ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη του Πόθεν Έσχες…. Αποτελεί τελικά υποχρεωτική προϋπόθεση για την κατάθεση υποψηφιότητας;
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επιβεβαίωσε τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες καταγράφηκε συντριπτική πλειοψηφία για το χρονοδιάγραμμα των προεδρικών εκλογών, ενώ στη δεύτερη για το ζήτημα του “πόθεν έσχες” σχετικά με τα κριτήρια υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος το αποτέλεσμα ήταν οριακό. Ενδεικτικό επίσης της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι πάνω από 100 μέλη της Κ.Ε. δεν έδωσαν το παρών στην συνεδρίαση γεγονός που ενδεχομένως επηρέασε και τις σχετικές πλειοψηφίες που διαμορφώθηκαν σε κρίσιμα ζητήματα όσον αφορά την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο και την εκλογή προέδρου.
Πάντως οι “87” επιβεβαίωσαν την κυριαρχία τους στα κομματικά πράγματα και ειδικά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, ενώ για μια ακόμη φορά η πλευρά Κασελάκη φάνηκε σε μία κρίσιμη φάση των εσωκομματικών διαδικασιών ότι δεν έχει το μηχανισμό προκειμένου να περάσει τις προτάσεις της σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εξελίξεων και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας.
Έτσι η Κ.Ε. αποφάσισε-ενέκρινε την εισήγηση της Π.Γ. απορρίπτοντας την πρόταση των “κασσελακικών” και του Παύλου Πολάκη για την επίσπευση των διαδικασιών αλλά και την…”τροπολογία” Σπίρτζη σχετικά με τη δημοσιοποίηση του “πόθεν έσχες” για τους υποψήφιους για την αρχηγία του κόμματος. Μια κίνηση του πρώην υπουργού κατά κάποιο τρόπο αιφνιδιαστική, αφού στην εισήγηση Πολιτικής Γραμματείας δεν υπήρχε και εξαιτίας αυτού του λόγου άλλωστε η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στη σχετική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο θέμα είναι οριακή (87-84), αφού η ομάδα των “87” δεν ήταν συσπειρωμένη στο ζήτημα αυτό αν και επιθυμεί διακαώς να μη υπάρξει υποψηφιότητα Κασσελάκη.
- Το θέμα του “πόθεν έσχες” αναμένεται να κυριαρχήσει στην εσωκομματική διελκυστίνδα. Αυτό φάνηκε και από την ένταση που επικράτησε στην Κ.Ε. με τα στελέχη που στηρίζουν τον πρώην αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φωνάζουν έξω από την αίθουσα συνθήματα κατά της “νομενκλατούρας”, καλώντας τον έκπτωτο πρόεδρο να αλλάξει τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρώντας από την συνεδρίαση.
Ήδη υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το τι σημαίνει η υπερψήφιση της πρότασης αυτής, για το αν δηλαδή αποτελεί προϋπόθεση ή απλώς έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του υποψηφίου να παρουσιάσει το πόθεν έσχες του. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος έγραψε και κατέθεσε την πρόταση, η κατάθεση του πόθεν έσχες πρέπει να συνοδεύει τις 30 υπογραφές των στελεχών που στηρίζουν τον κάθε υποψήφιο. Μάλιστα καταθέτοντας την πρόταση χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη “να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για “μαύρα” ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων”.
Και τόνισε “σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το πόθεν έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο”.
Από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη -η οποία στηρίζει τον έκπτωτο πρόεδρο- επισήμανε ότι “η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους. Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας”.
Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, επιχειρήσε να ξεκαθαρίσει τη κατάσταση λέγοντας ότι δεν έχει κατατεθεί ως προϋπόθεση υποψηφιότητας το πόθεν έσχες, αλλά ψηφίστηκε να συνοδεύεται η κατάθεση υποψηφιότητας και από το πόθεν έσχες. “Εάν δεν υπάρχει, θα το δούμε τότε” είπε και πρόσθεσε “Το πόθεν έσχες θα είναι ένα συνοδευτικό έγγραφο. Δεν θα γίνεται έλεγχος. Υποψηφιότητες κατατίθενται πριν από το συνέδριο, άρα λεπτομέρειες θα μπουν μαζί με την υποψηφιότητα στο συνέδριο. Τα έγγραφα όλα που θα συνοδεύουν την υποψηφιότητα θα επικυρωθούν από το συνέδριο”.
Παράλληλα ο Παύλος Πολάκης που ρωτήθηκε για το θέμα, τόνισε ότι ότι στην πρόταση που έκανε ο ίδιος είπε ότι η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της Κ.Ε. και βουλευτές-ευρωβουλευτές. Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ επισήμανε “ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν το θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια”.
Η πρόταση Σπίρτζη για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη “από τεχνοκρατικής απόψεως στερείται σοβαρότητας και δεν μπορεί να εφαρμοστεί” έσπευσε να δηλώσει ο ορκωτός λογιστής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ρέππας και αυτό για τρεις λόγους όπως αναφέρει:
“1. Για να υποβάλει ένας πολίτης δήλωση Πόθεν Έσχες πρέπει να χαρακτηριστεί ως “υπόχρεος” από Δημόσια Αρχή. Κοινώς δεν υποβάλει όποιος θέλει, όποτε θέλει την σχετική δήλωση, και δεν νοείται ως υπόχρεος δήλωσης ο υποψήφιος Πρόεδρος κόμματος.
2. Η πλατφόρμα της σχετικής δήλωσης για τους ήδη υπόχρεους είναι σε αναστολή/υπό κατασκευή εδώ και μία 3ετία. Για τον λόγω αυτό δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα Πόθεν Έσχες των Βουλευτών, όλων των κομμάτων, εδώ και μία 3ετία.
3. Για να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός έλεγχος Πόθεν Έσχες, ο ελεγκτής της δήλωσης θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε στοιχεία του προσώπου που καταθέτει τη δήλωση, πέραν φωτοτυπιών (όπως ακούστηκε) και υπευθύνων δηλώσεων. Από τη στιγμή που τέτοια πρόσβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί, ας μην μιλάμε για Πόθεν Έσχες, γιατί προσβάλει την νοημοσύνη όλων μας.”
Με άλλα λόγια η κατάσταση μάλλον παραμένει θολή για το ζήτημα αυτό και όλα θα κριθούν στο Συνέδριο και σύμφωνα με τη απόφαση της Κ.Ε. με σκορ 112 υπέρ 62 κατά και 2 λευκά:
– Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
– Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
– Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
– Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
Διαφωνώντας με την εισήγηση της Π.Γ. που υπερψηφίστηκε από τους “87”, η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη πρότεινε διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου πολιτικών θέσεων και ανακήρυξης υποψηφιοτήτων στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 9 Νοεμβρίου. Με την εισήγηση διαφώνησε και ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, που επανέλαβε τη θέση του για κατάθεση των υποψηφιοτήτων μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, πρώτη ψηφοφορία στις 3 Νοεμβρίου και δεύτερη στις 10 του ίδιου μηνός. Οι προτάσεις των δύο απορρίφθηκαν.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετέχει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν στην Άρτα προκαλώντας τη δυσφορία της Όλγας Γεροβασίλη (βουλευτής Άρτας) εξαιτίας της ημέρας που επέλεξε και καθώς αντιπολιτεύεται σφόδρα τον έκπτωτο πρόεδρο και ενώ πλέον ο χρόνος για τη ανακοίνωση των αποφάσεων μετρά αντίστροφα μετά και τα όσα αποφάσισε η Κ.Ε.