγγέλματος.
Σε δήλωσή του μετά την ενημέρωση της Κ.Ο. ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με μεγάλη συμμετοχή και πολλές σκέψεις. “Βασικό θέμα η παρουσίαση των θέσεων για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για το πως θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και παραγωγικοί” τόνισε, επισημαίνοντας ότι τον ικανοποίησε η συζήτηση σήμερα, καθώς επιδοκιμάζεται η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. “Δίνουμε μάχες για να τιθασεύσουμε τις τιμές” υπογράμμισε.
Να σημειωθεί ότι την επόμενη Δευτέρα ο κ. Θεοδωρικάκος θα παρουσιάσει μαζί με τον πρωθυπουργό τη στρατηγική, τις προτεραιότητες και τις πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας.