Τελ Αβίβ/ Ποιός είναι ο νευροχειρουργός Δημήτρης Καρούσης, πατέρας του 26χρονου Ιωνά (ηχητικό)
Ένας Έλληνας 26 χρονών έχασε τη ζωή του στην τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ χθες το βράδυ. Ο νεαρός σκοτώθηκε στην περιοχή Γιάφα, όταν τρομοκράτες επιτέθηκαν στον κόσμο με πυροβόλο όπλο και μαχαίρι με αποτέλεσμα τουλάχιστον 7 νεκρούς και 10 τραυματίες. Ο πατέρας Ιωνά Καρούση μίλησε στο ΕΡΤΝews για τον γιο του και το τραγικό περιστατικό.
Ο 26χρονος σπούδαζε αρχιτεκτονική στο Τελ Αβίβ και ήταν γιος του γνωστού καθηγητή νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Δημήτρη Καρούση. Ο πατέρας του σε πραγματικά πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη αλλά και πώς ενημερώθηκε για την ξαφνική απώλεια του παιδιού του.
Όπως λέει, δεν μπορούσε να μάθει νέα του καθώς δεν είχε μπαταρία στο κινητό του και στις 12 το βράδυ ενημερώθηκε από τις Αρχές για τα δυσάρεστα. Με βαθιά θλίψη στέλνει το δικό του μήνυμα για τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην περιοχή με θύματα αθώους ανθρώπους.
«Αυτή η τρέλα σκοτώνει και αθώους ανθρώπους»
Συγκεκριμένα ανέφερε «φοιτητής στο άνθος της ζωής του, πήγε να κάνει εργασία για την αρχιτεκτονική, ήταν στον σταθμό του τρόλεϊ και τον σκότωσαν μέσα στον σταθμό στη Γιάφα, στο Τελ Αβίβ. Και στις 19:00 πήγαν οι τρομοκράτες και τον πυροβόλησαν. Δεν είχαμε επαφή γιατί δεν είχε μπαταρία στο κινητό του και ήρθαν στις 12 το βράδυ εδώ από την αστυνομία και τον στρατό να μας ειδοποιήσουν.
»Θέλω να πω ότι είναι μια τρέλα και οι μεν και οι δε, ο ένας με το κοράνι και όλοι με την Παλαιά Διαθήκη κοιτάνε συνεχώς να σκοτώνουν ένας τον άλλον. Δεν θα σταματήσει ποτέ αυτό. Και αυτή η τρέλα σκοτώνει και αθώους ανθρώπους, ανθρώπους στο άνθος της ηλικίας τους, τους καλύτερους ανθρώπους».
Ποιός είναι ο Δημήτρης Καρούσης
Ο Καθηγητής Δημήτρης Καρούσης είναι διακεκριμένος νευρολόγος στο Ισραήλ, γνωστός για τις πρωτοποριακές του έρευνες στην Πολλαπλή Σκλήρυνση και τη νευρολογική αποκατάσταση. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, σήμερα είναι Καθηγητής Νευρολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και είναι ο πρώτος μη εβραίος που κατάφερε να λάβει θέση μόνιμου Καθηγητή Ιατρικής.
Επίσης, είναι διευθυντής της Μονάδας Νευροανοσολογίας και πρόεδρος του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah.
Μέχρι σήμερα, ο Δημήτρης Καρούσης, έχει λάβει σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις μετά τα θεαματικά αποτελέσματα που επέτυχε «πατεντάροντας» μια νέα μέθοδο έγχυσης βλαστοκυττάρων, την οποία παρουσίασε το 2022 και στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη.
Ο γιατρός έχει αφιερώσει τη ζωή του στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS – σκλήρυνση κατά πλάκας), ενώ έχει κάνει και σημαντικό έργο και μελέτες πάνω στη χρόνια Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS).
Η έρευνά του στην ALS έχει επικεντρωθεί, επίσης, στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων με βλαστοκύτταρα, ενώ έχει προσπαθήσει να διερευνήσει και τρόπους για την προστασία και αναγέννηση των νευρώνων που καταστρέφονται από τέτοιες ασθένειες, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου.
Στην ALS ειδικότερα, από την οποία συνήθως οι ασθενείς καταλήγουν ίσως και μέσα σε τρία χρόνια από τη διάγνωση, η μέθοδος του Καθηγητή Καρούση, έχει επιφέρει καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου από 25% έως 50%, ακόμη και από τις πρώτες θεραπείες.
Ο Καθηγητής έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Νευροανοσολογίας, αλλά και Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας του Ισραήλ.