Ανάλυση ΠΑΣΟΚ/ Έξι σημεία που θα κρίνουν την τελική μάχη Ανδρουλάκη-Δούκα
Θεωρητικά, η μάχη του β’ γύρου (και τελική) για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κριθεί ανάμεσα στον πρωτεύσαντα Νίκου Ανδρουλάκη και τον Παύλο Γερουλάνο, ή την Άννα Διαμαντοπούλου. Οι διαφορές ήταν μικρές. Μόλις μερικές εκατοντάδες ψήφους ήταν, μάλιστα, η διαφορά μεταξύ του βουλευτή της Α’ Αθήνας και του δημάρχου Αθηναίων σε ένα εκλογικό θρίλερ που θα το θυμόμαστε για καιρό. Ωστόσο, είναι η κάλπη που αποφασίζει και όχι τα “εάν” και οι προβλέψεις των δημοσκόπων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί τώρα απέναντι στον Χάρη Δούκα και την προσεχή Κυριακή τα πράγματα θα είναι αρκετά διαφορετικά.
Όλοι και όλες οι υποψήφιοι ανέδειξαν πως μεγάλο κερδισμένο από την διαδικασία είναι το ΠΑΣΟΚ. Ακριβές, υπό την έννοια ότι αύξησε σημαντικά την πολιτική του ορατότητα και απέκτησε ενδιαφέρον, μεγαλύτερο απ΄ ότι του άρμοζε μέχρι πρότινος από τις εκλογικές του επιδόσεις. Αξιοποίησε στο έπακρο την ευκαιρία που του προσφέρει ο διαλυμένος και τοξικός ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη πολλών πολιτών να αποκατασταθεί εν μέρει η πολιτική ανισορροπία που έχει προκύψει από τις εθνικές εκλογές του 2023- ιδιαίτερα μετά το ηχηρό μήνυμα της αποχής και του πολυκερματισμού μετά τις ευρωεκλογές.
Στην αντιπαράθεση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Χάρη Δούκα, τις επόμενες μέρες μέχρι την Κυριακή, θα συμπυκνωθούν ορισμένα σημαντικά πολιτικά επίδικα.
- Γιατί το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε φάση αμφισβήτησης της προεδρίας Ανδρουλάκη και στην εκλογή νέου αρχηγού μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Στον α’ γύρο, το 70% των 301.000 ψηφοφόρων επέλεξαν με γνώμονα ότι πρέπει να αλλάξει η ηγεσία. Εάν το αίτημα διατηρηθεί ζωντανό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή της διαφοράς των περίπου οκτώ ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζουν τον πρώτο από τον δεύτερο. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελέσει πολιτικό παράδοξο να οδηγείται ένα κόμμα σε διαδικασία αλλαγής ηγεσίας για να επανεκλέξει, με πολιτικά τραύματα (μείωση επιρροής κατά περίπου οκτώ μονάδες σε σύγκριση με το ποσοστό που έλαβε στον α’ γύρο της εσωκομματικής εκλογής του 2021), τον ίδιο αρχηγό.
- Οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός β΄ γύρου έδειξαν με τις πρώτες δηλώσεις τους ότι δεν σκοπεύουν να τοποθετηθούν υπέρ του ενός εκ των δύο φιναλίστ. Πολιτικά είναι σωστό, όμως από την άλλη θα ήταν επίσης παράδοξο να κινηθούν υπογείως υπέρ του υποψηφίου τον οποίο ως αρχηγό κατήγγειλλαν και αμφισβήτησαν. Η αναφορά του Μιχάλη Κατρίνη ότι “οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν ανεπηρέαστα” ίσως αποτελεί μήνυμα προς όλους, δεν είναι καθόλου βέβαιο, όμως, ότι θα βρεί παράλήπτες καθώς συνήθως στο παρασκήνιο εκτυλίσσονται διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα και τους συσχετισμούς. Η επισήμανση δεν αφορά (μόνο) την Άννα Διαμαντοπούλου: μπήκε στην κούρσα διαδοχής αφού είχε αμφισβητηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και είχε ξεκινήσει η διαδικασία -η καταγραφή της, δε, ήταν πολύ σημαντική για μία πολιτικό που “απουσίαζε” από το ΠΑΣΟΚ για περισσότερο από 10 χρόνια-, ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται από προηγούμενες τοποθετήσεις της.
- Ενόψη τελικής μάχης, οι δύο υποψήφιοι οφείλουν να τοποθετηθούν στο ερώτημα που πλανάται από την μάχη για τον α’ γύρο και δεν απαντήθηκε ουσιωδώς: το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί, όντως, αυτονόμως και χωρίς να αναζητήσει συμμαχίες και να ανοίξει τον διάλογο στον χώρο της κεντροαριστεράς και θα διεκδικήσει να νικήσει μόνο του τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να φτάσει το …38,5% (!!!) και να κυβερνήσει;
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης οφείλει, από την πλευρά του, να περιγράψει με ακρίβεια τι θα πράξει στο κόμμα και ως προς το πολιτικό του αφήγημα, επί των οποίων δέχτηκε δριμεία κριτική (μέχρι και υπαινιγμούς για …Κιμ Γιονγκ Ουν ακούστηκαν στο πρώτο μετεκλογικά Πολιτικό Συμβούλιο), ο δε Χάρης Δούκας πρέπει να λάβει το μήνυμα του αποτυπώματος του στην Αττική και να δώσει πειστικότερες απαντήσεις για όσα έχει κάνει έως τώρα στον δήμο Αθηναίων και, κυρίως, πως θα διοικήσει και θα τιμήσει την εκλογή του Οκτωβρίου του 2024 εφόσον εκλεγεί και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
- Το ΠΑΣΟΚ ζει την δημοσκοπική ευφορία και την αποδοχή όλων μας για την σχεδόν άψογη εκλογική διαδικασία και το πρωτότυπο (case study) ντιμπέϊτ των υποψηφίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι πατώντας στην διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και το τεράστιο κενό (αξιωματικής) αντιπολίτευσης που αφήνει μπορεί και να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Μέχρι την Κυριακή, οι δύο υποψήφιοι πρέπει να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια για το “ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός τους”.
- Η ενότητα στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να θεωρείται εγγυημένη με βάση όσα έχουν ειπωθεί από τους υποψηφίους το προηγούμενο διάστημα, όμως θα κριθεί απ΄ όλα τα παραπάνω. Εάν, για παράδειγμα, εκδηλωθούν “παρεμβολές” στην εκλογή του β΄ γύρου και προσωπικά παιχνίδια, θα τραυματιστεί.