ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Αίτημα διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο αίτημα έχει καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ μετά τις φωτιές στην Αττική ενώ πηγές από την κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι η συζήτηση θα γίνει αμέσως μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Το αίτημα κατατέθηκε με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές της φετινής αντιπυρικής περιόδου, με πιο πρόσφατη αυτή στην Κορινθία, τη μηδενική πρόληψη και θωράκιση της χώρας και την ελλιπή αποκατάσταση των υποδομών και στήριξη των πληγέντων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η “ανετοιμότητα” της κυβέρνησης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας δηλώνεται απο τα εξής σημεία: “:

• Από το 2019 ως σήμερα έχουν καεί εκτάσεις τεσσάρων (4) εκατομμυρίων στρεμμάτων – Πρόκειται για ρεκόρ καμένων εκτάσεων.

• Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει 3.500 οργανικά κενά.

• 2.000 από τα 3.600 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών. Μία κατάσταση που δεν θα βελτιωθεί με την προσθήκη 160 νέων οχημάτων, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός.

• Το ποσοστό απορρόφησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έργα του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ανέρχεται μόνο στο 1%”.

Παράλληλα, τονίζεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την Πολιτική Προστασία, ενώ έχει αναδείξει επανειλημμένα στη Βουλή τα σχετικά ζητήματα, απευθυνόμενος σε μία κυβέρνηση, η οποία, προφανώς σκοπίμως, κωφεύει και αδυνατεί να δώσει επαρκείς απαντήσεις. Αποφεύγει δε τη συζήτηση, αλλά και την ανάληψη ευθυνών». Ενώ στη συνέχεια της επιστολής αναφέρεται ότι για την υλοποίηση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών «απαραίτητη είναι η λήψη σειράς μέτρων, όπως η ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία οδηγείται στη διάλυση με τη συστηματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή της, η υιοθέτηση μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού πρόληψης και συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, η εκπόνηση στρατηγικής βιώσιμης διαχείρισης των δασών με την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, η έγκαιρη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίηση έργων δασοπροστασίας, καθώς και η πλήρης εφαρμογή των κανονισμών για τη χρήση γης, ώστε να εμποδιστεί η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, ειδικά στις παρυφές των πόλεων και στις ευαίσθητες περιοχές μεταξύ του αστικού ιστού και των δασικών εκτάσεων».

Αναλυτικά η επιστολή:

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2024

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Θέμα: Αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, τη μηδενική πρόληψη και θωράκιση της χώρας και την ελλιπή αποκατάσταση των υποδομών και στήριξη των πληγέντων.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία, αλλά και την Κορινθία, που ξέσπασαν στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, αναδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανεπάρκεια και ανετοιμότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς και ότι ο εφησυχασμός αποτελεί ασυγχώρητη πολυτέλεια. Η πυρκαγιά στην Κορινθία, μάλιστα, έλαβε χώρα την ημέρα κατά την οποία ο Πρωθυπουργός επαιρόταν για την επίδοση του κρατικού μηχανισμού κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο και λίγες ημέρες από την ανακοίνωση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη μη ανανέωση των συμβάσεων των Εποχικών Πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά στην Κορινθία, αφού κάλυψε μέτωπο 30 χιλιομέτρων, από το Δερβένι μέχρι το Ξυλόκαστρο, προκαλώντας τον τραγικό θάνατο δύο συνανθρώπων μας και τον τραυματισμό δύο πυροσβεστών, άφησε πίσω της 65 χιλιάδες καμένα στρέμματα και εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες και υποδομές. Η αντιμετώπισή της κρίνεται -το λιγότερο- ανεπαρκής, αφού οριοθετήθηκε αρκετές μέρες μετά στη θάλασσα και στην εθνική οδό, ενώ ήταν το μόνο ενεργό μέτωπο και εξελισσόταν σε τόσο κοντινή απόσταση από τη βάση των πτητικών μέσων και την Αθήνα. Ανεπαρκής ήταν επίσης η αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, της μεγάλης πυρκαγιάς της Αττικής, τον περασμένο Αύγουστο, η οποία έφτασε μέσα στον αστικό ιστό, στο όριο του Δήμου Χαλανδρίου, της μεγάλης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς, με τη συνακόλουθη οικολογική καταστροφή, κ.ά.

Μολονότι την τελευταία πενταετία έχουν τριπλασιαστεί οι ετήσιες δαπάνες για τη μίσθωση εναέριων μέσων, εντούτοις έχουν τριπλασιαστεί και οι καμένες εκτάσεις. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ε.Ε. τόσο στην αναλογία καμένης έκτασης ανά αριθμό πυρκαγιών όσο και σε ποσοστό καμένης έκτασης χαρακτηρισμένης ως «Νatura 2000». Οι εκθέσεις της «Επιτροπής Goldammer», του ΟΟΣΑ και του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών παρουσιάζει κρίσιμα κενά στη χώρα μας.

Μια πρώτη καταγραφή κρίσιμων δεδομένων για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αναδεικνύει ότι:

• Από το 2019 ως σήμερα έχουν καεί εκτάσεις τεσσάρων (4) εκατομμυρίων στρεμμάτων – Πρόκειται για ρεκόρ καμένων εκτάσεων.

• Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει 3.500 οργανικά κενά.

• 2.000 από τα 3.600 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών. Μία κατάσταση που δεν θα βελτιωθεί με την προσθήκη 160 νέων οχημάτων, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο εβδομαδιαίο απολογιστικό του σημείωμα.

• Το ποσοστό απορρόφησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έργα του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ανέρχεται μόνο στο 1%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την Πολιτική Προστασία, ενώ έχει αναδείξει επανειλημμένα στη Βουλή τα ανωτέρω ζητήματα, απευθυνόμενος σε μία Κυβέρνηση η οποία, προφανώς σκοπίμως, κωφεύει και αδυνατεί να δώσει επαρκείς απαντήσεις. Αποφεύγει δε τη συζήτηση, αλλά και την ανάληψη ευθυνών.

Για την υλοποίηση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών απαραίτητη είναι η λήψη σειράς μέτρων, όπως η ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία οδηγείται στη διάλυση με τη συστηματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή της, η υιοθέτηση μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού πρόληψης και συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, η εκπόνηση στρατηγικής βιώσιμης διαχείρισης των δασών με την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, η έγκαιρη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίηση έργων δασοπροστασίας, καθώς και η πλήρης εφαρμογή των κανονισμών για τη χρήση γης, ώστε να εμποδιστεί η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, ειδικά στις παρυφές των πόλεων και στις ευαίσθητες περιοχές μεταξύ του αστικού ιστού και των δασικών εκτάσεων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ζητούμε να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) με αντικείμενο τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας, την αντιπυρική θωράκιση της χώρας, και την ελλιπή αποκατάσταση των υποδομών και στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Νίκος Παππάς

Σχετικά Άρθρα