Ναυάγιο Bayesian:Φόβοι πως οι σκληροί δίσκοι του Λιντς είναι στόχος ξένων κυβερνήσεων
Οι ιταλικές Αρχές επιβεβαίωσαν το αίτημα για ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από το ναυάγιο του πολυτελούς γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα, ανάμεσά τους και ο Βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς. Οι φόβοι ότι το υλικό που υπήρχε σε στεγανά χρηματοκιβώτια του σκάφους θα μπορούσε να ενδιαφέρει ξένες κυβερνήσεις οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Οι Ιταλοί εισαγγελείς ανησυχούν ότι επίδοξοι κλέφτες μπορεί να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το ναυάγιο του γιοτ Bayesian για να λεηλατήσουν πολύτιμα κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, όπως δεδομένα πληροφοριών.
Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, οι Αρχές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για το ενδεχόμενο οι δύο υπερκρυπτογραφημένοι σκληροί δίσκοι που βρίσκονται στα στεγανά χρηματοκιβώτια του βυθισμένου σκάφους να «πέσουν σε λάθος χέρια».
Το σκάφος βυθίστηκε κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας στις 19 Αυγούστου, χάνοντας τη ζωή τους επτά από τους 22 επιβαίνοντες. Μεταξύ των νεκρών ήταν ο Μάικ Λιντς, 59 ετών και η 18χρονη κόρη του.
Οι ιταλικές Αρχές επιβεβαίωσαν στο CNN ότι οι σκληροί δίσκοι του Λιντς θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, και ζήτησαν να φυλάσσεται στενά το σκάφος με επιφανειακή και υποβρύχια επιτήρηση.
«Έγινε δεκτό ένα επίσημο αίτημα για πρόσθετη ασφάλεια του ναυαγίου μέχρι να μπορέσει να ανελκυστεί» δήλωσε στο CNN ο Φραντσέσκο Βενούτο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Σικελίας. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στους σκληρούς δίσκους που φέρεται να είχε μαζί του ο Λιντς. Οι επιζώντες φέρεται να είπαν στους Ιταλούς εισαγγελείς ότι ο Λιντς «δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες cloud» και κρατούσε τα δεδομένα του μαζί του.
Ο Λιντς πιστεύεται ότι είχε διασυνδέσεις με βρετανικές, αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών και είχε πουλήσει την Darktrace, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στον κυβερνοχώρο που ίδρυσε, στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Orlando Bravo, συνιδρυτή και διευθύνοντα συνεργάτη της Thoma Bravo με έδρα το Σικάγο, έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τον Guardian, η προηγούμενη εταιρεία του Λιντς, Autonomy, την οποία πούλησε στη Hewlett-Packard το 2011, ήταν επίσης συνδεδεμένη με κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και φέρεται να ειδικευόταν σε «προηγμένα συστήματα υποκλοπής υπολογιστών».