Ιρανική επίθεση: Πόσοι πύραυλοι χτύπησαν το Ισραήλ και πώς λειτούργησε το Iron Dome (vid)

Ιρανική επίθεση: Πόσοι πύραυλοι χτύπησαν το Ισραήλ και πώς λειτούργησε το Iron Dome (vid)

Σύμφωνα με την Washington Post, δεν είναι σαφές πόσοι πύραυλοι έπεσαν στο Ισραήλ, ωστόσο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ορισμένα από τα οποία το αμερικανικό μέσο κατάφερε να εντοπίσει γεωγραφικά – έδειξαν άμεσα πλήγματα στο Τελ Αβίβ, αλλά και στην αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν τα συστήματα αεράμυνας της χώρας εντόπισαν περίπου 180 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν – με Αμερικανούς αξιωματούχους να ανεβάζουν τον αριθμό σε σχεδόν 200.

Σύμφωνα με το τοπικό KANN News, πλάνα από το μπαράζ δείχνουν περισσότερους από έναν πυραύλους να χτυπούν το Ισραήλ και να εκρήγνυνται σε μια πύρινη φλόγα εντός 10 δευτερολέπτων: Παρόμοια βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πυραύλους ή θραύσματα να χτυπούν το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και άλλα αστικά κέντρα.

Καθώς το μπαράζ βρισκόταν σε εξέλιξη, οι IDF προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη δυναμική της επίθεσης, δηλώνοντας πως οι εκρήξεις που ακούγονταν ήταν «από αναχαιτίσεις ή πεσμένα βλήματα» και ότι η αεράμυνα κατέρριπτε τους πυραύλους. Αμερικανικά αντιτορπιλικά στην ανατολική Μεσόγειο κατέρριψαν επίσης πολλούς πυραύλους, δήλωσαν αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ διαθέτει ένα εξελιγμένο, πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας, το πιο γνωστό στοιχείο του οποίου είναι το Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος). Για πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που προέρχονται από το Ιράν, ωστόσο, το Ισραήλ είναι πιθανότερο να ανέπτυξε τα αναχαιτιστικά Arrow 2 και Arrow 3, δήλωσε στην Washington Post ο Fabian Hinz, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Σχετικά Άρθρα