Δεύτερη ευκαιρία Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- Αλλαγές και ερωτήματα εν μέσω κρίσιμης πολιτικής συγκυρίας
Καταρχάς το δεδομένο: Ο Νίκος Ανδρουλάκης με ένα καθαρό ποσοστό 60% αναδείχτηκε μεγάλος νικητής στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ έναντι του Χάρη Δούκα ο οποίος εξασφάλισε το 40% των ψήφων. Όμως τα δύσκολα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά, καθώς με δεδομένες τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και να αναδείξει το κόμμα ως ισχυρό πόλο απέναντι στην κυριαρχία της ΝΔ.
Ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε τον κ. Δούκα, όχι μόνο στην επαρχία και την Αττική, αλλά και στον Δήμο της Αθήνας, με τους ψηφοφόρους να τον εμπιστεύονται για την επόμενη κρίσιμη μέρα με σκοπό το ΠΑΣΟΚ να παίξει ξανά σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, φαίνεται ότι πιστώθηκε τον ομαλό εσωτερικό διάλογο ενώ προφανώς στην επανεκλογή Ανδρουλάκη βάρυνε και το γεγονός ότι είναι βουλευτής, άρα θα μπορεί να αντιπαρατεθεί μέσα στη Βουλή σε αντίθεση με τον κ. Δούκα που θα είχε διπλή ιδιότητα χωρίς να βρίσκεται στο κοινοβούλιο και συνεπώς θα έπρεπε να βρεθεί λύση διαρχίας… Επίσης σε μία πρώτη ανάγνωση οι ψηφοφόροι Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου σε μεγάλο βαθμό έγειραν προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Φυσικά τώρα καλείται να πάρει και το μήνυμα ότι η περιπέτεια της κάλπης προήλθε από μια αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και τον τρόπο διοίκησης. Οφείλει να αποδείξει ότι είναι έτοιμος να ανανεώσει το κόμμα του, αφού οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολύ διαφορετικές από τα δεδομένα που ίσχυαν λίγους μήνες πριν. Καλείται δηλαδή τώρα αφενός να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό αφετέρου να εμπνεύσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και να αποδείξει ότι μπορεί να ξανακάνει το κόμμα εξουσίας, ως ισχυρό αντίπαλο πόλο της ΝΔ.
- Οι πρώτες πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για νέο restart με τη συμμετοχή νέων προσώπων, την αξιοποίηση ανενεργών δυνάμεων, την οργανωτική αναδιάρθρωση, τη διαμόρφωση νέων πολιτικών που θα γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία και γενικώς τον εκσυχρονισμό του παλιού ΠΑΣΟΚ που «δεν άρεσε», όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Στις πιο σημαντικές διαφορές σε σχέση με τη βραδιά των ευρωεκλογών -όταν και τέθηκε για πρώτη φορά θέμα ηγεσίας- είναι ότι το κόμμα διαθέτει πλέον εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και το γεγονός ότι ενώ στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο, πλέον δημοσκοπικά έχει εδραιωθεί δεύτερο.
Γεγονός που από μόνο του αυξάνει τις απαιτήσεις με δεδομένη και τη συγκυρία με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη συνεργάτες του άφηναν να εννοηθεί ότι θα αξιοποιήσει όλους τους συνυποψηφίους του στις εκλογές. Όπως ανέφεραν από το επιτελείο του η εξωστρέφεια θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο. Οι πρώτες κινήσεις έχουν να κάνουν με την οργάνωση ομάδων που θα εργάζονται για το πρόγραμμα, την παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου, την οργάνωση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής κ.λπ.
- Στους άμεσους στόχους βέβαια είναι η διεύρυνση από τη βάση, αλλά και η ριζική ανασυγκρότηση της νεολαίας, προκειμένου το κόμμα να επανασυνδεθεί με ένα ολόκληρο σώμα ψηφοφόρων που γνώρισαν το ΠΑΣΟΚ μακριά από την εποχή που ήταν κυρίαρχη πολιτική δύναμη και με την πάροδο του χρόνου στράφηκαν σε άλλα κόμματα.
Επίσης, βέβαιο θεωρείται ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η διοργάνωση Συνεδρίου, προκειμένου να αποτυπωθεί ο νέος συσχετισμός δυνάμεων και να τεθούν οι βασικές αρχές με τις οποίες θα πορευθεί το κόμμα στη συνέχεια.
Εξάλλου, η ανάγκη για βαθιές αλλαγές σε πρόσωπα, δομές, οργάνωση και λειτουργία δεν αφήνουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου και αναμένεται άμεση αξιοποίηση όλων των στελεχών. Παράλληλα, από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη έγινε λόγος για αλλαγές και στο επικοινωνιακό κομμάτι, με στόχο οι παρεμβάσεις και οι πολιτικές προτάσεις του κόμματος να φθάνουν άμεσα στην εκλογική βάση.
Την ίδια στιγμή, από το επιτελείο Ανδρουλάκης ανέφεραν ως πλεονέκτημα ότι το κόμμα αφήνει πίσω του την τελευταία διετία που πέρασε μέσα από ένα κύκλο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, λιγοστεύοντας τα περιθώρια για ουσιαστικές παρεμβάσεις. Πλέον με δεδομένο ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027 -εκτός απροόπτου- το ΠΑΣΟΚ έχει τον χρόνο να ρίξει στο τραπέζι όλα εκείνα τα ζητήματα που θα αποτελέσουν «πυξίδα» για την έντονη κριτική που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σε στρατηγικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει μπροστά του ένα ξεκάθαρο μήνυμα που έλαβε από την κάλπη: Να αξιοποιήσει το «μομέντουμ» και να κινηθεί σε μια πιο κεντρώα κατεύθυνση αντί να περιοριστεί στην επαναδιεκδίκηση παλαιών ψηφοφόρων του που τον εγκατέλειψαν για χάρη του ανερχόμενου τότε ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι στα πολιτικά ανοίγματα που θα κάνει, ίσως κρύβονται και οι απαντήσεις στην αναδιαμόρφωση της κεντροαριστεράς.
Παράλληλα, τα περίπου 100.000 χιλιάδες νέα μέλη που εγγράφηκαν στο κόμμα από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αλλά και η αυξημένη συμμετοχή στον Α’ γύρο (όπου και ξεπέρασε τις 300.000), στέλνουν μηνύματα ανάκαμψης στο ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τη δημοσκοπική άνοδο του τελευταίου διαστήματος.
Όπως και να’ χει ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μπροστά του ένα δύσκολο δρόμο τις επόμενες εκλογές καθώς είναι πασιφανές ότι χωρίς μια ευρύτερη συμμαχία στον χώρο της κεντροαριστεράς είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της ΝΔ. Εξάλλου η περιχαράκωση του κόμματος ήταν μια από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν κορυφαία στελέχη να αμφισβητήσουν την ηγεσία Ανδρουλάκη.
Παρακαταθήκη Δούκα
Ο Χάρης Δούκας υπερασπίστηκε σθεναρά τη δυνατότητά του να είναι και δήμαρχος και πρόεδρος, αναφέροντας μάλιστα το προηγούμενο συναδέλφων του από το ιστορικό παρελθόν, όπως ο Βίλι Μπραντ και ο Φρανσουά Μιτεράν. Αν και δεν κατάφερε να πείσει, με τους ψηφοφόρους να δείχνουν επιφυλακτικοί στις μεγάλες αλλαγές, ωστόσο δεν περνάει απαρατήρητη η παρακαταθήκη που έχει να κάνει κυρίως με τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.
Μπορεί ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα να είχε δεσμευθεί ότι θα παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων, όμως έδειχνε να κουβαλάει το «ηθικό μειονέκτημα» μιας πρόωρης εγκατάλειψης του πόστου του, ενώ δεν κέρδισε πόντους ούτε στο ντιμπέιτ των «6».
Πάντως, αμέσως μετά την αποδοχή της ήττας του δήλωσε στη διάθεση Ανδρουλάκη για τη μετάβαση του κόμματος στη νέα εποχή.
Οι δηλώσεις του Χάρη Δούκα:
«Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους και τα μέλη γιατί μας τίμησαν. Θέλω να συγχαρώ τον Ανδρουλάκη για τη νίκη του. Καταφέραμε να κάνουμε έναν καθαρό και έντιμο αγώνα, χωρίς συμβιβασμούς απέναντι στις ακραίες επιθέσεις. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μας, με ενότητα, με τη συμμετοχή όλων για ένα μεγάλο, ανοιχτό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κυβερνήσει. Θα είμαι πάντα εδώ, στην πρώτη γραμμή» δήλωσε ο Χάρης Δούκας όπως έβγαινε από το γραφείο του.
Στις δηλώσεις του κ. Δούκα για ενότητα και συμμετοχή όλων αλλά φαίνεται καθαρά και μια αιχμή για “ακραίες επιθέσεις” κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του και είναι ακριβώς αυτό το δύσκολο σημείο το οποίο καλείται να γεφυρώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης με τις κινήσεις του τις επόμενες μέρες.