Εκπαιδευτικοί:Γιατί απέχουν από τις σχολικές εκδρομές-Οι λόγοι της απόφασης και η στάση του Υπ. Παιδείας 

Εκπαιδευτικοί:Γιατί απέχουν από τις σχολικές εκδρομές-Οι λόγοι της απόφασης και η στάση του Υπ. Παιδείας 

Η αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων, όπως καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες από τα ΜΜΕ της χώρας (μένει βέβαια να δούμε και τις επίσημες στατιστικές) δεν έχει μόνο τις συνέπειες που φανταζόμαστε και βλέπουμε. Μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ομαλή διενέργεια των σχολικών εκδρομών, ιδιαίτερα των πολυήμερων που αφορούν φυσικά παιδιά που φοιτούν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ΟΛΜΕ έχει καταγράψει εδώ και μήνες περιστατικά κατά τα οποία μέλη της, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνελήφθησαν λόγω κρούσματος παραβατικότητας με πρωταγωνιστή μαθητή ή μαθήτρια κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής.

  • Οπως αναφέρουν μάλιστα πηγές της συνδικαλιστικής οργάνωσης που μίλησαν στο libre δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένα γεγονότα αλλά με επαναλαμβανόμενη, προβληματική κατάσταση που έχει προκαλέσει οργή και απογοήτευση στις τάξεις των εκπαιδευτικών.

Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα από τη δική τους, λοιπόν, πλευρά. Σε μία πολυήμερη εκδρομή (πολλές φορές ακόμα και σε προορισμούς του εξωτερικού) καλείσαι να συνοδεύσεις ανήλικους μαθητές χωρίς φυσικά την παρουσία των γονέων τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την ευθύνη την αναλαμβάνεις εσύ και οι συνάδελφοί σου. Δεν πρόκειται, φυσικά, για κάτι απλό. Αφήνεις το δικό σου σπίτι, μπαίνεις στο πούλμαν ή το αεροπλάνο, δεν πληρώνεσαι με υπερωριακή αμοιβή και επωμίζεσαι ένα πολύ μεγάλο βάρος. Να επιστρέψεις τα παιδιά σώα και αβλαβή στα σπίτια τους.

Θα σκεφτεί κανείς ότι τα παραπάνω συγκαταλέγονται μεταξύ των καθηκόντων των εκπαιδευτικών. Αλήθεια είναι. Αλλά προφανώς οι εκπαιδευτικοί δεν θεωρούν δίκαιο να συλλαμβάνονται-πολλές φορές με τη διαδικασία του αυτοφώρου- και να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ποινική δικαιοσύνη διαχειριζόμενη παιδιά που δεν τα έχουν μεγαλώσει και με τα οποία η επαφή τους περιορίζεται σε μερικές (λίγες) ώρες την ημέρα. Η ευθύνη τους είναι ήδη μεγάλη, αν περιλαμβάνει ακόμα και…φυλάκιση για μια πχ κλοπή, τότε γίνεται ασήκωτη, μη διαχειρίσιμη.

  • Το Υπουργείο Παιδείας είναι ενήμερο για τις ανησυχίες της ΟΛΜΕ πολλές εκ των οποίων δείχνει να ενστερνίζεται. Εχει αναλάβει μάλιστα τη δέσμευση να επεξεργαστεί και τελικά να διαμορφώσει ένα νέο, σύγχρονο νομικό πλαίσιο που θα διέπει το καθεστώς των σχολικών εκδρομών και το οποίο δεν θα είναι επιβαρυντικό για τους εκπαιδευτικούς, παρά μόνο αν προκύπτουν ξεκάθαρες ευθύνες τους.

Ομως, όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ, το Υπουργείο καθυστερεί. Αντιδρώντας λοιπόν σ’ αυτήν την καθυστέρηση η Γενική Συνέλευση των ΕΛΜΕ της χώρας πήραν την απόφαση να απέχουν τα μέλη τους από τις πολυήμερες εκδρομές το προσεχές δίμηνο μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και υπάρξει νέο νομικό πλαίσιο.

Μία συνάντηση που εκκρεμεί  

Αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα παρουσιαστεί τελικά από τους εκπροσώπους του Υπουργείου στους εκπαιδευτικούς αυτήν την εβδομάδα σε συνάντηση που θα λάβει χώρα στο Υπουργείο. Αν κριθεί ικανοποιητικό από τους εκπαιδευτικούς, τότε οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν γρήγορα έτσι ώστε να ισχύει από την εφετινή σχολική περίοδο. Αν όχι όμως, η ΟΛΜΕ είναι διατεθειμένη να παρατείνει την αποχή των μελών της και να θέσει τους πάντες προ των ευθυνών τους.

Δεν είναι, άλλωστε, μόνο αυτό το πρόβλημα που προκαλεί έντονο σκεπτικισμό στους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Τα συνεχόμενα περιστατικά βίας κατά εκπαιδευτικών (είτε από μαθητές, είτε ακόμα και από γονείς όπως καταγράφηκε πολλάκις τις τελευταίες εβδομάδες) τους προβληματίζουν επίσης. Με τους μισθούς τους ουσιαστικά καθηλωμένους, λόγω και της αύξησης του πληθωρισμού, με τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας “κομμένα” λόγω των μνημονιακών καταναγκασμών από το 2010 και με τα ενοίκια (γι΄αυτούς που υπηρετούν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους) στα ύψη τα τελευταία χρόνια, οι εκπαιδευτικοί επιχειρούν να τραβήξουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

“Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας εκφράζει την εντονότατη ανησυχία της για τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας από γονείς και μαθητές σε βάρος των εκπαιδευτικών. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει.

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών καταγράφεται το φαινόμενο να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών. Άμεση συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς μερίδας μαθητών, είναι η παντελώς άδικη μεταχείριση των καθηγητών από την πολιτεία.

Πάμπολλοι συνάδελφοι έχουν συλληφθεί από την αστυνομία και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια με την κατηγορία της πλημμελούς άσκησης εποπτείας ανηλίκων ή έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη” αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους.  Πριν εκτοξεύσουμε τις κατηγορίες μας καλό θα είναι να κατανοήσουμε τα αιτήματά τους που στο κάτω-κάτω δεν αφορούν το στενό συντεχνιακό και οικονομικό τους συμφέρον.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν:

  •  τη θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που να αφορά τις σχολικές εκδρομές.
  • τη νομική προστασία των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
  • την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης και την αποζημίωση εκτός έδρας για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Το Υπουργείο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το τρίτο αίτημα. Τα άλλα δύο όμως  παραμένουν πάνω στο τραπέζι και υπό διαπραγμάτευση η οποία δεν πρόκειται να είναι εύκολη, ιδιαίτερα αν τα κρούσματα βίας στα σχολεία συνεχιστούν.  

Σχετικά Άρθρα