Ανάλυση Guardian: Το Ιράν επιτέθηκε αλλά ο Νετανιάχου πέτυχε τον στόχο
Η δεύτερη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες (τον περασμένο Απρίλιο ήταν η προηγούμενη) ίσως να μην αιφνιδίασε, ίσως να μπορεί να χαρακτηριστεί ξανά συμβολική αλλά έκανε και κάτι ακόμα: ισχυροποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου! Από την πρώτη στιγμή της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ για την οργανωμένη επίθεση με τους εκατοντάδες νεκρούς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ένας πρωθυπουργός που έως τότε ήταν με την πλάτη στον τοίχο, προσπαθούσε να βρει συμμάχους. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως έναν χρόνο μετά, θα ήταν το Ιράν που θα του έδινε την… ευκαιρία που έψαχνε, στο πιάτο.
Οι πύραυλοι του Ιράν που έπεσαν στο Ισραήλ το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το αιματοκύλισμα της Χαμάς, ήταν ένα ξεκάθαρο σημάδι πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που όλοι φοβούνταν, παίρνει νέες διαστάσεις.
Σε αντίθεση με την επίθεση του περασμένου Απριλίου, αυτή τη φορά το Ιράν έβαλε στόχο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Για τα ΜΜΕ του Ισραήλ αυτό ήταν κήρυξη πολέμου. Στοχοποιήθηκαν πόλεις και αυτό, κατά τον Guardian θα είναι κρίσιμο για την απάντηση του Ισραήλ. Γιατί, απάντηση θα υπάρξει, είναι βέβαιο και ίσως να μην είναι συμβολική. Οι τελευταίες τρεις εβδομάδες, άλλωστε, το έχουν δείξει… Θα μπορούσε, ίσως, στη λίστα των νέων στόχων να είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Λίγη ώρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για επιφυλακή και έστειλε μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον θα είναι στο πλευρό του Ισραήλ. Νωρίτερα, ίσως για να στερήσουν από την Τεχεράνη το στοιχείο του αιφνιδιασμού, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως το Ιράν ετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.
Ενδεχομένως να ήταν μια προσπάθεια των ΗΠΑ να κερδίσουν λίγο από το χαμένο πρεστίζ τους: απέτυχαν να απελευθερώσουν τους ομήρους από τη Γάζα ή να πετύχουν κατάπαυση πυρός, τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο. Από τη Νέα Υόρκη, όπου έγινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή για την επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ και κορυφαίο συνεργάτη του Ιράν, Χασάν Νασράλα. Είχε προηγηθεί, πριν μερικούς μήνες, η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ενώ βρισκόταν στην Τεχεράνη.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, και το Ισραήλ επιτέθηκε με σφοδρότητα στους Παλαιστίνιους, σκοτώνοντας αμάχους, οι ΗΠΑ πήραν αποστάσεις και ο Νετανιάχου έμοιαζε απομονωμένος. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε, αλλά απέτυχε, να μεσολαβήσει τόσο στο να απελευθερωθούν οι όμηροι όσο και να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση.
Μετά την πρώτη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να συγκρατήσουν την απάντηση της κυβέρνησης Νετανιάχου. Αλλά είχαν προειδοποιήσει την Τεχεράνη ότι δεν θα μπορούσαν να το επαναλάβουν.
Δεδομένης της επίθεσης του Ιράν σε ισραηλινές πόλεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει να μην μπορεί να περιορίσει το Ισραήλ. Και φαίνεται πως ο «Μπίμπι» Νετανιάχου κάνει ένα… come back! Γιατί η Ουάσινγκτον δύσκολα θα μπορέσει πλέον να συγκρατήσει τις ενέργειές του, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα δυσκολευτούν να επιμένουν στην αποπομπή του.
Κατά τον Guardian, ο Νετανιάχου είναι πολύ κοντά σε έναν μεγάλο στόχο του: να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο με το Ιράν ώστε να καταστρέψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
- Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης (1.10.2024) έφερε στην επιφάνεια και το φόβο πως στο μέλλον, οι πύραυλοι της Τεχεράνης που θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές, θα μπορούν μέσα σε 12 λεπτά να φτάνουν σε ισραηλινούς στόχους.
Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ θα γίνουν επιχείρημα των Ιρανών πολεμοχαρών ότι μόνο με ένα πυρηνικό όπλο θα μπορεί το Ιράν να παραμείνει ασφαλές. Και αυτό, με τη σειρά του, θα ενισχύσει τις εκκλήσεις στο Ισραήλ για προληπτικό πόλεμο.
Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι στρέφονταν στις ΗΠΑ. Αλλά με τη χώρα να οδεύει προς εκλογές και τον Τζο Μπάιντεν να μοιάζει αδύναμος (ειδικά μετά την «αποπομπή» του από την προεδρική κούρσα), τόσο που ο Νετανιάχου δεν είχε ενημερώσει για σημαντικά πλήγματα, είναι αβέβαιο τι θα συμβεί.
Στην Ουάσινγκτον, εδώ και καιρό, υπάρχουν φωνές από το αμυντικό κατεστημένο, για προληπτική δράση κατά του Ιράν και του πυρηνικού οπλοστασίου του. Κατά τον Guardian, οι φωνές αυτές θα αυξηθούν τώρα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τζο Μπάιντεν έχει κινηθεί πολύ προσεκτικά σε ό,τι αφορά στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Αν εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις, αναμένεται να κάνει το ίδιο, αλλά με λιγότερο συναισθηματικό δέσιμο με το Ισραήλ. Η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή θα βλάψει τις πιθανότητές της να διαδεχθεί τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και θα φέρει πιο κοντά την προοπτική της επιστροφής στην ηγεσία των ΗΠΑ του μεγαλύτερου απρόβλεπτου παράγοντα, του Ντόναλντ Τραμπ.