ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έχει θέσει ως προτεραιότητά του την επίτευξη μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Παράλληλα, εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Τις προθέσεις αυτές επιβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, σε δηλώσεις του σήμερα, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή και να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων.
«Οπωσδήποτε δεν έχει εγκαταλείψει», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο MSNBC, λίγες ώρες πριν από την τελευταία ομιλία του προέδρου Μπάιντεν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με ξένους ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να εργαστούν για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα και αποτροπή ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, είπε ο Σάλιβαν.
Ο ίδιος παραδέχθηκε τις προκλήσεις να πεισθούν να συμφωνήσουν τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και είπε πως η Χαμάς και ο Σινουάρ ιδιαίτερα «δεν θέλουν να κάνουν συμφωνία»
«Όμως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε», είπε ο Σάλιβαν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εργαστεί για να περιορίσουν τις εντάσεις στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου που οδήγησε σε ισραηλινά αντίποινα στον παράκτιο θύλακα.
Η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ κορυφώνεται και αποκορυφώνεται από τις 7 Οκτωβρίου και κορυφώνεται τώρα, είπε.
«Όμως την έχουμε αποτρέψει σε εκείνες τις προηγούμενες κορυφώσεις και πιστεύω ότι μπορούμε ακόμη να βρούμε έναν δρόμο μπροστά για να έχουμε αποκλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και από την άλλη πλευρά των βόρειων συνόρων ανάμεσα στο Ισραήλ και στον Λίβανο και να οδηγήσουμε σε μια διπλωματική επίλυση που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε ο Σάλιβαν.