Κληρονομιές: Έρχονται μεγάλες αλλαγές, πρώτη παρέμβαση από το 1946- Τα έξι μέτρα
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά σε σημαντικές αλλαγές σχετικά με τις κληρονομιές και τις διαθήκες, ένα πεδίο που δεν είχε υποστεί τροποποιήσεις από το 1946. Όπως αναφέρει το MEGA, οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες έχουν λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού, θα επηρεάσουν τόσο τους κληρονόμους όσο και τους κληροδότες.
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να φέρουν νέα δεδομένα στις διαδικασίες κληρονομιάς και διαχείρισης της περιουσίας, βελτιώνοντας την υπάρχουσα νομοθεσία και προσφέροντας περισσότερη σαφήνεια στους πολίτες.
Τα έξι μέτρα που αναμένεται να πάρει το υπουργείο Δικαιοσύνης:
Καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες: Η διαθήκη θα γίνεται μόνο σε συμβολαιογράφο. Ακόμα και αν κάποιος έχει φτιάξει ιδιόχειρη διαθήκη και την έχει αφήσει στο συρτάρι του, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
Χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της διαθήκης: Πλέον ο κληρονόμος δεν θα έχει απεριόριστο χρόνο για να αποδεχθεί ή να αποποιηθεί τη διαθήκη. Θα μπει χρονικό περιθώριο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα στην επικράτεια που ρημάζουν καθώς κληρονόμοι που δεν ενδιαφέρονται «μπλοκάρουν» και το δικαίωμα των υπολοίπων. Το μερίδιο θα μοιράζεται στους άλλους νόμιμους κληρονόμους.
Κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους: Για πρώτη φορά δημιουργείται κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής, ακόμα και αν δεν έχουν παντρευτεί ή δεν έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνθρωπο που πεθαίνει. Αυτοί οι άνθρωποι μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το νόμο.
Κληρονομικό δικαίωμα σε τυπικές συζυγικές σχέσεις: Αντίθετα, περιορίζεται το κληρονομικό δικαίωμα, συζύγων με τυπικές σχέσεις, όπως ανθρώπων που βρίσκονταν σε διάσταση και θα έχουν μικρότερο δικαίωμα στην περιουσία του ανθρώπου που «φεύγει».
Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς: Οι υπερήλικες γονείς θα εξαιρούνται από την κληρονομιά που θα κατευθύνεται σε νεότερους συγγενείς.
Κληρονομικές συμβάσεις: Για πρώτη φορά θα επιτραπεί και στην Ελλάδα αυτό που επιτρέπεται σε πολλές χώρες, οι κληρονομικές συμβάσεις. Θα γίνεται σύμβαση εν ζωή για να τακτοποιεί κάποιος τα θέματά του και να μην αντιδικούν οι κληρονόμοι στα δικαστήρια.