#Debate_syriza/ Γιατί πρέπει να το κάνει καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ- Πώς τοποθετούνται Φάμελλος, Πολάκης- Τι θα πράξει ο Κασσελάκης
Πανθομολογούμενο ότι η τηλεμαχία των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε δείγμα πολιτικού πολιτισμού και ενίσχυσε το ενδιαφέρον των “επίμονων” ή των δυνητικών ψηφοφόρων του κόμματος, καθώς το είδαν 600.000 άνθρωποι έστω και για ένα λεπτό. Η δημοσκοπική του ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε διαδικασία εσωκομματικής εκλογής και εν μέρει εσωστρέφειας, επιβεβαιώνει ότι αναπτύσσονται προσδοκίες. Και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των επίδοξων αρχηγών, ιδιαίτερα σε πλαίσιο σχετικής ελευθερίας, δημιούργησε θετικό προηγούμενο.
Αυτονόητο, λοιπόν, θα ήταν το εγχείρημα να επαναληφθεί από τον διχασμένο και τοξικό ΣΥΡΙΖΑ που πορεύεται, κι αυτός, προς την εκλογή νέας ηγεσίας. Εάν το έκανε το ΠΑΣΟΚ, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατρακυλά στις μετρήσεις είναι όρος πολιτικής επιβίωσης. Αλλά και προϋπόθεση για να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι: μία κλειστή διαδικασία δύσκολα θα μπορούσε να προσελκύσει τις περίπου 150.000 του 2022 (Αλέξης Τσίπρας) και του 2023 (Στέφανος Κασσελάκης).
Ο Σωκράτης Φάμελλος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της διεξαγωγής debate. «Πρέπει να ακουστούν απόψεις και όχι να κλειστούμε μέσα στα γραφεία, η συζήτηση πρέπει να γίνει έξω. Θα μπορούσε να γίνει και καλύτερα από το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για την καθημερινότητα και την επιβίωση και μια συζήτηση για το μέλλον. Να γίνουν και πολλαπλές συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Παύλος Πολάκης τάσσεται επίσης υπέρ μίας τέτοιας συζήτησης. Οι τελευταίες εμφανίσεις του, άλλωστε, δείχνουν ότι έχει γίνει πιο “πολιτικός” και αναμφίβολα πολύ λιγότερο τοξικός απ΄ ότι στο παρελθόν. Το επικοινωνιακό του χάρισμα είναι δεδομένο ότι τον ευνοεί σε μία τέτοια αντιπαράθεση, η δε παρουσία του και μόνο σε μία τέτοια τηλεμαχία είναι βέβαιο ότι θα εκτοξεύσει την τηλεθέαση.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Στέφανος Κασσελάκης. Η πρώτη αντίδραση, το βράδυ του debate στο ΠΑΣΟΚ, του στενού συνεργάτη του Άρη Σπηλιωτόπουλου ήταν θετική. Από την επομένη, όμως, στελέχη κοντά στον έκπτωτο πρόεδρο (Θανάσης Οικονόμου κ.ά) τοποθετήθηκαν αρνητικά επικαλούμενα την εχθροπάθεια και τοξικότητα που έχει αναπτυχθεί. Αυτός, όμως, θα έπρεπε να είναι ένας επιπλέον λόγος για την διεξαγωγή της τηλεμαχίας, δεδομένου ότι το πλαίσιο δεν επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές, σε κάθε περίπτωση δε όποιος το κάνει θα προκαλέσει αρνητικά αντανακλαστικά. Ο Σωκράτης Φάμελλος, άλλωστε, φημίζεται για την μετριοπάθειά του και για τον πολιτικό λόγο που εκφέρει.
Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προτιμά τις “αδιαμεσολάβητες” περιοδείες -συνήθως με σχετικά μικρά κοινά κατά τόπους-, ή τις αναρτήσεις βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι γνωστό. Δεν του απαγορεύει κανείς να κάνει κι αυτό. Εάν, από την άλλη, αρνηθεί να συμμετάσχει σε μία πολιτική τηλεμαχία θα δείξει ότι φοβάται τον διάλογο και πως δεν διαθέτει συνεκτικό σχέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές του να ανταπεξέλθει σε μία δημόσια αντιπαράθεση με τους συνυποψηφίους του. Μία άρνηση εκ μέρους του θα ήταν κρίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον πολιτικό διάλογο, θα ήταν, όμως, και ένα σοβαρό μειονέκτημα για τον ίδιο. Θα δημιουργούσε την εντύπωση πως επιδιώκει να “δοξαστεί”… κρυπτόμενος. Και, φυσικά, ίσως δράσει αποτρεπτικά για όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην εσωκομματική εκλογή, ενώ θα αποτελούσε απόδειξη πως στο ΠΑΣΟΚ (που δημοσκοπικά υπερτερεί πλέον) μπορούν να είναι πιο συγκροτημένοι, πιο πολιτικοί και πιο ουσιαστικοί…